Looking a Residential Town ? Here's the Benefit Why You Should Staying in Yishun

Assalammualaikum 💕

Buying your first property can be an intimidating experience. You browse through many property websites looking for the right property. However, you are still  unsure of where to begin, or which neighborhood to choose from. After all, this is a big decision that involves a huge sum of money. If you are unsure on which neighborhood to choose for your first property, Yishun HDB might be the right place to look at. This article will guide you through the benefits you get to enjoy if you stay in Yishun, residential town located in the northeastern corner of the North Region of Singapore.




Canopy Sky Walker

Those who prefer exciting activities can go for a walk at the Canopy Sky Walker located at SAFRA Yishun’s Adventure Sprts Centre. Here, you will be clearing obstacles (Flying Fox, Zig Zag Trail, Broken Island and Cargo Net Bridge) above 15 meters to 18 meters up the air.


Safety measurement is prioritized here as you will be strapped and there will be experienced instructors there to guide you through your obstacles. Do take note that only participants aged 7 years and above, with a minimum height of 1.1 m and above are allowed to participate.


Kayak at the Lower Seletar Reservoir

Lower Seletar Reservoir is a paradise for avid kayakers. Interested kayakers can rent a kayak from Water-Venture and proceed to kayak their ways out.
Those who do not enjoy kayaking could go for a walk along the waters and enjoy beautiful view at Heritage Bridge.


Bowling at Orchid Bowl

Orchid Bowl is a club-like bowling place with music and neon lights. This is a place for the youngsters that enjoy bowling, and at the same time, enjoy the music without worrying about bumping and knocking against one another.
You get an hour of unlimited bowling for a lane, so it is advised to go with a group of friends to maximize the cost.


Organic fruits and vegetables at Khoo Teck Puat Hospital

What many people do not know is that the ground floor of Khoo Teck Puat Hospital is a garden. The 7th floor of the hospital is actually a garden with edible fruits and vegetables that is homegrown, or hospital grown. You will be able to find corns, to winter melon, Thai basil and so on. Worry not as the fertilizers used here are 100% organic. There are also many active volunteers that offer help in the garden. You can also go as a volunteer to help out on some gardening work if you have extra time.

If gardening is not your cup of tea, you an choose to buy the fruits and vegetables for your own consumption. Furthermore, it is affordable at $1-$2 for plucked vegetables and fruits. Potted herbs are going for $3-$5. The proceeds from the sales go into the Green Fund that is used to purchase the tools and seeds in the garden.


Paintball sessions

If you like shooting, you can go for a game of paintball with your friends at Red Dynasty Paintball. Moreover, it is totally legal to shoot as you like here. What is better is that it costs only $10.90 per pax for a game.
Reservations are required, so do call them up in advance if you plan to go for a game.


Jump your worries away at Katapult Trampoline Park

Are you stressed out at work or in school? Why not visit Katapult Trampoline Park to go for a backflip and jump all your worries and stress away? The floor in Katapult Trampoline Park is covered with inflatable mattresses and trampolines. If jumping on the trampoline is not your thing, you could always walk the Slack line, have a dodge ball game or go for a Free Fall activity to test your courage.


Prawning and fishing

ORTO is a to-go place for a late night activity in Yishun. Not only it is a great place to keep one occupied, it is also a place for you to satisfy your tummy with your catch. Just grill your catch at the grilling area and your tummy will be happy.
Experienced prawners that are up for greater challenge can trade their prawning rods for fishing rods at Fishing Paradise, that is located just right next door.


Be a construction work at Diggersite

Digger site is a playground for people who would like to experience a day being a construction worker by allowing you to play with real excavator, claw digger and wrecking balls. In addition, Digger site is a playground catered to everyone with no age limit. Do make a visit to Digger site with your children if you do not have anything to do on a Sunday afternoon.


Go karting at Maximum Drift Karting Arena

Do you love drifting? If you do, Maximum Drift Karting Arena is definitely the right place for you to drift without getting summons from the traffic police. You do not need a driving license to participate in it, as long as you are aged 10 and above, you are allowed to drift as you wish.


BBQ session at Yishun Dam

Yishun Dam is relatively crowd free even though there is bus service 103 that can bring you to the dam easily. Yishun Dam is definitely a great place for you to catch the sunset. In addition, Yishun Dam is one of the top choices for BBQ sessions with friends and family. All you need to bring to Yishun Dam are disposable barbecue pit, pre-packed coal, marinated meats and vegetables, picnic mat, portable speakers and you are good to go. Do however clean up the mess as you go to keep the place clean.

In conclusion, Yishun is no longer the boring neighborhood that it used to be. Cheap shopping, good food and interesting places, Yishun is definitely a great place to stay especially for those who love shopping and those who are foodies that enjoy hunting for great food to satisfy their cravings. Take more time to explore Yishun and you will not be disappointed with what you can find in the neighborhood.

Tips Penjagaan Muka | Merawat, Melembapkan & Mencerahkan Kulit Wajah ~ Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream

Assalammualaikum 💕

Kalau kau orang ada follow Ju dekat Instagram, lately Ju sering kongsi dekat media sosial pasal produk pelembab dari Hansaegee Nature; Ju salah seorang yang pantang dengar mana-mana produk kecantikan dari Korea, asal tahu mesti nak cuba jugak sebab tak pernah kecewa dengan hasil yang diperolehi bila konsisten dengan produk mereka ni hehe. Jika kau orang seperti Ju yang mementingkan kesihatan dan kecantikan kulit wajah luar dan dalam, jom baca ni !

Tips Penjagaan Muka | Merawat, Melembapkan & Mencerahkan Kulit Wajah ~ Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream

Hansaegee Nature ni adalah jenama penjagaan kulit atau skincare sejak 2011 yang terletak di Malaysia tapi semua produk berkualiti tinggi dia orang pasarkan ni di import dan dibuat 100% dari Korea tau. Bahan-bahan pembuatan produk sememangnya diluluskan dan selamat digunakan sebab matlamat dia orang adalah memberikan kualiti terbaik dan jaminan keselamatan kepada semua pengguna skincare Korea ni. Salah satu keistimewaan dengan brand Hansaegee Nature ni, produk dia orang takda jual dekat mana-mana outlet melainkan hanya dijual dan didapati daripada outlet Hansaegee Nature tu sendiri.



Jenis : Mencerahkan dan Melembapkan
Kegunaan : Muka dan Leher
Tekstur : Krim berasaskan titisan air
Isipadu : 50ml, Saiz 65 x 65 x 55 (mm)
Waktu Pakai : Siang dan malam selepas cuci muka

Melembapkan Kulit Wajah

Hansaegee Nature AQUA WHITENING CREAM ; krim pelembap dilancarkan sejak 2016 di pasaran Malaysia dan masih trending sehingga 2019 ni dikalangan pengguna setia dan pengguna baru, so bila Ju dapat peluang untuk cuba kira seronok lah sebab produk Korea kot ! Negara terkenal dengan bahan semula jadi untuk mana-mana produk kecantikan yang dia orang hasilkan hehe. Tengoklah penduduk dia, semua muka mulus even umur dah mencecah 40-an, fuh !

Uniknya Aqua Whitening Cream ni adalah tekstur krim bila sapu dekat muka akan hasilkan titisan air atau water drop, dimana titisan air ni mudah resap di lapisan kulit wajah kau orang dan mengekalkan kelembapan berpanjangan.

Merawat Kulit Kering, Sunburn, Redness

Bukan sekadar memberikan kelembapan kulit malah kandungan ekstrak herba berupaya membaikpulih dan merawat masalah kulit kering, tona tidak sekata, kulit radang sebab sunburn atau kulit sensitif yang kemerah-merahan (redness). Sebab tu kalau kau orang ada masalah dekat senarai ni, krim ni best dan terbaik untuk kau orang gunakan.

Kandungan utama Aqua Whitening Cream :

  • Camellia Japonica Seed Oil
    Non-comedogenic; tidak menghalang liang pori, merawat kekeringan dan kerosakkan kulit kerana sunburn atau redness (kemerah-merahan) dengan menyalurkan kelembapan jauh ke dalam lapisan kulit wajah 
  • Niacinamide (juga dikenali sebagai Vitamin B3)
    Membaiki tona kulit wajah dengan mencerahkan, membersih dan menganjalkan semula kulit kau orang. Kesan ini dirumuskan dengan ekstrak herba yang memberikan penembusan jauh ke dalam kulit, so kulit kau orang tampak lebih berseri !

Water, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Glycerin, Pinus densiflora leaf extract, Sodium chloride, Angelica acutiloba root extract, Cnidium officinale root extract, Paeonia albiflora root extract, Rehmannia chinensis root extract, Prunus armeniaca (Apricot) kernel oil, Betaine, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, DMDM Hydantoin, Perfume, Gardenia florida fruit extract.





Cara Penggunaan 



Masa sesuai nak gunakan Aqua Whitening Cream ni bila kau orang dah siap cuci muka sebelah pagi atau sebelah malam; kalau kau orang jenis pakai toner macam Ju ni, apply lepas dah siap pakai toner. Nak pastikan krim ni rata dan meresap dengan betul ke dalam kulit wajah kau orang, kena sapu secara ke atas atau upward perlahan-lahan. Tekstur krim ni lembut dan mudah serap so kau orang tak perlu gosok kuat sangat.  Beberapa saat lepas kau orang sapu tu akan keluar titisan air, just teruskan saja sapu rata sampai air tu hilang dari kulit luaran wajah kau orang hehe. Pendek kata dah  boleh jadikan produk Hansaegee Nature sebagai tips penjagaan muka kau orang.







Tanpa Mekap



AQUA WHITENING CREAM sebagai Make up Basic

Ju bekerja di ofis yang berpenghawa dingin dan tu salah satu sebab selain dari faktor cuaca tak menentu buat kulit muka Ju kering malah mekap Ju pun tak tahan tau huhu. So apa Ju buat ialah sebelum apply rutin mekap, Ju gunakan Aqua Whitening Cream sebagai basis mekap hehe. [Rujuk sini : Tutorial | Guna Aqua Whitening Cream sebelum apply rutin Make Up] Setiap kali apply, Ju suka calit banyak-banyak haha sebab Ju addict dengan bau dia, wangi ! Sebenarnya tak perlu banyak pun, bergantung kepada jenis muka dan masalah kulit kau orang. Ju nasihatkan guna sekerap mungkin dan konsisten kalau nak hasil yang memuaskan 😉

Tekstur krim berasaskan titisan air ni bukan saja mudah serap, malah ringan, tidak berminyak dan tidak melekit sebab tu mudah Ju nak jadikan sebagai  basic mekap setiap hari. Hasilnya, mekap Ju tahan dari pagi hingga ke petang pada masa sama maintain glowing !



Dengan Mekap : Nampak tak hasil dia glowing ? 😙

Mencerahkan Kulit Wajah

Nak keluar menghadap cuaca panas terik  pun dah tak risau dengan kulit kemerah-merahan atau sunburn sebab tak kira pagi atau malam, Ju konsisten apply setiap hari AQUA WHITENING CREAM untuk elak muka rasa perih bila berada diluar. Lagi-lagi nak masuk umur 30-an ni, penjagaan kulit wajah perlu dititikberatkan luar dan dalam. Dengan kandungan Niacinamide; penggunaan konsisten bukan saja merawat dan melembapkan kulit kau orang malah mencerahkan dan mengembalikan keanjalan kulit dengan mencegah penuaanSaiz kecil dan mudah bawa ke mana-mana memudahkan Ju juga nak apply bila Ju perlukan. Jenis packaging pun tahan lasak, so kalau terjatuh tak perlu risau dengan kerosakan luaran.

Produk ni tak kira peringkat umur mahupun lelaki atau perempuan boleh pakai tau so boleh lah jadikan hadiah juga kepada yang tersayang sambil kau orang guna tu hehe. Bagi kau orang yang belum purchase lagi, hubungi Hansaegee Nature sekarang menerusi web yang Ju sertakan dihujung entri ni. Seperti yang Ju mention di awal tadi, produk Hansaegee Nature hanya boleh diperolehi menerusi outlet mereka sahaja tau, takda jual tempat lain ! Sekarang ni masa terbaik kalau kau orang nak purchase sebab tengah berlangsung NEW YEAR SALE sehingga 4 Februari 2019. Semua skincare dia orang ada diskaun, grab yours NOW !