Ditulis oleh Joehairie dan diterbitkan oleh www.jun-zie.com untuk Korea Tourism Organization Malaysia 


Ini merupakan kali pertama penulis menjejakkan kaki  ke bumi Busan, justeru kesempatan berkunjung ke Gamcheon Culture Village tentunya tidak dilepaskan begitu saja. Ia lokasi wajib dikunjungi  jika ke Busan! Terletak di kaki bukit, deretan rumah berwarna-warni ini pasti menggamit rasa ingin tahu. Ia semacam satu kemestian untuk melihat lebih ke dalam, memahami latar-belakang dan citra masyarakat setempat yang mendukung kawasan perkampungan budaya ini.Digelar sebagai ‘Santorini of Korea’ malah ‘Machu Picchu of Busan’, Gamcheon Culture Village pada awalnya merupakan penempatan untuk pelarian Perang Korea pada tahun 1950-an. Pada tahun 2009, Kementerian Kebudayaan, Sukan dan Pelancongan Korea mengambil inisiatif untuk mewujudkan perkampungan yang lebih kreatif, sesuai dengan tujuan untuk menjadikan kawasan ini sebagai kawasan pelancongan. Masyarakat di sini kini lebih kreatif dengan berganding bahu mengkomersilkan kawasan ini justeru menjana pendapatan bagi kebaikan mereka bersama. Tidak ada bayaran masuk dikenakan namun pengunjung bolehlah membeli peta yang hanya berharga 2000 KRW. Peta ini memberikan panduan kepada pengunjung tentang laluan-laluan utama dan sampingan sekitar perkampungan budaya ini. Di tempat-tempat tertentu sepanjang laluan, pengunjung bolehlah mendapatkan ‘setem’ untuk dicop ke atas peta. Habuannya, dua keping poskad akan diberikan di Pusat Penerangan Pelancong (Pintu Masuk/Keluar)! 


Perlu diingat bahawa kawasan ini masih merupakan penempatan untuk penduduk dan adakalanya kegiatan seharian mereka boleh dilihat di mana-mana. Pengunjung justeru harus menghormati penduduk dengan tidak membuat bising. Di sepanjang laluan, terdapat deretan kedai yang menjual segala jenis cedera kenangan, makanan dan minuman. Pengunjung bolehlah mencuba ssiatheok, sejenis pastry goreng terkenal di Busan! Berkunjung di musim sejuk memberikan kelebihan kerana cuaca yang agak dingin. Terdapat juga kemudahan penginapan bagi mereka yang ingin tinggal sehari dua di sini!Pelbagai mural juga ada di sepanjang laluan dan pengunjung bolehlah bergambar untuk dijadikan kenangan sewaktu di Busan. Pastinya ia menjadi pencetus semangat buat sahabat -handai di tanahair untuk berkunjung ke Busan! Jangan lupa berkunjung ke ‘Little Museum’ kerana di situ terdapat lebih dari 70 item yang diwarisi dari generasi terdahulu, dipamerkan. Kakitangan di Muzium itu juga sangat peramah dan sudi meluangkan masa untuk memberikan penjelasan lanjut tentang sejarah perkampungan Gamcheon. Jika anda bernasib baik, gadis-gadis comel (yang juga merupakan pengunjung) akan berada di persekitaran kawasan menggayakan Hanbok. Bagi mereka yang berminat, terdapat kedai yang menyewakan pakaian tradisi Korea ini. Ia merupakan satu kesempatan untuk mendalami keunikan tradisi dan kebudayaan KoreaLaluan dan lorong awam yang lebih kecil tersedia di sepanjang laluan utama untuk pengunjung meneroka keunikan yang ada di perkampungan budaya ini. Terdapat beberapa laluan khusus yang membawa pengunjung ke aras yang lebih tinggi untuk mendapatkan gambar keseluruhan perkampungan. Terpulang kepada pengunjung untuk membuat penerokaan sendiri kerana khabarnya perkampungan ini mempunyai seribu satu kisah.Lawatan ke Gamcheon Culture Village yang penuh keunikan ini sesungguhnya memberikan inspirasi dan iltizam kepada penulis untuk terus menerokai bumi Busan. Penulis percaya bahawa pengunjung lain pasti akan terpesona dengan keindahan, sejarah dan citra masyarakat setempat di Gamcheon Culture Village. Jika anda berkunjung ke Busan, mulakan lawatan anda dengan singgah di Gamcheon Culture Village! 

Gamcheon Culture Village 
203, Gamnae 2-ro, Saha-gu , Busan 
+82-51-291-1444 / +82-51-780-2177 
www.gamcheon.or.kr 
 
Lawatan ke Busan, Korea Selatan ini ditaja oleh Korea Tourism Organization Malaysia. Walaubagaimanapun, penulis yang merupakan editor kepada curiostraveller.com serta ahli Komuniti Sabahan Blogger memberikan pandangannya sendiri tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak
9 ulasan: