BTO vs Resale Property

Assalammualaikum 💕

BTO vs Resale Property | Check this out ! With so many BTO launching recently, many young working adults are looking to buy a home. However, they could not decide whether to get BTO or resale property. To get resale HDB or BTO that is a problem. This article will list down some factors you should consider before deciding whether to get a BTO or resale property in Singapore


  • Price : A young working adult will normally opt for a BTO flat as compared to a resale property because BTO flat is generally much more affordable than resale property. In addition, first time buyers get higher priority to choose the type of flats they desire, with 2 ballots. Not only that, there are also many schemes available for first time buyers 

  1. Parenthood Priority Scheme (PPS)
  2. Multi generation Priority Scheme (MGPS)
  3. Married Child Priority Scheme (MCPS)
  4. Third Child Priority Scheme (TCPS)
  5. Assistance Scheme for Second Timers (Divorced/Widowed parent) (ASSIST)
  6. Tenants Priority Scheme (TPS)
  7. Senior Priority Scheme (SPS)

These are the schemes available for first time buyers. Interested buyers could check out with the developers for more information. As for those who are interested in buying a resale property, a maximum $20,000 of proximity house grant can be applied if you are planning to stay near to your family

Credit Picture : Google Image

  • Waiting Time : If you are looking for a place to move in as soon as you want, say after your proposal, a resale property will be an ideal choice as it is readily available. However, if you are not in rush to move into a new place, a BTO flat might be a good choice for you as a BTO flat will typically have a 3 to 5 years waiting time
A good news for those buying a BTO flat, you will not need to stay with your parents or family while waiting for your BTO flat. You are eligible to apply for the Parenthood Provisional Housing Scheme that allows you to rent a flat that is below the market rates


  • Renovation Costs : One of th pros buying a resale flat is that you will save money from doing a renovation as most resale flat will still be in good condition, unless the previous design of the resale flat does not suit your taste or is in a really bad condition. If you are lucky, some resale flats come with furniture as well. So you will be able to save even more as you do not need to spend more on buying new furniture or electrical appliances


As for BTO flats, you will need to renovate your flat and buy furniture on your own expenses. A renovation does not come cheap as well. It renovation to the living room will cost approximately $1,000 to $1,600 not including renovations to the bedrooms, kitchen and bathrooms. Do take note that the estimated cost for renovation is not including Furniture for your new flat yet, such as tables and chairs, basic cookwares of pots ans pans, electrical appliances, beds, curtain, lamps, lightbulbs, washing machine and so on. Therefore, you should set aside some money for renovation and furniture


  • Space : In addition, older HDB flats are generally bigger than BTO flats. For example, A 4 bedroom resale flat 104 square meters whereas a BTO flat is approximately 90 square meters. Price difference wise, it is actually not that large of a difference. With the constant development of Singapore, your next BTO flat might be in just Punggol, which is not too bad of a location 


  • Location : Location plays an important role when deciding which property to choose. Resale flats are generally older as compared to newly built BTO flats, therefore they are usually located in one of those best areas or matured estates in Singapores, such as the Central Business District (CDB). Most BTO flats are located in a less ideal locations as compared to resale flat, depending on where the project is.

Credit Picture : Google Image


Which Property Should You Take

The table lists down the advantages and disadvantages of getting a resale property and a BTO flat. At the end of the day, it still boils down to personal preference and your capability.


Type
Advantage
Disadvantage
Resale Property
  • Shorter waiting time
  • Bigger space
  • Flexible location


  • Shorter lease period
  • House might be in poor condition
  • More expensive

BTO flat
  • More affordable
  • More grants available
  • 99 years lease period

  • Smaller space
  • Higher cost of renovation
  • Lesser neighbourhood amenities



In conclusion, you should choose according to what you can afford. Both BTO and resale property have their own sets of pros and cons. List down the must haves, such as amenities, transportations and so on before you make a decision. Most importantly, make sure you stay within your budget to avoid getting into financial debts.

Giveaway Azam baru 2018 by ElihJapahar.com

Bismillahirramanirrahim💕

Masih terasa 2017 lagi tak ?? Ju dah simpan kemas-kemas siap ikat dengan riben warna pelangi untuk semua pahit manis 2017 dalam galeri. Memori yang bukan gambar tu mestilah simpan dalam hati gitew. Tapi Ju simpan yang baik-baik ja tau, yang tak baik buang tepi sebab  memadatkan memory card Ju saja HAHA. Mematangkan dan sentiasa mendewasakan Ju itulah yang Ju suka dengan semua memori yang Ju lalui sepanjang 2017. Alhamdulillah 💋

Giveaway Azam baru 2018 by ElihJapahar.com

"Sejujurnya muka surat baru 2018 ni Ju takda simpan apa-apa azam baru melainkan masih berpegang dengan azam sebelum ni dan Ju perbaharui semangat tu supaya azam Ju tu tak terkubur begitu saja giteww. Part kerjaya, Ju teruskan memperbaiki diri dan terus belajar. Insyallah Ju kekal dekat sini sementara menunggu kehadiran Junzie Junior yang masih jammed dekat somewhere😁. Part passion iaitu blogging dan bisnes ada turun naik macam minyak juga HAHA kadang tu dapat bahagikan masa Ju dan kadang tu tumpas juga bila dah penat. Terlepas pandang juga tapi passion ni walau kadang laju macam sport car dan kadang lambat macam siput, Ju tetapkan usahakan yang terbaik sebab dah memang minat dan salah satu cara juga Ju alih perhatian daripada stress kerjaya"

Aku mencari segala bentuk rezeki, tapi tidak menemukan rezeki yang lebih baik daripada SABAR
-Umar Bin Kattab-


Part kehidupan berkeluarga, Ju dan suami sentiasa berazam  menjadi suami isteri yang saling melengkapi, auch terlebih gula pula. HAHA. Insyallah, dan sementara ni juga kita laki bini ni dalam proses saling menjaga ibu bapa dan ahli keluarga masing-masing. Insyallah, ada hikmah Junzie Junior tak sampai lagi. Allah lebih mengetahui kan =')  Dan seperti tahun yang sudah juga, Ju berusaha untuk jadi terbaik untuk keluarga dan suami, amin"

i plan
You Plan
We all Plan
But Allah's Plan
is the best of all Plans

💓by : IslamicQuotesLove💓


24 Januari 2018 - 14 Februari 2018 | Giveaway Azam baru 2018 by ElihJapahar.com




Melalui Terowong Berkembar Sepanggar Kali Pertama | Sabah Port Bypass

Assalammualaikum 💕

Menurut akhbar yang Ju baca sebelum ni, pembinaan projek terowong Sepanggar ni bermula pada 28 Oktober 2010 dan telah disiapkan pada 14 Jun 2015 dengan kos pembinaan sebanyak RM81, 552, 316.29. 

Melalui Terowong Berkembar Sepanggar Kali Pertama | Sabah Port Bypass

Terowong Berkembar Sepanggar ni terletak tak jauh pun dari kawasan rumah Ju tapi berlawanan arah so salah satu sebab juga Ju tak selalu lalu dekat sini. Sekali tu pernah lalu masa COD barang jualan Ju sebelah malam dan kena hantar dekat kuarters Tentera Laut diRaja Malaysia (TLDM), Sepanggar. Menurut suami Ju jalan singkat ke sana kenalah lalui terowong Sepanggar ni dan masa tu lah kali pertama Ju lalui terowong ni lepas secara rasmi dibuka kepada pengguna jalan raya pada November 2017.

Kawasan kiri dan kanan sebelum tiba ke terowong sangat sunyi apatah lagi pada sebelah malam, lampu jalan berpasang tapi Ju tak syorkan kau orang terutama wanita bersendirian lalu dekat sini walaupun menggunakan kenderaan. Jika terpaksa lalu berseorangan pun, please jangan berhenti sekiranya ada apa-apa halangan mencurigakan di hadapan. Selagi boleh lalu, kau orang lalu saja. Ju tak kata ada penunggu bagai tapi kawasan terowong berkembar ni pada sebelah malam memang sunyi dan akan ada kereta lalu tapi secara berkala bukan kerap.

Masa nak sampai depan terowong tu menerusi amatan Ju, terdapat dua terowong denagn 4 lorong dan 2 hala (pergi dan balik)

"ala tak panjang pun ni, macam terowong Sembulan kot". Sekali dah masuk dalam tu, "bila nak habis ni ??" 



😁 Maklumlah kali pertama masuk terowong guna kenderaan dan untuk perkongsian bersama, panjang terowong Sepanggar ni ialah 600 meter tau bersamaan dengan 2.5 kilometer untuk ke empat lorong tadi.  Kawasan Sepanggar ni merupakan kawasan industri, dengan adanya laluan baru menerusi terowong ni sangat memberi manfaat kepada Pelabuhan Teluk Sepangar, aktiviti penghantaran barangan industri di kawasan terlibat juga  dapat dipercepatkan malah memberi kemudahan juga kepada warga TLDM dengan memendekkan jarak perjalanan sejauh 6 kilometer berbanding jika kau orang ikut jalan raya yang sedia ada. 

Sebelum ni jika nak lalu ke kawasan pelabuhan kena jalan terus dari Kota Kinabalu menerusi kawasan Politeknik, sekarang tak perlu lagi. 10 minit melepasi UITM, kau orang akan nampak papan tanda ke kiri untuk ke Pelabuhan Sepangar menerusi terowong tersebut. Kemudahan terowong ni juga merupakan terowong pertama menembusi bukit di Sabah tau yang mana kewujudan terowong ni juga salah satu alternatif mengurangkan kesesakan lalu lintas di kawasan perindusturian dan salah satu usaha yang dapat dibanggakan dan Ju berharap pihak Kerajaan Negeri dan Jabatan Kerja Raya dapat kenalpasti lagi kawasan-kawasan jalan raya yang berpotensi untuk dimajukan sebab dekat Sabah ni memang sangat perlukan perhatian khas pembaikan jalan raya lagi-lagi dikawasan pedalaman.



Baca sini : Menarik di Kota Kinabalu | Akuarium & Muzium Marin, UMS 

Kali pertama lalu dekat sini tu Ju tak berkesempatan ambil gambar sebab suasana malam tak berapa membantu kecerahan gambar yang Ju snap. Beberapa hari kemudian, kebetulan nak bawa mak jalan-jalan ke deretan gerai Jalan Salut, Tuaran yang mana popular dengan Lokan Panggang dan Kelapa Bakar, Ju ambil kesempatan lalu dekat terowong ni untuk kali kedua dan ambil gambar sekali sebab mak pun tak pernah lalu terowong ni.

Kau orang yang nak tengok dan lalui sendiri kawasan Terowong Berkembar Sepanggar ni bolehlah rujuk map yang Ju share dekat bawah menerusi Google Map.




Kredit Google Map

Traveloka Fly & Win CNY Contest | Percutian Penginapan PERCUMA ke Seoul, Phuket & Langkawi

Assalammualaikum 💕

Ju suka pergi bercuti dan pasti kau orang diluar sana pun nak sangat bercuti jika ada peluang kan. Tapi, halangan bercuti tu sentiasa ada contoh bajet tak cukup lagi, tak pasti masa sesuai nak bercuti atau kau orang nak bercuti tapi tak tahu nak pergi mana sebab dekat Malaysia ni saja banyak tempat menarik nak pergi sampai keliru jadinya nak pilih mana satu ! Ini adalah salah satu masalah Ju hadapi dengan suami Ju 😅

Kau orang nak tak percutian dan penginapan percuma yang dah siap set lokasi bercuti ? Dah tak payah pening nak pergi mana lepas ni. Kalau nak kena follow entri Ju ni sampai habis sebab Ju nak kongsi dengan kau orang macamana nak dapatkan tau. Mention TRAVELOKA mesti kau orang dah maklum kan dengan website tawaran tiket penerbangan tambang murah dia orang ni tapi yang kau orang tak tahu, bermula dari 22 Januari hari ini Traveloka nak bagi kau orang yang bertuah, percutian dan penginapan secara percuma sempena Chinese New Year (CNY 2018) yang bakal tiba ni. 



Traveloka Fly & Win CNY Contest | Percutian Bermalam PERCUMA ke Seoul, Phuket & Langkawi 

Kau orang yang ada masalah bajet tapi nak self rewardkan diri kau orang dengan percutian atau nak bagi hadiah percutian kepada tersayang, Ju sarankan kau orang join contest dari Traveloka ni dan rebut peluang untuk menang. Main game yang disediakan dan kau orang mungkin pemenang bertuah bawa yang tersayang ke 3 buah  tempat menarik ni. Bukan selalu ada peluang macam ni tau ! Fuh.


"Traveloka merupakan Website tempahan tiket penerbangan dan hotel murah yang diyakini dan selamat digunakan dengan tawaran perkhidmatan online 24 jam"

Hadiah Utama : Bercuti ke Seoul, Korea 6 Hari 5 Malam
Orang Malaysia suka ke Korea, betul dak ? Setiap tahun 200, 000 pelancong Malaysia direkodkan ke Korea tau. Penerbangan dan percutian 6 hari ke Seoul, ibu kota Korea ni sememangnya salah satu tawaran hadiah ekstravaganza menarik untuk kau orang rebut. Sarat dengan pemodenan dan bukan hanya dikenali dengan budaya K-pop sebagai alasan untuk berkunjung ke sana, tetapi negara 4 musim ini tentunya menjanjikan keindahan semulajadi yang berbeza untuk percutian musim sejuk, musim bunga, musim panas mahupun musim luruh. Tambahan pula, warisan budaya yang masih dijaga rapi dan pelbagai tempat menarik disediakan disini menjadikan Korea destinasi pelancongan yang harus dilawati ! 

Credit Google



Hadiah Ke - 2 : Bercuti ke Phuket, Thailand 5 Hari 4 Malam
Sebut Phuket dah terbayang keindahan pantai dengan pembentukan semulajadi gua dan batu-batu tinggi. Diberikan dengan pelbagai gelaran kerana keindahannya, "Pulau Syurga" dan "Pearl of South",  Phuket ni merupakan pulau terbesar di Thailand tau. Nak rehatkan minda jauh dari kesibukan bandar, eloklah dapat peluang bercuti ke sini. Pendek kata, "back to nature". Kemesraan penduduk tempatan yang terdiri dari Buddha, Muslim dan golongan nelayan dekat sini juga salah satu tarikan pelancong bertandang tau, jangan hairan kalau kau orang ke sini terjumpa mereka yang petah berbahasa melayu sebab setahu Ju perkataan "Phuket" tu sendiri sebenarnya dari bahasa Malaysia iaitu "bukit". Menginap dekat sini tak perlu risau sebab pelbagai jenis hotel disediakan apatah lagi bercuti bersama TRAVELOKA, sememangnya penginapan kau orang tak perlu risau. Dengan kekayaan warisan budaya dia orang dekat sini yang juga masih di jaga rapi, kau orang berpeluang melihat ciri-ciri budaya Thailand 

Credit Google



Hadiah Ke - 3 : Bercuti ke Langkawi 4 Hari 3 Malam 
Tak pernah sampai ke sini lagi berbeza dengan suami Ju yang dah beberapa kali pergi atas sebab kursus kerjaya sekaligus dapatlah dia jalan-jalan dekat sini. Sebut Langkawi mesti terlintas di fikiran Ju mengenai mitos terkenal Lagenda Mahsuri. Dan kerana lagenda ni jugalah ia menjadi salah satu tarikan menarik dekat sini selain mitos Tasik Dayang Bunting, Mat Chincang dan Mat Raya serta mitos Gergasi dan Burung Garuda. Tahu tak kau orang Langkawi, Kedah menerima kunjungan hampir 3 juta pelancong dari luar dan dalam Malaysia sendiri pada tahun lepas. Sekali gus menjadikan Langkawi salah satu destinasi pelancongan popular di Malaysia. Fuh. 

"Arrghh ! Tak dapat pegi Seoul atau Phuket, sangkut pegi Langkawi pun Ju nak tau !!" 

Part paling best kau orang shopping dekat sini sebab Langkawi ni bebas cukai, maksudnya kau orang dapat menikmati harga barangan murah berbanding di tempat lain. So dapatlah belanja lebih beli ole-ole untuk keluarga, gitew. Kau orang yang nak habiskan masa dengan alam semulajadi dengan aktiviti sedikit mencabar stamina, kau orang bolehlah jelajah hutan hujan dara yang meliputi hampir seluruh Langkawi, atau kau orang boleh cuba aktiviti scuba diving dekat sini. Kepada kau orang ingin lihat keindahan Langkawi dari tempat tinggi atau nak cabar ketakutan kau orang yang fobia dengan ketinggian, boleh ke Panorama Langkawi SkyCab atau Cable Car dan juga singgah ke Sky Bridge, jambatan tertinggi 700 meter dari aras laut dan tergantung 100 meter dari permukaan tanah yang hanya terdapat di Langkawi 

Credit Google

Menarik kan lokasi percutian yang ditawarkan ! Dengan pelbagai tempat untuk dilawati, kenalah bijak atur masa sepanjang bercuti supaya kau orang dapat lawat tempat-tempat menarik dekat situ. Yang penting PERCUMA dan apa yang kau orang perlu buat untuk dapatkan penerbangan dan penginapan percuma dari Traveloka ni ialah sertai "TRAVELOKA FLY & WIN CNY Contest"

Cara sertai Traveloka Fly & Win CNY Contest
  1. Jadi Follower Traveloka Malaysia Facebook Fan Page
  2. Lawati laman web Traveloka CNY 2018 Contest 
  3. Log in apps Game tertera menerusi akaun Facebook kau orang
  4. Main game tertera "Traveloka Fly & Win CNY Challenge" & share dekat Facebook. Facebook post kau orang mengenai game ni kena set public
  5. Lengkapkan butiran penyertaan diri kau orang dekat pages pendaftaraan yang disediakan

MUDAH KAN ? Berseronok dengan bermain game dan kau orang berpeluang menang hadiah penerbangan dan penginapan ke destinasi percutian di atas ! REZEKI lebih pula kau orang berpeluang peroleh voucher bernilai RM 1,000 x 2 dengan share mengenai game ni dekat Facebook.

Contest berlangsung dari 22 Januari 2018 - 28 Januari 2018, mula dari sekarang jom.

Dapatkan tiket penerbangan tambang murah kau orang hanya bersama Traveloka dengan lawati website rasmi atau muat turun apps Traveloka di play store kau orang 😘

Menang 4D3N ke Manchester United Kingdom | Let's Go Manchester

Assalammualaikum 💕

Sukan bola sepak sentiasa menjadi sebahagian budaya rakyat Malaysia. Tua atau muda, lelaki mahupun wanita, semuanya meminati sukan ni malah ada sesetengah tu fanatik ibarat makan tak lalu, mandi tak basah. Part yang paling seronok ialah bila dapat tengok secara langsung dekat stadium, berbeza tau semangat tengok dekat rumah atau kedai mamak berbanding tengok live depan mata.

Apatah lagi bila dapat tonton sendiri secara langsung perlawanan bola liga Inggeris antara Manchester City Football Club (MCFC) vs Manchester United (MU) yang merupakan perlawanan liga kegemaran semua peminat sukan bola sepak termasuk Malaysia dengan mencatat jumlah pengikut paling tinggi. Part berharga bila  dapat jumpa dan sorak pemain bola kau orang di salah satu stadium terkenal. Ju bukan peminat fanatik tapi bayangkan perasaan kau orang dapat jumpa artis kegemaran kau orang secara live mesti havoc kan !  Ju rasa perasaan teruja tu lebih kurang sama 😁





Menang 4D3N ke Manchester United Kingdom | Let's Go Manchester

DASHING, jenama dandanan lelaki yang bukan asing lagi di Malaysia malah suami Ju sendiri pun guna brand Dashing ni sebagai pelengkap peribadi harian sebelum memulakan hari tau. Terkini, sempena tahun ke 3, Dashing melancarkan satu contest "Let's Go Manchester" di mana dia orang menaja perjalanan 4 hari 3 malam ke Manchester United Kingdom dan VIP tiket dengan mencari 6 peserta bertuah untuk menonton secara langsung MCFC vc MU ! Bukan ke seronok tu kena taja, fuh !

Bukan hanya menonton perlawanan langsung antara 2 kelab popular dari tempat duduk VIP di stadium Etihad, malah perjalanan ni juga termasuk penginapan, lawatan ke Muzium dan Stadium Bola sepak Antarabangsa seperti Old Trafford, Etihad dan Anfield. Selain itu, kau orang berpeluang berinteraksi dengan pemain lagenda MCFC tau. Jangan lupa ambil selfie dan autograf pula ! yela da teruja sangat kan haha. Tambahan tu, terdapat juga Magical Mystery Tour dimana kau orang akan dibawa ke lokasi berkaitan dengan kumpulan muzik terkenal, The Beatles. Peluang sekali seumur hidup kot ! fuh

Apa yang kau orang perlu buat untuk dapat semua yang Ju nyatakan di atas ni ? Semudah 1, 2, 3. Kau orang cuma perlu beli produk DASHING atau ELITE dalam satu resit dan Whatsapp

  • Gambar resit pembelian, 
  • Nama seperti dalam Kad Pengenalan, No IC atau No Pasport, 
  • dan nama outlet pembelian ke +6016 997 2373

Mudah kan ! Kau orang tunggu apa lagi, mana tahu rezeki kau orang jadi salah satu 6 peserta VIP bertuah menonton secara langsung kelab bola sepak kegemaran kau orang bersama 50,000 peminat lain. Semuanya FOC bersama DASHING, jenama dandanan lelaki the best dekat Malaysia. Kebiasaan Ju belikan untuk suami set Dashing Active sebab bau memang soft sangat ! Haruman segar dari pagi hingga petang melekat dekat badan suami. Alhamdulillah Ultimate Kick limited edition Body Spray dan Hattrick Limited edition EDT perfume ni Ju hadiahkan untuk suami Ju💋

Contest berakhir 31 Januari 2018 ni, jangan lupa hantar penyertaan kau orang tau.







Info Lanjut
hubungi  03-80238311

Menarik di Kota Kinabalu : Akuarium & Muzium Marin, Universiti Malaysia Sabah

Assalammualaikum 💕

Jumaat lepas mak mentua Ju tinggal bersama temankan Ju sebab suami dok outstation kursus ke Kundasang. Bila Ju kerja, mak seorang dekat rumah so terfikir nak bawa mak keluar hari sabtu ceriakan minda gitew. Ju set destinasi ke  Muzium Marin, UMS sebab dah lama Ju pasang niat ke sini tapi asyik delay. Perjalanan ke Universiti Malaysia Sabah (UMS) ni tak jauh pun dari tempat tinggal Ju, ambil masa 20 minit macam tu. Jika kau orang dari bandar Kota Kinabalu pula ambil masa 30 - 40 minit ikut kawasan dan keadaan lalu lintas.

Series tak pernah ke sini Ju singgah pondok pertanyaan pintu masuk utama untuk tanya lokasi Akuarium dan Muzium Marin. Rupanya tak jauh sangat pun tapi tetap kena guna kenderaan masuk sebab kawasan UMS ni memang sangat luas ! Dan dari amatan Ju ada sesetengah laluan jalan raya tu nampak sunyi dengan pokok-pokok besar, fuh !



Menarik di Kota Kinabalu : Akuarium & Muzium Marin, Universiti Malaysia Sabah

Siap bayar fee, kita orang masuk dalam Ju dah terpesona kejap dengan hasil dekorasi kreatif pihak institut marin. Ala-ala laut dalam tau selepas pintu masuk, series rasa macam berada dalam laut ! 😍 Akuarium dan Muzium Marin terletak didalam Institut Penyelidikan Marin Borneo (BMRI) iaitu berhadapan dengan Teluk Sepangar. Tujuan BMRI menggalakkan pendidikan, penyelidikan, dan latihan dalam pemuliharaan dan pembangunan mampan sumber marin serta rasional penggunaan bioteknologi. Antara kemudahan yang disediakan disini adalah tangka kaca pameran hidupan laut yang besar, Pusat Pameran Terumbu Karang terbuka, Pusat Pameran Terumbu Cetek, Pejalan kaki paya bakau, muzium maritim dan marin kontemporari.

Bagi pendapat peribadi Ju sendiri, kewujudan pusat penyelidikan macam ni merupakan satu pendekatan awam yang baik apatah lagi bila dibuka kepada pengunjung luar, sekaligus kita orang dapat lihat lebih dekat kepelbagaian biodiversiti hidupan laut.

Ada sesetengah kata, "baik pergi scuba diving baru real !" Eh awak tu, yala scuba tu best lagi rasa real tapi bukan semua dapat rasa kelebihan tu dan pastinya tumur terhad untuk guna service tu apatah lagi untuk anak-anak kecil. Betul dak ?

Bayaran masuk Warganegara
Dewasa & Kanak-Kanak RM 5 Per head




Life Spans of Marine Life
Bayaran masuk Warganegara
Dewasa & Kanak-Kanak RM 5 Per head

Tahu tak kau orang dugong boleh hidup sehingga 70 tahun ?? Ju tak tahu !!! Tempoh hayat hidupan laut ni kau orang boleh lihat juga dalam carta yang terdapat di Akuarium dan Muzium Marin ni.

Datang ke sini kau orang bukan sekadar melihat hidupan laut dalam tangka kaca tu kau orang juga dapat ketahui bidang penyelidikan yang ditekankan oleh pihak marin UMS iaitu

  • Pemuliharaan kepelbagaian marin : Hutan Bakau, rumput laut, terumbu karang, ikan, penyu dan mamalia marin
  • Pemantauan & Pengawalan Pencemaran Marin dan Alga Bahaya
  • Perikanan : Pengurusan, Penganalisis Tangkapan
  • Akuakultur Ikan Finfish : Pembiakan, Penghibridan, Penternakan larva, Formulasi makanan (Spesies sasaran adalah ikan kerapu, ikan mameng, ikan ketutu, tilapia dan keli)
  • Akuakultur Invertebrata : Operasi Hatceri, Pengurusan induk dan tumbesaran dalam tangki, Pembiakan dalam kurungan (Spesies sasaran adalah udang harimau, udang putih, ketam bakau, timun laut dan kupang)
  • Bioteknologi Marin 
  • Oceanografi Pesisir Pantai
  • Adaptasi Perubahan Iklim
Sepanjang berada dekat sini, kau orang boleh sertai aktiviti yang disediakan iaitu tayangan video mengenai habitat hidupan laut bermula dari jam 9:00 pagi hingga 4:00 petang. Selain tu kau orang boleh ikut serta tengok sendiri sesi masa makan hidupan laut dalam tangka kaca tu sekitar 30 minit bermula jam 03:30 petang hingga ke 04:00 petang


Jeti Universiti Malaysia Sabah (UMS)

Tahu tak kau orang, banyak lagi tempat menarik dibuka kepada pengunjung selain dari Akuarium dan Muzium Marin ni tau. Salah satunya Jeti UMS yang juga merupakan antara mercu tanda UMS ni terletak 15 minit dari Muzium marin tadi. Mula tu nak jalan kaki tapi rasa jauh lagi nak turun bukit, so Ju decide bawa kenderaan. Sampai dekat jeti ada pula tempat letak kenderaan disediakan dan Ju tengok ada kumpulan remaja dan warga emas yang memancing dekat situ. Jeti UMS ni antara sebahagian kemudahan yang disediakan kepada penyelidik dan pelajar yang membuat penyelidikan mengenai hidupan marin 

Buka kepada pengunjung luar, kau orang kena bayar fee masuk jeti ni dekat kaunter sama Akuarium dan Muzium Marin. Kemudian tiket masuk tu kena tunjukkan dengan abang Polis yang jaga jeti dihadapan pagar masuk utama. Apa yang kau orang boleh buat dekat sini ialah memancing dan beriadah dimana masa yang ditetapkan ialah
  • Bayaran per head aktiviti memancing : RM 10 (12 jam)
  • Bayaran aktiviti beriadah : RM 3 (Isnin - Jumaat : 4 pm hingga 7 pm) / (Sabtu - Ahad : 9 am hingga 7 pm)

Kalau kau orang datang saja nak selfie macam Ju ni dan hirup udara segar di sepanjang jeti ni kenalah bayar fee masuk dibawah aktiviti beriadah. Subhanallah, tenangnya mata dan minda dekat sini.




Lokasi ke tempat-tempat menarik dalam Universiti Malaysia Sabah


Waktu Operasi Akuarium & Muzium Marin :
Isnin - Jumaat (09:00 sehingga 04:0 petang)
TUTUP pada Ahad & Cuti Am 


Universiti Malaysia Sabah Borneo Marine Research Institute, Jalan UMS, 88400 Kota Kinabalu, Sabah

Kredit Google Map

Hard Rock Cafe Debuts Rock'n Bowls as Latest Menu Innovation | Limited-Time Offerings Feature Three New Rice Bowls

Assalammualaikum & hi there 💕

Beginning with Eric Clapton guitar, Hard Rock owns the world's greatest collection of music memorabilia, which is displayed at its locations around the globe. Hard Rock is also known for its collectible fashion and music-related merchandise.


With venues in 73 countries, including 178 cafes, 24 hotels and 11 casino, Hard Rock International (HRI) is one of the most globally recognized companies. Either than owns, operates and franchises Cafes, HRI also owns licenses, manage hotel and casino properties worldwide. Did you know, Hard Rock Cafe Kota Kinabalu, Sabah is the 4th branch in Malaysia. There are 3 other branches located at Melaka, Kuala Lumpur and Penang. 


Hard Rock Cafe Debuts Rock'n Bowls as Latest Menu Innovation |
Limited-Time Offerings Feature Three New Rice Bowls

Hard Rock is ringing in the New Year with fresh and flavorful ingredients. Beginning Wednesday, 10th January through Thursday, 13th March Hard Rock will expand its legendary menu and serve up a variety of new Rock'n Bowls which take ordinary rice bowls to a rock star level. The three new Rock'n Bowl option will feature a broad range flavors from the Southwest Meatball to the Chili Lime Chicken Bowl's spicy chili pepper lime chicken || Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia : 10 January 2018



Hard Rock's new Rock'n Bowls provide guest looking to expand their palate with flavorful and satisfying options. Full list of Rock'n Bowls includes
  • Southwest Meatball Bowl : brown rice bowl cooked with a blend of Cajun and Southwest seasonings, topped with chicken meatballs, honey sriracha glaze, chili lime crema, grated feta cheese and crispy, seasoned tortilla straws

  • BBQ Shrimps Noodle Bowl : rice noodle bowl served with grilled shrimp in an Asian BBQ sauce mixed with shredded cabbage, sesame soy glaze, sliced green onions, white sesame seeds, freshly squeezed lime juice and fried won tons

  • Chili Lime Chicken Bowl : brown rice bowl topped with grilled chili pepper lime chicken, Cajun seasoning, diced avocado, black beans, roasted corn, grated feta cheese, chili lime crema, chopped cilantro and nacho seasoned tortilla straws


"Hard Rock is always looking to elevate the menu and stay up on the latest culinary trends, which is where the inspirationsfor our, our Rock'n Bowls offerings came from." 
"The three bowls incorporate unique ingredients packed with flavor to make Hard Rock's take on rice bowls unforgettable"
- Darryl Mickler, Senior Director of Global Research and Development -


GET YOUR FREE APPETIZER on next purchase (excluding Jumbo combo) with completing guest satisfaction survey ! OR  your may become a member to unlock access to exclusive offers like annual birthday reward, member experiences and priority seating at Cafes. Join now for free at hardrockrewards.com also available on Mobile App and kiosk at their Rock Shop

You may drop by their local Hard Rock Cafe to try out the latest items OR click the link below for more information

WEB : www.hardrock.com / info@hardrockcafe-kk.com
INSTA : @Hardrockcafekk
FACEBOOK : @Hardrockcafekotakinabalusabah

Operation Hours
Sunday - Thursday (11:30 am - 02:00 am)
Friday - Saturday/Eve of Public Holidays (11:30 am - 03:00 am)
088 - 273 952 / 273 953 / 273 954 / 273 956

Rock Shops 10:00 am onwards OPEN 7 days
Dining 11:30 am - 10:30 pm OPEN 7 days


Credit : Google Maps

G.R.A.T.E.F.U.L

Assalammualaikum 💕



"Another day to be shine, alhamdulillah"
💕Mr & Mrs Junzie💕

FACEBOOK CONTEST : TAG | SHARE | MENANG TOPUP RM 10 x 5

Assalammualaikum 💕

Kau orang ada FACEBOOK tak ?? Alhamdulillah berjalan lancar contest topup sebelum ni dan oleh itu, Ju kembali lagi dengan hadiah yang sama tapi kuantiti bertambah dari 3 orang ke 5 orang. Jadi peluang untuk kau orang peroleh topup tinggi dekat situ.

Apa yang kau orang perlu buat ?? Cuma follow 3 syarat mudah dibawah ni dan kau orang mungkin yang Ju cari. TERBUKA kepada semua golongan umur dan jantina 😁



FACEBOOK CONTEST : TAG | SHARE | MENANG TOPUP RM 10 x 5



KLIK GAMBAR untuk direct ke POST CONTEST 

Syarat : 
1)FOLLOW/LIKE pages facebook "Junzie Diamond Gold Skincare Kota Kinabalu"
2) SHARE setiap post terbaru dalam pages "Junzie Diamond Gold Skincare Kota Kinabalu" 
3) TAG 3 rakan anda dalam kotak komen contest post dan gunakan hastag#Diamondgoldskincarekk 

Mudahkan 😍😍     5 orang pemenang bertuah akan diumumkan pada 18 Januari 2018 ! 

Perlu ke Monthly Book Planner ?

Assalammualaikum 💕

Penting tak pakai Monthly Planner book ni ? Bergantung pada seseorang, itu jawapan Ju. Bagi Ju sendiri, planner book sangat penting apatah lagi bila berada dalam kerjaya Property Management ni. Semua kena ikut jadual dan sebolehnya perlu laksanakan misi tu sebelum tarikh akhir yang diberikan. Point paling penting Ju utamakan book planner sebab Ju PELUPA. Ya, sejak Ju gunakan book planner alhamdulillah sangat membantu Ju terutama dalam bidang kerjaya sekarang.

Perlu ke Monthly Book Planner ?

Seperti tahun yang sudah, tahun 2018 ni tahun ke-3 Ju berada dalam bidang sekarang dan kali ni Monthly Book Planner, Ju pilih dari koleksi Ariani. Fikiran utama Ju bila dengar atau nampak mengenai Ariani tentulah Galeri Hijab tak tahu pula dia orang ada juga keluarkan Monthly Book Planner. Umum tahu Ariani merupakan salah satu brand hijab muslimah yang mana bernaung di bawah industri fabrik terkenal di Malaysia iaitu JAKEL. Kali ni Ariani mengorak langkah pula dengan mengetengahkkan monthly book planner koleksi pertama mereka dengan hastag #Arainildeasandgifts

Apa yang menarik perhatian Ju mengenai Monthly Book Planner Ariani 2018 ni tentulah isi kandungan dan warna yang digunakan ! Magic Mint sebagai cover bukanlah kegemaran tapi sesuatu yang sedap mata memandang sebab warna yang digunakan tu lembut. Sekali pandang luaran tak nampak pun macam book planner kan ! 😁


WEBSITE : www.arianionline.com
INSTAGRAM : @galeriariani
FACEBOOK : Galeri Ariani






Kandungan asas seperti tarikh bulanan dan tarikh cuti umum Malaysia 2018 dalam ni adalah suatu kebiasaan yang terdapat dalam monthly book planner. Apa yang membezakan ialah muka depan iaitu jenis cover dan muka surat nota dalam tu. Kadang kita tengok ada yang seperti buku latihan kan, tapi Ju lagi berminat dengan muka surat yang plain dan itu terdapat dalam koleksi Planner Ariani 2018. 

Menariknya lagi, Ariani Planner ni direka dengan tambahan 2 helai muka surat dengan lukisan bunga untuk diwarnakan. Ok juga kan, salah satu aktiviti merehatkan minda jika kau orang rasa stress dengan suasana tempat kerja. Istimewanya lagi sentuhan warna emas diletakkan di sisi setiap helaian Planner Ariani, nampak ekskusif giteww. Saiz standard dan ringan memudahkan Ju untuk bawa ke mana sahaja planner Ariani ni. Kau orang guna Planner book tak ?

WEBSITE : www.arianionline.com
INSTAGRAM : @galeriariani
FACEBOOK : Galeri Ariani






Terima kasih Blogger Eca  kenalkan Planner Ariani 2018

WEBSITE : www.arianionline.com
INSTAGRAM : @galeriariani
FACEBOOK : Galeri Ariani

AHLAN WA SAHLAN 2018

Assalammualaikum 💕

Alhamdulillah jejak tahun baru 2018, masih bernafas dan dikelilingi keluarga dan suami tersayang. Tak mengharap lebih untuk tahun ni, semoga kita semua dalam redha Allah swt dan diberi kesihatan dan rezeki yang berpanjangan hendaknya, amin ! Rancangan 2018 pula setakat ni, Ju dan suami plan bercuti bulan APRIL nanti ke Johor Bahru, plan kerjaya pula Ju berharap dapat berikan yang terbaik dari sebelumnya begitu juga dengan rumahtangga, insyallah 💓

AHLAN WA SAHLAN 2018 


"Yаа Allаh Tuhаn Yаng Mаhа Pеmbеrі Hаrараn bаgі ѕеtіар hаmbа-NYA. Sеmоgа dі bulаn іnі Engkаu јаdіkаn hаmbа-MU іnі рrіbаdі уаng ѕеmаkіn bаіk dаrі ѕеbеlumnуа dаlаm ѕеgаlа hаl уаng ѕіfаtnуа bаіk. Engkаu ѕеnаntіаѕа mеmbеrіkаn kеѕеhаtаn, kеѕеlаmаtаn, kеmudаhаn dаn kеbеruntungаn kераdа hаmbа, tеmаn-tеmаn hаmbа, dаn јugа kеluаrgа hаmbа.
Yаа Allаh Tuhаn Yаng Mаhа Pеngаbul Dоа. Kаbulkаnlаh ѕеtіар dоа hаmbа уаng bаіk, bаіk іtu dоа untuk dіrі hаmbа ѕеndіrі. Mаuрun dоа untuk оrаng lаіn, оrаng-оrаng уаng hambа hоrmаtі dаn hаmbа ѕауаngі.
Sеmоgа kаmі ѕеmuа ѕеnаntіаѕа Engkаu bеrіkаn kеbаіkаn dаn kеbеruntungаn ѕеrtа kеbаhаgіааn, bаіk dі dunіа, mаuрun dі аkhеrаt kеlаk."

💕Amin ya rabb💕

-Kredit Doa 2018 : www.aldhinya.com-