[TERKINI] Pilihan Terbaru Menu Set Lunch Bersama Hard Rock Cafe | Kota Kinabalu, Sabah

Assalammualaikum 💕

Ju nak kongsi dengan kau orang terutama yang berada disekitar Kota Kinabalu, HARD ROCK CAFE yang dekat Oceanus Waterfront tu baru saja lancarkan 12 jenis pilihan terbaru menu untuk set lunch atau set makan tengahari kepada pengunjung ! Banyak kan ?

[TERKINI] Pilihan Terbaru Menu Set Lunch Bersama Hard Rock Cafe | Kota Kinabalu, Sabah

Menu baru ni dihidangkan dengan tema tersendiri dan pilihan berbeza selama 4 minggu berturut-turut. So memandangkan ada 12 menu baru, camana nak cuba semua tu ? Macam ni; Hard Rock Cafe bahagikan 12 menu tu kepada 3 hidangan utama setiap minggu dan kau orang boleh dapatkan menu set lunch ni setiap hari Isnin sehingga Jumaat dari 11.30 pagi ke 2.30 petang. Kan senang nak pilih lepas ni 😋 Nak bagitahu kau orang juga, set lunch ni ada 2 pilihan harga ; 

RM 25 nett
1 menu pilih dari 3 hidangan utama
2 minuman ringan atau Lemon Teh Ais atau Jus

RM 38 nett
1 menu Pembuka Selera ~ Creamy Loaded Potata Soup
1 menu pilih dari 3 hidangan utama
1 menu Pencuci Mulut ~ Hit Fudge Brownie
PERCUMA minuman ringan atau Lemon Teh Ais atau Jus


Set lunch ni sudahpun bermula pada 26 November 2018 dimana tema minggu pertama ni ialah SOUL set Lunch. Tema mingguan seterusnya dan menu yang ditawarkan; kau orang boleh rujuk dekat bawah ni;

1. SOUL Set Lunch; Hard Rock Cafe Kota Kinabalu (26 - 30 November 2018)

    ***BBQ Chicken Chop/Sweet and Sour Fish/Spaghetti Aglio Olio Chicken



  1. 2. JAZZ Set Lunch; Hard Rock Cafe Kota Kinabalu (03 - 07 Disember 2018)
  2. ***Spaghetti Chcken Marinara/Grilled Cajun Fish/BBQ Quarter Chicken


3. PUNK Set Lunch; Hard Rock Kota Kinabalu (10 - 14 Disember 2018)

***Chicken Marinara/Caesar Salad with Tupelo Chicken/Spaghetti Salmon Pasta





4. ROCK Set Lunch; Hard Rock Kota Kinabalu (17 - 21 Disember 2018)

***Breaded Fish with Garlic Sauce/Sweet and Sour Chicken/Spinach Pasta



Berliur tak ? Tak payah dah sakit kepala nak makan apa untuk lunch nanti, Hard Rock Cafe Kota Kinabalu mudahkan semuanya untuk kau orang, tinggal datang dan pilih saja menu mana kau orang nak. Maklumat lanjut kau orang boleh hubungi terus Hard Rock Cafe Kota Kinabalu dekat bawah ni ; HAPPY LUNCH HOUR ! 😋

WEB : www.hardrock.com / info@hardrockcafe-kk.com
INSTAGRAM : @Hardrockcafekk

Waktu Operasi
Ahad - Khamis (11:30 am - 02:00 am)
Jumaat - Sabtu/Cuti Umum (11:30 am - 03:00 am)
088 - 273 952 / 273 953 / 273 954 / 273 956

Rock Shops 10:00 am  Buka setiap hari
Dining 11:30 am - 10:30 pm Buka setiap hari


Kredit Google Map untuk Rujukan Lokasi

Alami Pengalaman Luar Biasa bersama Nando's Smoky PERi-PERi | iMAGO, Kota Kinabalu

Assalammualaikum 💕

Bagi kau orang yang terlepas dengan entri Ju sebelum ni berkenaan Nando's, boleh rujuk dekat sini >>Nando's Imago Kota Kinabalu<<. Kepada kau orang diluar sana yang pernah cuba atau pelanggan setia dekat Nando's ni tak kiralah Nando's di Sabah atau Semenanjung, mesti tak pernah kecewa dengan menu dia orang termasuk Ju sendiri. Pendapat peribadi Ju; Tak semua restoran meninggalkan sesuatu yang luar biasa kepada pelanggan tetapi Nando's buat Ju rasa terpanggil untuk datang lagi sebab ayam panggang dia orang; Ju tak dapat nak bagi kau orang caption macamana nak sampaikan kepuasan Ju tu haha. Hidangan Nando's lebih daripada sekadar makanan dan bukan saja nak buat kita sebagai pelanggan berpuas hati dengan menu dekat sini tapi dia orang juga mempamerkan identiti dan budaya Nando's tersendiri dalam setiap hidangan tu. 

"Menitikberatkan kualiti rasa dalam hidangan menu, ayam-ayam panggang Nando's akan diperap terlebih dahulu selama 24 jam tau sebelum dimasak dan perapan sos adalah mengikut pilihan tahap kepedasan iaitu bermula dari Lemon & Herb sehingga ke Super Hot. Langkah ni bagi memastikan rasa sos sebati dengan ayam tu sekaligus menjadikan rasa ayam tu lebih enak. Nyummy !"
Petikan dari entri Nando's Malaysia Raikan Ulang Tahun ke - 20 | www.Jun-zie.com



Alami Pengalaman Luar Biasa bersama Nando's Smoky PERi-PERi | iMAGO, Kota Kinabalu

So makan malam baru-baru ni Ju datang ke sini lepas di SIHIR dengan video launching menu baru Nando's iaitu Smoky PERi-PERi atau PERi-PERi Berasap Nando's ! haha. Kau orang ada nampak tak video tu ?? Belum tengok kena lawat Instagram atau facebook Nando's MY. Sesuai dengan musim perayaan yang hampir tiba ni, menu baru kali ni di ilhamkan dari gabungan ajaib warna warni Afrika, keunikan warisan dan perisa dari suasana dapur memasak terbuka; menghasilkan rasa manis yang tersendiri, Paprika berasap, hirisan limau dan kaya dengan herba semulajadi dilengkapkan lagi bersama sentuhan Nando's sebagai trademark dia orang iaitu "African Bird Eye Chilli". Semua gabugan ni memberikan rasa berasap berkualiti yang terhasil dari cara barbeku yang betul. Tengah menaip ni pun Ju siap telan air liur ! fuh.

Seperti yang Ju kongsi sebelum ni, selain dari keunikan perisa dalam penyediaan ayam panggang; Nando's juga memiliki sos PERi-PERi dia orang yang tersendiri, sos ni takda jual dekat luar. Kau orang cuma boleh dapatkan di Nando's saja, so sos-sos ni terdiri dari 6 jenis kepedasan berbeza iaitu Plain, Lemon & Herb, Mango & Lime, Mild, Hot dan Extra Hot. Antara 6 pilihan sos ni, Ju suka dengan perisa pedas Mango & Lime. Sluurpp !  Bagi menu baru Smoky PERi-PERi atau PERi-PERi Berasap Nando's ni; tahap kepedasan menu ni lebih pedas dari Lemon & Herb tapi pada masa yang juga rasa pedas tu terasa lebih ringan daripada sos Mild.



Set Smoky PERi-PERi Nando's

Set PERi-PERi Berasap Nando's atau Smoky PERi-PERi ni berharga RM 99.00 dan datang sekali dengan ayam panggang bersama 4 jenis hidangan sampingan, 4 minuman ringan dan 4 potongan kek Karamel Masin atau Salted Caramel Cake Bites. Bagi kau orang yang nak tempah set untuk penghantaran  atau bawa pulang pula boleh cuba set berharga RM 49.00 iaitu terdiri dari ayam panggang dan 4 hidangan sampingan. Makan malam Ju dekat sini sangat best dan happening sebab ayam panggang untuk menu baru Smoky PERi-PERi ni dihidangkan sebijik besar macam tu untuk kekalkan rasa juicy ayam sehinggalah sampai atas meja kau orang. Part potong tu, berkeluaranlah skill mak-mak kita orang haha ! Tapi kalau kau orang tak pandai nak potong, boleh request dengan staff  Nando's untuk bantu potongkan sedia.

Nak bagitau kau orang juga untuk pencuci mulut set Smoky PERi-PERI ni iaitu Salted Caramel Cake Bites atau Kek Karamel Masin; rasa dia sangat sesuai untuk ending lepas makan menu utama ayam panggang berasap PERi-PERi ni. Tekstur lembut, tidak terlalu manis so tekak Ju pun rasa tak muak, nyummy ! Boleh tak, nak tambah lagi ? haha. Pendapat Ju, menu baru ni salah satu pilihan menu keluarga yang patut di kongsi bersama lagi-lagi dekat dengan perayaan ni.




"We wanted to give our fans a taste of something magical this season with our flamed-grilled PERi-PERi chicken and that is how Smoky PERi-PERi came to be. Over the years we have dabbled in different recipes to find that special taste that will give our fans something new that they can enjoy and we decided to try it out with Smoky PERi-PERi, it delivers a fantastic combination of flavours that is exciting and uniquely Nando's yet familiar at the same time"
Stephen Chew | CEO of Nando's Malaysia

Selain mementingkan kualiti rasa ayam panggang, kepentingan pelanggan malah juga pada komuniti, Nando's sentiasa menyahut cabaran untuk memperbaiki hidangan mereka ke tahap yang lebih baik untuk memenuhi cita rasa pelanggan. Dengan inspirasi dari budaya yang berbeza di seluruh dunia, Nando's bercita-cita untuk mengumpulkan dan meletakkan yang terbaik di atas plat hidangan; khusus kepada pelanggan.

Sempena musim perayaan Krismas yang nak dekat ni, 3 cawangan Nando's di Sabah iaitu Nando's Imago Shopping Mall, Nando's 1Borneo dan Nando's Oceanus Waterfront adakan satu program komuniti iaitu berkongsi semangat perayaan Krismas bersama Persatuan Austisme Sabah. Program ni terbuka kepada umum, kau orang boleh turut serta dengan menyumbangkan hadiah pada 31 Disember nanti dimana-mana cawangan Nando's berdekatan kau orang; hadiah ni akan diberikan kepada kanak-kanak persatuan autisme terpilih. Sebagai tanda penghargaan, Nando's akan berikan kau orang  Nando's 1/4 Chicken with Mediterranean rice Voucher.

Dapatkan butiran terkini di laman media sosial Nando's sekarang ! 😃

INSTAGRAM @NandosMy || FACEBOOK @NandosMY
WEBSITE https://nandos.com.my/

Lawatan Sambil Belajar ke Borneo Ant House, Tuaran | Pra Sekolah SK Pekan Putatan, Penampang

Assalammualaikum 💕

Bila ingat balik zaman sekolah kita orang dulu, seingat Ju cuma sekali dua saja ikut aktiviti macam ni sebab surat kebenaran ibu bapa tu biasanya tak lepas bila melibatkan yuran. Jumlah yuran lawatan biasanya RM 20 dan ke atas mungkin jumlah kecil bagi sebilangan orang diluar sana tapi bagi kita orang masa tu, boleh jadi belanja rumah untuk seminggu. So bila ada anak sendiri atau anak buah sendiri rasa taknak bagi dia orang lalui kesemua perasaan tu. Bila rasa mampu, bagi saja dia orang join aktiviti macam ni lagi-lagi bila dengan kawan-kawan, mesti best kan !

Mengenai Borneo Ant House ni Ju pernah kongsi dekat entri >> Menarik di Kota Kinabalu : Borneo Ant House,Tuaran >> tapi tak berapa nak detail sebab masa tu tak berapa nak pandai berkongsi karangan tapi kau orang boleh rujuk dekat sini mengenai gambar, lokasi dan waktu dia orang ni beroperasi haha. Kunjungan kali ke - 2 ke sini, Ju siap-siap apply cuti awal menggantikan tempat kakak Ju sebab lawatan sekolah ni dijalankan waktu bekerja dan dia pun masa ni tak free. Aktiviti lawatan sambil belajar bersama anak buah Ju seorang ni dianjurkan oleh Pra Sekolah SK Pekan Putatan, Penampang.




Lawatan Sambil Belajar ke Borneo Ant House, Tuaran | Pra Sekolah SK Pekan Putatan, Penampang


Pertama kali jadi penjaga untuk aktiviti sekolah ni, debar dia lain macam. Sebelum ni jadi baby sitter dalam rumah saja so situasi tu tak sama. Ju dah siap pesan awal dengan anak buah, Mohd Kasdan sebelum gerak dari rumah; "jangan lepas dari mami masa jalan nanti !" siap bagi pandangan mata dengan panahan laser, anak buah Ju dah angguk faham haha. 

Sebelum bertolak, penerangan keselamatan diberikan oleh guru pengiring kepada semua yang terlibat masa sesi briefing dekat dewan sekolah. Sekitar jam 8 pagi kita orang bertolak dari Pra Sekolah SK Pekan Putatan tu dengan pengangkutan bas sebanyak 4-5 buah tak silap Ju then anak-anak murid pun ramai masing-masing dengan penjaga atau ibu bapa dia orang. Bas yang disediakan, Ju bagi thumbs up dengan pihak sekolah sebab selesa siap dengan penghawa dingin yang berfungsi dan Ju rasa selamat juga sebab jenis tingkap kaca dia orang ni jenis tertutup, bukan jenis yang boleh buka tu.

Perjalanan ambil masa 45 minit ke 60 minit lebih dan Ju siap pesan dengan Kasdan baik tidur dulu sebab lama lagi nak sampai tempat lawatan tu tapi anak buah seorang ni punya teruja sampai melekat dekat tingkap bas sepanjang perjalanan, huh. 







Alhamdulillah perjalanan dipermudahkan, sebaik sampai dan turun dari bas masing-masing; kami berkumpul di kaunter Borneo Ant House mengesahkan pendaftaran lawatan sekolah dan kemudian kami diagihkan kepada beberapa kumpulan sebab tak boleh masuk sekali gus, risau ruangan pameran di atas nanti sesak. So Ju nak kongsi dengan kau orang bila dah selesai di kaunter tiket, jangan lepas peluang kau orang bergambar di pintu utama bersama replika gergasi semut. See,gambar Kasdan dekat atas ni ! Replika gergasi semut ni dibina di kiri dan kanan laluan tangga utama, Ooops ! ada juga kepala gergasi semut di atas pintu masuk utama galeri tu, so kau orang yang lagi terer dari Ju mesti dapat shoot keseluruhan dan lagi cantik daripada Ju ambil ni haha.

Kena tahu juga, pameran galeri dekat sini berkongsi tempat yang sama tapi dibahagikan kepada 3 bilik iaitu Galeri 463 Replika Semut, Galeri Warisan dan Galeri Pedang masing-masing memiliki cerita tersendiri melambangkan komuniti Borneo, Sabah.


  • Galeri 463 Replika Semut
Galeri ni yang pertama kau orang akan lalui selepas masuk menerusi pintu utama tadi, dekat sini anak-anak pra sekolah ni termasuk anak buah Ju tergamam bila tengok replika semut yang melekat dekat dinding-dinding tu sebab saiz agak besar berbanding semut yang kebiasaan dia orang nampak haha. Susunan semut-semut replika ni juga menampakkan seolah-olah semut tu nampak real tengah bergerak-gerak apatah lagi dengan replika laluan busut tu, rasa macam berada dibawah tanah bersama semut gergasi ! Sesuai dengan nama galeri 463 replika semut, angka tu menunjukkan jumlah keseluruhan semut yang ada dalam galeri ni. 






  • Galeri Warisan Dan Galeri Pedang
Selesai di Galeri Semut tadi, kau orang akan memasuki Galeri Warisan budaya ni pula dimana dekat sini dipamerkan serba sedikit latar belakang suku kaum yang ada di Borneo seperti Bajau, Kadazan Dusun, Bisaya, Murut dan lain-lain. Tahu tak dekat Borneo ni saja terdiri dari 33 etnik yang hidup harmoni ? Proud to be Sabahan, yeay ! Butiran suku kaum ni kau orang akan nampak bergantung di setiap dinding galeri malah pakaian dan alatan tradisional pun boleh nampak lebih dekat disini. 

Galeri seterusnya ialah Galeri Pedang yang juga terdiri dari pelbagai jenis latarbelakang suku kaum yang ada di Borneo, alatan pedang ni kebiasaannya untuk mempertahankakn diri dan setiap pedang tu tak sama tau. Berbeza dari segi saiz dan ukiran mengikut suku masing-masing malah perbezaan ni juga sebenarnya melambangkang keunikan mereka yang tersendiri.





Selesai dari ketiga-tiga galeri tadi, dah nampak tempat baru untuk shoot gambar dan hirup udara segar sebab ketiga galeri tadi berada ditempat tertutup. Diruangan terbuka ni rasa sedikit selesa sambil tu dapat ambil kesempatan sekejap bergambar pula dengan replika kerbau tengah membajak sawah, salah satu rutin dan sumber pendapatan masyarakat Borneo. Dengan keadaan yang ramai lagi, Ju rasa sedikit sesak nak bernafas haha tapi mata kena sentiasa alert dengan Kasdan. Nasib Ju baik masa ni, Kasdan tak cengeng sangat sebab selesa keluar dengan rombongan kawan-kawan sekolah sendiri. Cuma Ju risau kalau dia dah bergaul sangat mesti keluar aksi-aksi lasak tu dan dapatkah Junzie nak settle benda-benda igauan mak-mak ni haha.

Keluar dari kawasan galeri, terdapat taman tema dan rumah pokok moden serta beberapa pondok untuk kau orang berehat sebelum menyambung lawatan ke bahagian Canopy Walk.


  • Rumah Pokok Moden
Bukan mengiyakan cerita lapuk yang kata "Orang Sabah tinggal atas pokok eh ?"Nope ! Rumah pokok moden yang dibina dekat sini ni adalah untuk mereka yang sukakan ketenangan, bukan juga kata rumah atas tanah tu tak best tapi kelainan dia tu berbeza. Orang putih pun ada buat rumah atas pokok tu kan, ala yang biasa anak-anak dia orang buat tu. Lebih kurang macam ni lah juga. Cuma istimewanya Rumah Pokok Moden yang dimiliki oleh Borneo Ant House ni memiliki dan menyimpan sejarah susur galur dan pencapaian keluarga pemilik premis ni. 

Memandangkan perniagaan ni adalah hasil tangan dan titik peluh sesama ahli keluarga, so memang sesuailah letak satu rumah dengan sejarah keluarga, boleh dijadikan rujukan generasi baru ni untuk belajar dan mencontohi kejayaan tu. 

  • Makmal Semut atau ANT-Tertaining Lab
Tak jauh dari Rumah Pokok Moden dan sebelum Canopy Walk kau orang akan jumpa makmal ni, so kena singgah juga dekat sini sebab kau orang akan belajar keadaan kehidupan semut sebenar didalam tanah, rutin semut, cara makanan mereka dan jenis-jenis semut yang ada. Ju tahu selama ni cuma semut hitam dengan semut merah saja, rupanya ada lebih 12,000 spesies semut tau untuk kawasan tropika !





  • Canopy Walk, Borneo Ant House
Masuk bab Canopy Walk ni, Kasdan paling teruja tak sabar nak gerak. Ju pula yang dah panik sebab tak ready lagi, anak buah dah duluan tercegat depan laluan Canopy Walk tu.  Ju tak pasti berapa panjang laluan kanopi ni tapi disetiap pokok tu ada disediakan 3 tempat perhentian untuk kau orang berehat hirup udara segar dan ambil gambar sebentar. Dan tempat perhentian terakhir tu ada 2 tingkat, kalau tak gayat boleh naik ke atas untuk pemandangan yang lebih cantik.  










Keseluruhannya, sepanjang Ju bersama meluangkan masa sebagai penjaga Kasdan untuk lawatan kali ni memberikan Ju kepuasan sebab dapat jadi salah seorang merakam momen anak buah Ju seorang ni. Nanti bila dah besar, ada juga bukti yang makcik dia sorang ni pernah jadi ibu peri haha. Selain dari tarikan yang Ju sebut dekat atas tu, kemudahan yang ada disini juga adalah Cafe dan Kedai Jualan kraftangan. Bila dah penat pusing keliling, ada juga ruang terbuka untuk kau orang berehat sambil perhati anak-anak bermain dikawasan yang disediakan. Siap rehat dan makan tengahari, kita orang pun bertolak balik ke SK Pekan Putatan sekitar jam 2 petang.

Info lanjut berkenaan harga atau pun pakej untuk lawatan sekolah dan lain-lain; hubungi terus pihak Borneo Ant House, Tuaran disini ;

Laman Web : https://borneoanthouse.com/

Kredit Google Map untuk rujukan lokasi

Menarik di Kota Kinabalu : Rabbit Garden Lokkawi

Assalammualaikum 💕

Penghujung tahun 2018 ni macam biasalah dah ramai apply cuti untuk bersama yang tersayang. Well said; Inilah masa sesuai untuk kau orang lengkapkan tour tempat menarik sekitar Kota Kinabalu ni. <BACA SINI> Bagi yang takda apply cuti tu pula, jangan risau sebab tempat kali ni Ju kongsi hanya berada di Kota Kinabalu dan ambil masa 20-30 minit untuk sampai jika kau orang bertolak dari pusat bandar. Masa hujung minggu pun kau orang boleh pergi bawa keluarga terutama bagi yang ada anak-anak mesti suka pergi tempat macam ni 😉

Menarik di Kota Kinabalu : Rabbit Garden Lokkawi



Kepada kau orang diluar sana yang ada follow pasal keadaan Zoo Lokawi, Ju nak bagitahu yang Rabbit Garden Lokkawi ni berkongsi kawasan dengan nama yang sama tapi berbeza dari zoo dan bukan premis yang sama. Ju datang bawa anak-anak buah bersama kakak Ju masa hujung minggu. Excited budak-budak ni lain macam dari kita yang dewasa bila jumpa binatang secomel ni.

Satu perkataan yang Ju boleh katakan masa masuk dekat sini ialah "WOW !" sebab bersih dan suasana Rabbit Garden rimbun dikelilingi dengan tumbuh-tumbuhan hijau, sangat menenangkan mata kau orang yang datang ke sini. Selain arnab, dekat sini juga kau orang akan nampak ayam belanda, ayam dan itik. Semuanya dilepaskan dalam tempat yang sama dan sangat jinak !

Dari pemerhatian Ju, kawasan Rabbit Garden Lokkawi ni dibahagikan kepada dua iaitu ruangan terbuka dan ruangan berbumbung untuk pengunjung. Ruangan terbuka ni kau orang boleh saja biarkan anak-anak bermain dan berkejaran dengan arnab yang ada dekat sini sebab kawasan ni luas memang sesuailah untuk mereka yang aktif dan tiada masa terhad diberikan, sambil tu boleh bersantai ditempat duduk DIY yang disediakan. Sesetengah arnab yang masih kecil atau berlainan spesies dengan jumlah yang terkawal, diletakkan dalam kurungan so hanya arnab dewasa dibiarkan secara bebas dekat ruangan terbuka. Kau orang juga bebas bagi arnab-arnab ni makan termasuklah yang dalam kurungan tu, tapi makanan tu hanya baja yang kau orang beli dari kaunter tau.

Bagi ruangan berbumbung pula, juga disediakan meja dan kerusi disini. Terdapat beberapa arnab dalam sangkar juga di ruangan berbumbung tu, so kalau panas terik atau hujan; kau orang boleh stay dan sambung bermain dengan arnab yang ada dekat sana.





Dulu kebiasaan Ju dengar secomel-comel arnab ni pun ada yang liar dan menggigit bila dipegang, so kalau nak bezakan tu tengok dari jenis warna mata dia; arnab yang miliki mata berwarna merah kebiasaannya jenis yang liar. Bila dah tua ni baru tahu sebenarnya info tu kurang betul; bukan semua arnab bermata merah tu menggigit. Ni pun baru tahu masa lawat Rabbit Garden ni, macam-macam Ju tanya dekat kaunter tu haha. Nak tahu arnab tu jenis yang suka gigit atau tidak bergantung pada baka dia bukan pada warna mata ! Ni yang bagi false info dengan Ju sebelum ni mesti kedekut tak nak bagi pegang arnab dia haha.

Ju takda plan pun nak jaga arnab ni sebab nak bela binatang ni kena ada komitmen haha, bukan nak bela sebab ikut trend saja kan. So salah satu info lagi yang Ju dapat dari Rabbit Garden ni pasal penjagaan makanan dia. Kita tak boleh kerap bagi dia makan baja kering tu, kena tukar juga jadual makanan yang mana antara jenis makanan arnab yang baik untuk tumbuh besaran dan baik untuk bulu dia ialah Ubi, biji-bijian jagung keras tu tapi kena haluskan dulu, rumput kering atau Rami; ni bukan rumput kering biasa-biasa tau. Kemudian boleh berikan juga kepada arnab, sayur-sayuran hijau pun boleh selain daripada lobak. 

Sambil datang bawa anak-anak bermain di Rabbit Garden Lokawi ni, kau orang pun dapat belajar sikit tentang arnab. Guess what Ju baru tahu juga arnab ni ada lebih 23 spesies berbeza tau ! So boleh Ju katakan Rabbit Garden ni sesuai juga dijadikan salah satu tempat pilihan lawatan sambil belajar oleh pihak sekolah 😉 

Bagi memudahkan kau orang mengenai bayaran masuk, boleh rujuk dibawah ni;

Waktu Operasi : Buka setiap hari (09:00 am sehingga 09:00 pm)

Yuran Masuk (Warganegara Malaysia)
RM 8 dewasa

RM 6 Kanak-Kanak
PERCUMA kanak-kanak 5 tahun ke bawah

Yuran Masuk (Bukan Warganegara Malaysia)
RM 16 dewasa
RM 12 Kanak-Kanak
PERCUMA kanak-kanak 5 tahun ke bawah


Baja Makanan

RM 1 sebungkus







Puas main dengan macam-macam jenis arnab, kau orang kena titik beratkan langkah kebersihan sebelum balik tau samada kebersihan diri atau pun kebersihan Rabbit Garden ni. Tandas dan sinki mencuci tangan ada tersedia dan kalau masa datang tadi kau orang ada bawa makanan, bawa balik sisa tu atau buang di tempat yang disediakan. Ju perasaan Rabbit Garden ni sangat menekankan "Green Environment" which is sangat baik untuk pendedahan awal anak-anak juga. Antara langkah kebersihan diri yang kau orang boleh buat selepas bersama arnab dan memegang baja ;

  1. Cuci tangan ditempat yang disediakan
  2. Gunakan sabun
  3. Lap dengan kain bersih

Masa nak balik, Ju perasan kemudahan kerusi dan meja di ruangan terbuka Rabbit Garden ni di kitar semula dari barangan terpakai seperti tayar dan bekas kayu yang biasa kau orang nampak digunakan untuk gulung wayar kabel besar dekat tepi-tepi jalan tu. Nampak cantik bila diwarnakan semula, bila kreatif ni; dari tayar pun boleh jadikan patung arnab juga. Thumbs up Rabbit Garden !






Pan Borneo Garden Homestay

Menarik lagi dekat sini bukan saja sediakan Rabbit Garden sebagai tarikan pengunjung malah dia orang ada Homestay tau ! Homestay ni Ju lalui sepanjang jalan masuk ke Rabbit Garden. Tapi Ju takda details pasal homestay ni, so apa-apa nak tahu pasal homestay; baik kau orang direct hubungi pihak pengurusan Rabbit Garden Lokawi | Pan Borneo Garden Hometsay  di bawah ni 😎

Instagram : @RabbitGardenLokawi 

Hubungi 019 881 8381


Kredit Google Map untuk rujukan lokasi

Menarik di Sabah : Polumpung Melangkap View Camp Site, Kota Belud

Assalammualaikum 💕
Tak habis checklist round negeri kelahiran sendiri, bertambah lagi lokasi menarik dekat Sabah ni yang kau orang termasuk Ju sendiri kena pergi. Di awal pembukaan Polumpung Melangkap ni sekitar tahun lepas, 2017; takda peluang nak pergi masa viral satu Sabah tu lagi-lagi dikalangan kawan-kawan yang kaki travel waktu tu. Kalau kau orang tanya Ju; antara mandi kolam, laut ataupun sungai; Ju lebih sukakan sungai sebab tu pantang nampak atau dengar tempat mandi sungai yang baru dan cantik mesti nak pergi. 

Sebelum bertolak, Ju check info dulu pasal Polumpung dari segi lokasi, keadaan cuaca, jarak perjalanan dan bayaran dekat sana. Senang nak atur keperluan bila dah tahu serba sikit info tempat kita nak pergi. Kalau kau orang bertolak dari bandar Kota Kinabalu macam Ju ni kena ambil masa dalam 1 jam setengah. Ikut keadaan jalan dan si pemandu juga haha. Masa Ju pergi tu hari biasa dan waktu bekerja so jalan taklah jammed dan bestnya tak sesak juga dekat Polumpung hehe. 

Menarik di Sabah : Polumpung Melangkap View Camp Site, Kota Belud

Kaki gambar memang hunting sangat tempat cantik semulajadi macam ni dan punca utama jadi viral waktu pembukaan Polumpung Melangkap disebabkan juga aliran sungai yang berlatar belakangkan Gunung Kinabalu, kebanggaan rakyat Sabah ni. Alhamdulillah cuaca sangat baik masa tu so kita orang pun sampai dengan selamat berbekalkan rujukan google map. 

Masa nak bayar tiket dekat kaunter, Uncle yang jaga tu siap pesan kalau nak mandi kena tanggalkan dulu barang kemas sekiranya ada pakai masa tu. Bimbang hilang atau tercicir masa mandi, bila tuan tanah dah bagi nasihat macam tu baik kita ambil jadi pedoman kan. Tak pasal-pasal bercuti nak happy, balik nanti menangis tak berlagu pula kehilangan barang peribadi hehe.

Kawasan ni memang agak luas, rata dan selesa. Banyak pilihan tapak kau orang boleh pilih tapi kalau nak view cantik kenalah pilih betul-betul ditepi sungai. Senang juga ulang alik mandi haha. So kalau kau orang datang selori dengan keluarga atau rakan-rakan pun tak perlu risau sebab kawasan memang luas. Konsep kawasan peranginan Polumpung ni juga boleh dikatakan "siapa cepat dia dapat". Paling penting kalau kau orang nakkan keselesaan, kenalah datang awal pagi terutama kalau kau orang pilih nak datang sini tu masa cuti umum. 

Ju datang dengan plan nak ulang alik saja, bagi yang nak bermalam tapi takda bawa apa-apa persediaan; pihak pengurusan ada sediakan perkhidmatan sewa khemah dan alatan lain dengan harga tertentu. Kalau kau orang ada bawa khemah sendiri pun lebih baik, dah jimat dekat situ. Biasa Ju dengar dari mereka yang bermalam dekat sini, pemandangan cantik juga pada waktu malam sebab kelihatan jelas bintang-bintang dilangit tu. Itu pun kalau tak hujan haha. So kena rancang perjalanan kau orang ok ! 



PAKEJ
  • Yuran Kemasukan(tidak bermalam)
  1.  RM 3 (Dewasa 13 tahun ke atas)
  2.  RM 2 (Kanak-kanak 12 tahun hingga 7 tahun)
  3.  Percuma (Kanak-kanak 6 tahun ke bawah)
  • Yuran Bermalam (Camping)
  1. RM 6/seorang/malam (Dewasa)
  2. RM 4/seorang/malam (Kanak-kanak)

KEMUDAHAN DISEDIAKAN
 Khemah (Camp) pasang siap(Terhad)
  1. ‍‍- Kem muat 4 orang : RM 20/malam
  2. ‍‍- Kem muat 6 orang : RM 30/malam
Pelampung tiub
  1. Kecil : RM 3
  2. Sederhana : RM 5
  3. Besar : RM 10
Bantal – RM3/sebiji/malam
  1. Sleeping bag : RM 5/malam
  2. Tikar plastik : RM 3/sehelai/malam
  3. Tilam kekabu : RM 4/sehelai/malam
  • Bekalan elektrik di sediakan di tapak perkhemahan (tertakluk kepada caj) 

Dapur memasak:
  1. Di kawasan atap zink : RM 30 pakej/malam(Terhad)
  2. Di kawasan atap kemah : RM 15/malam(Terhad)
  3. Kaedah tradisional (Kayu api)
  4. Free kalau cari kayu api sendiri
  5. Moden (Gas) : RM 5/malam
  6. Tong gas : RM 10/malam
  • Unggun Api – RM 20 (tiada caj dikenakan sekiranya pengunjung mencari kayu api sendiri dan pasang unggun api sendiri)




Nampak tak betapa jernihnya air dekat sini !! Sejuk pun boleh tahan juga tau. Air sungai ni tak juga dalam, kalau ikut ketinggian Ju sendiri sampai paras pinggang saja. Nampak air tak deras kan, tapi bila Ju sampai ke bahagian tengah tu, arus sungai tu deras tau walau kedalaman sungai cuma sampai paras pinggang Ju saja. So kalau kau orang nak rasa lebih adventure, boleh sewa pelampung tiub untuk aktiviti meluncur dibahagian aliran deras sungai yang telah disediakan. Memandangkan kederasan air sungai ni tak dapat diduga, kau orang yang bawa anak-anak kecil, Ju nasihatkan mandi dekat tepian tu saja sebab masa Ju datang sini ada juga nampak kolam buatan kena buat dekat tepian sungai tu. Rasanya memang khas lah untuk anak-anak bawah umur 3 tahun untuk mandi dekat situ.

Aktiviti yang kau orang boleh buat dekat sini selain daripada mandi sungai ialah berkhemah, barbeku, sukan keluarga dan selebihnya ikut kreatif kau orang asal tak langgar peraturan yang telah disediakan dekat sini. Rasa sangat fresh mandi dekat Sungai Polumpung ni, bonus pula tu dapat mandi dengan air sungai yang jernih macam ni. Walau sampai bahagian tengah pun masih boleh nampak tau batu-batu dekat dalam sungai tu. Rasa tak perlu nak mandi air paip lagi tapi memandangkan berkongsi sungai dengan yang lain, kenalah jaga kebersihan diri kan. So bagi kau orang yang nak mandi lagi sekali dengan air paip, dekat sini ada disediakan juga tandas dan bilik mandi.

Kalau kau orang plan nak buat photoshoot; rasanya bolehlah listkan Polumpung Melangkap ni dalam checklist kau orang, see cantikkan view Gunung Kinabalu dari sini ! Dah penat photoshoot, boleh terjun terus haha. Sebarang maklumat lanjut, kau orang boleh hubungi  terus pihak pengurusan Polumpung Melangkap dekat bawah ni, Selamat Bercuti !








Kredit Google Map untuk rujukan lokasi

Polumpung Melangkap View Camp Site

Facebook : Polumpung Melangkap View Camp Site
Instagram : @new_officialpmvcs
Beroperasi SETIAP HARI
Lebih info hubungi : 016 824 6529