Saturday, 25 March 2017

Pencarian Blogger Sabah : Komuniti Blogger Sabahan

Assalamualaikum uols !

Pencarian Blogger Sabah : Komuniti Blogger Sabahan || Merupakan idea yang di lahirkan oleh Blogger Unni Anje menerusi perbualan kami di instagram beberapa minggu lepas. Tujuan di adakan komuniti dan pencarian blogger Sabah ini tidak lain dan tidak bukan untuk merencanakan aktiviti sesama blogger sebagai salah satu alternatif merapatkan ikatan silaturrahim sekaligus membuka ruang sesama blogger untuk mengenali antara satu sama lain di luar alam maya. Pendek kata, bukan sekadar komuniti tapi ada perisian aktiviti yang mana bermanfaat kepada semua, Insyallah.

Jika anda Blogger yang kami cari, berasal dari negeri di bawah bayu, Sabah. Sila hantar maklumat terkini anda seperti

Subject : SAYA BLOGGER SABAH
Nama :
No.HP:
Lokasi:
Nama Blog:

Lengkapkan dan hantar kepada kami di alamat emel berikut :
  • Fitriyani.fendi91@gmail.com : Blogger Unni Anje 
  • Mrshafizie@gmail.com : Admin Blog www.Jun-zie.com
Kami berdua juga memohon jasa baik rakan blogger lain untuk menguar-uarkan pencarian ini. Jasa baik anda, sangat kami hargai 😍 

P/S : "kami pun nak ada komuniti group jugak! jeles tengok blogger lain ada aktiviti bersama huhuhu"πŸ˜‚

Thursday, 23 March 2017

Junzie @ Projek Mengikat Perut Suami : Sotong Masak Kicap

Assalammualaikum uols !

Ini kali pertama Ju berkongsi menu masakan dan Insyallah lepas ni entri masakan akan berterusan menempek di blog Ju😁 Menu semalam Ju masak untuk hidangan malam berdua ialah menu ringkas seperti sebelumnya memandangkan kami cuma berdua di rumah bila tak balik ke rumah mak ayah. 

Sotong bukanlah kegemaran suami tapi sejak Ju masak tempoh hari di rumah mak, suami terjatuh hati tapi dengan syarat hanya masak kicap, masak dengan menu lain, suami tak berkenan. Sebaliknya pula dengan Ju, apa pun menu sotong, tekak Ju tak memilih. AlhamdulillahπŸ˜„

Projek Mengikat Perut Suami : Sotong Masa Kicap || Ju kongsikan resepi mudah Ju ni, Insyallah bermanfaat bagi anda yang inginkan hidangan mudah siap. 

Bahan-Bahan Sotong Masak Kicap :
  • Sotong (Bersihkan dan potong ikut kesesuaian anda)
  • Bawang putih/merah/halia (ikut kuantiti sotong atau ikut kesesuaian anda)
  • Bunga Cengkih/Kayu Manis
  • Kicap (apa jenis sahaja/Ju guna Kicap cap ayam tu)
  • Garam/Ajinamoto
  • Serbuk Kari
  • Bawang besar dan lada besar sebagai hiasan
Cara Masak :
  • Panaskan minyak, tumis bawang yang sudah di kisar atau di tumbuk mengikut kesesuaian anda
  • Letak bunga cengkih/kayu manis, tumis sehingga naik bau
  • Masukkan sotong dan letak sedikit garam/ajinamoto 
  • Gaul sehingga sebati dan biarkan dalam 3 minit kemudian letak sedikit kicap, sekiranya anda suka warna pekat, letak banyak tapi Ju tak suka hitam sangat, Ju letak sikit sahaja kicap tu.
  • Letak serbuk kari ikut kesesuaian anda, Kari tidak perlu jika anda tidak mahu sotong berperisa pedas.
  • Kebiasaan apabila masak sotong, tidak perlu tambah air untuk kuah sebab sotong akan mengeluarkan air sendiri apabila di tumis. Letak air jika perlu sahaja.
  • Gaul dan cuba rasa sotong anda, letak garam dan ajinamoto jika perlu
  • Biarkan selama 15 minit 
  • Sepanjang memasak sotong anda, api dapur gas tidak perlu terlalu kuat. Pastikan dalam suhu sederhana sahaja


Tadaaa ! Dah siap πŸ˜‹

Ju jodohkan sotong kicap dengan sayur kobis masak tumis semalam sebagai hidangan makan malam kami. Semudah 1,2,3 sahaja uols ! πŸ’• πŸ˜ƒ

Wednesday, 22 March 2017

Pencarian Bloglist Cikjaja bagi April dan May

Bismillahirrahmanirrahim



ANDA DI TAG : 


Klik Banner & Join bjemaah uols ! πŸ’•

Terima kasih Blogger Shikin Razali tag Ju dalam segmen ni 😎

Tuesday, 21 March 2017

THE SUNSHINE BLOGGER AWARD : Ms Unni Anje

Assalammualaikum uols !!

3rd tag for The Sunshine Blogger Award i got from Blogger Unni Anje. Thousand thanks for nominate my blog, Unni !😘 Still excited to writing in English even my writing maybe have a lot of wrong grammar or what so ever, yet i try my best to complete all the taggingπŸ˜‚ Proceed to the question from beautiful Blogger Unni


1.Who are you?
A daughter to family J / A wife to Mr H / A fairy god mother to Baby A / Full time worker / Part time Blogger

2. During the course of your life is the most embarrassing this ever happened?
Student life is the most embarrassing moment i had, yet it make me laugh when the memories came back πŸ˜… lets make it secret i guess. Sorry Uni ! 


3. You like travel? why?
Indeed ! Via travel : we seeing the world with different of perspective than just learning about it through social media or education in high school. People may travel to learn something specific: a new language, a new cuisine, aspects of a different culture, or a deeper appreciation of faith or spirituality. As a bonus, we’ll take away more than our specific goal. We’ll discover totally different ways of doing things. Also gain awareness of new customs, cultures, people and places.

4. state in Malaysia,a state where your don't go?
For now, no state i'm avoid to go in. Other than KL/Selangor/JB, would like to travel to all state in Malaysia if i have a chance to😘

5. Which state cuisine that you like? ( unless your state)

JB Botak Restaurant !!!! lovely Asam pedas !

6. Do you like your job now?

Yes 


7. The most disappointing in your life? why?
Now because unable give you the answer πŸ˜…

8. Who is the first person you're looking for if your are in emergency?

My husband. But if both of us in trouble, i'll call our parent for help πŸ˜‰

9. What is the first thing, will do when you wake up?

"alhamdulillah" and drink a glass of water 

10. If someone give your 10k. what do you do?

Woaah !! i just took 1k for myself, balance i give to mom and dad HAHA

11 What you like about me? why?

Friendly. Like the most of blogger that visiting my blog as well 😘

THE SUNSHINE BLOGGER AWARD : SHIKIN RAZALI

......................................................................

Yehuu ! Finally i finish it ! A million of thank's  for those tagging me. i wouldn't tagging anyone through this 3rd entry of Sunshine Blogger Award since I done follow the official rule in my 2 previous entry😁 Thank you Unni ! πŸ˜— May Allah swt ease everything we do today, amin πŸ’•

Read this : 
The Sunshine Blogger Award : Mrs Shikin Razali
The Sunshine Blogger Award : Mrs Fuzy

Uyul Rosli 1st Giveaway

Bismillahirrahmannirrahim




Tarikh Tamat : 24 Mac 2017
Klik Banner & Jom Join bjemaah uols ! πŸ’•

Saturday, 18 March 2017

THE SUNSHINE BLOGGER AWARD : Mrs Fuzy

Assalammualaikum uols !


Feeling excited to get nominated for second time for this award, a million thank you to Blogger Fuzy for tagging me thus give me second chance to wrote a entry in English ! 😘 As per we know, once you been tagged, you need answer 11 question from whom nominated you. Ok lets start !



1. What do you do for living? You need not to tell in details and you may write as not answering if you find the question is sensitive or too personal
I'm full time working in Property Company right now, alhamdulillah its been a year now. I'm satisfied with my work and i comfortable with it. Other than that, i'm hijab seller with economic price in my whatsapp group, also online seller as a skincare agent. Guess what, i just create my FB account ! hahaha. Not only selling it, i'm also using it. Easier for me to promo to other and yet i satisfied with my life for now. Alhamdulillah for everythingπŸ’•

2. Some people have 2 or 3 ambitions like me, is your job now one of it or not at all

My career now is too far from my teenager ambition, fact ! πŸ˜… 


3. If you saw me or any blogger that you known here  in any places such as shopping mall or cinema or anywhere, would you approach them and what would be your first word to them?
Auuww sure i'm gonna greet you, Mrs Fuzy 😍 and other blogger. Even maybe they didn't know me, (sure, i'm realize i'm not artist or public figure to be known by everyone hahaha) if we the one first greet and say "Hi, you the blogger from bla bla bla.. right ??" should be no problem to get positive response from them also πŸ˜„ Unless you greet to wrong person ! Haha

My first word would be *after greet each other* : "Jom lepak minum, borak2 ! "😎

4. How do you organize your day between blogging while working or studying 
To start a blog, it need a commitment. Plus, writing is my passion. Even i'm busy with my career or other personal life activity, i try my best for not left my blog without any new entry. Once i get an idea for my entry, I set a auto publish draft, simple but sometime when i get too busy its affect my blog walking routine😭

6. How many hours would you take to be on routine in blogging, blog walking and commenting etc and what is your expectation?
Depends. "My free time i'll fully dedicate for blog walking" sure, because my career is unpredictable. I didn't expect more from my blogger friend, i just need them to know, i really appreciated their comment/visiting to my blog. I wish i can meet them and say thanks !! πŸ’‹ 

7. Are you an organized type person or disorganized?
50/50 i guest ! πŸ˜…


8. What is the craziest/silly things that you have done and feel like doing it again?
Stupid excuse to escape work ! hahahah yes ! i'm gonna do it again but depends on situation😁 

9. What is your favourite radio station while driving
Era.FM / Morning. Mix.FM / Afternoon

10. Can you tell in brief your 5 strength and 5 weaknesses 
STRENGTH : Positive thinking / Responsible / willing to accept criticism / self confidence / a good listener
WEAKNESSES : Dementia / Panic / Bathophobia (2 more ? i keep thinking right nowπŸ˜€)

11.  If you a celebrity (an international or locally) who would you be and why?
Elfira Loy !! she got a pretty eyebrow that i wish i had too! 😍


...............................................



Term & Rules : The Sunshine Blogger Award
  • Thank the person(s) who nominated you in a blog post and link back to their blog
  • Answer the 11 questions sent by the person who nominated you
  • Nominate 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions
  • List the rules and display the Sunshine Blogger Award logo on your post and/or on your blog
.................................................


Since i already been tag previously by Blogger Shikin Razali and already follow the rule, So. for this second tag, i'll break the rule by just tagging 3 blogger😁

Next, the lucky blogger to tag is :


Last step, my 11 question to these 3 beautiful blogger is :

  1. First thing you do after wake up every morning ?
  2. Your favourite breakfast ?
  3. Your Weekend Activity ?
  4. List out your family member
  5. Mention your nickname between your family member 
  6. Your prefer to use your own transport or public transport ?
  7. Your anniversary date as a blogger ?
  8. Mention your favourite blog/blogger
  9. How many group whatsapp you have ?
  10. A place your plan to go if u have a chance to
  11. Instead of blog and Google + , Which social media  you use most : Facebook/Instagram/Twitter/Flickr/Wechat/Other/ please specify 😁

Wehuuuu !! Thank u again to Blogger Fuzy for tagging me, i'm feeling like walk in to red carpet right now πŸ˜‚ Dear blogger that i have tag, goodluck and you may answer in Malay, no worries πŸ’•

Cara Daftar Kursus Bahasa Mandarin Percuma : AMC Collage Kota Kinabalu, Sabah

Assalammualaikum uols !

Januari lepas, Ju ada kongsi yang Ju dapat tawaran kelas percuma tajaan kerajaan untuk kelas mandarin di sini >> Kursus Bahasa Percuma AMC Collage Kota Kinabalu : Tajaan Penuh Kerajaan

Semalam check shoutbox, dapat chat dari Lola bertanya mengenai cara daftar bahasa mandarin percuma sebab dia di kenakan yuran mencecah RM 500 !! πŸ˜‘ Ju tak dapat jawab semula sebab Lola tak bagi tinggal link. Ju harap Lola ada melawat blog Ju hari ni dan baca entri Ju ni bagaimana cara daftar kursus bahasa percuma tanpa sebarang yuran.


Cara Daftar Kursus Bahasa Mandarin Percuma : AMC Collage Kota Kinabalu, Sabah ||


STEP 1 : Lepas klik laman web akan keluar macam ni. Klik STUDY



STEP 2 : Rujuk BULATAN dan klik



STEP 3 : akan keluar macam ni. Pilih bahasa yang anda inginkan


STEP 4 : Akan keluar macam ni jika anda memilih Bahasa Mandarin, Baca & fahami info kursus bahasa anda 



STEP 5 : Jika semua info anda faham, boleh proceed klik "REGISTER NOW" 



STEP 6 : Akan keluar macam ni dan anda hanya perlu isi maklumat diri kemudian SENT



Selesai ! korang hanya perlu tunggu tindak balas dari pihak AMC Collage menerusi no.mudah alih atau alamat email yang korang berikan. Ju tak pasti negeri lain ada atau tidak tawarkan kursus macam ni.

AMC Collage menawarkan 4 kursus bahasa percuma iaitu English / Korean / Japanese & Mandarin. Pendaftar juga akan di berikan dua pilihan waktu kelas sama ada hujung minggu (sabtu/ahad) atau harian iaitu Isnin hingga Jumaat. Pilihan ini bergantung kepada anda sendiri untuk memilih bersesuaian dengan masa anda. Bagi penduduk Kota Kinabalu, semoga bermanfaat entri ini kepada kamurang yang mencari kursus bahasa percuma.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai kursus bahasa ni, bolehlah terus menghubungi pihak AMC Collage, Kota Kinabalu, di talian :


088 - 235 218 ATAU 010 - 8623 683 (Ida)


Kepada Lola : Semoga entri ni dapat membantu anda, dan semoga terpilih ! πŸ’•

Friday, 17 March 2017

THE SUNSHINE BLOGGER AWARD : Mrs Shikin Razali

Assalammualaikum uols !


SUNSHINE BLOGGER AWARD : FLAVNESZ


Thousand of thanks to Blogger Shikin Razali for nominating my blog for Sunshine Blogger Award
Previously, I was planning to publish entry in English but seem i still didn't get any good of topic to discuss.  I think this is a good chance for me to make  a different and challenge my writing. So, check it out ! Simple rule required your to do when your been nominated is :

  • Thank the person(s) who nominated you in a blog post and link back to their blog
  • Answer the 11 questions sent by the person who nominated you
  • Nominate 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions
  • List the rules and display the Sunshine Blogger Award logo on your post and/or on your blog

...........................................................................................................



I think i just rightly follow the rule no 1 and 4 !😎 Next, i need to answer 11 question by Blogger Shikin Razali  :

1) Five words to describe of yourself.
A daughter to family J / A wife to Mr H / A fairy god mother to Baby A / Full time worker / Part time Blogger

2) What is the best thing happen into your life?
Too much of happy story ! yet until today i keep try to create one ! 😁

3) Between vegetables and pasta, which one that you prefer to eat? And why?
Both ! Lovely food indeed !

4) What is the worst food that you had ate?
None i guest πŸ˜–

5) Who is your idol and why u choose he / she?
My parents & my husband of course. A role model does not have to be a famous personality, it can be anyone who makes us believe in ourselves. My parent have made me understand what life is about and how to find that little ray of happiness in difficult situations. They always there when i need them. What i am today and what i get today is based on lesson i get from them. 

6) Which interesting issue that you love to read into newspaper?
Sport and entertainment

7) What is your first downloaded apps into your gadget?
Whatsapp

8) Can you roll up your tongue?
i try it asap while reading your question ! hahaha and yes i can 

9) When you got your driving licence?
2011

10) Do you remember your friend's name which is sat by your side into the class? 
Norhayati Mohammad

11) Which one that you using : Maxis / Celcom / Digi / U-Mobile / Tunetalk / XOX / Redtone Mobile / Others (mentions it)
Maxis 


...............................................................................


Last step to complete this award i gonna tag 11 blogger with 11 question, and the lucky blogger is :



Done tag ! My 11 question to 11 lucky blogger is :

  1. First thing you do after wake up every morning ?
  2. Your favourite breakfast ?
  3. Your Weekend Activity ?
  4. List out your family member
  5. Mention your nickname between your family member 
  6. Your prefer to use your own transport or public transport ?
  7. Your anniversary date as a blogger ?
  8. Mention your favourite blog/blogger
  9. How many group whatsapp you have ?
  10. A place your plan to go if u have a chance to
  11. Instead of blog and Google + , Which social media  you use most : Facebook/Instagram/Twitter/Flickr/Kik/Other/ please specify 😁

Hooraaay !!!! done !! What i should do next ? I gotta finish 2 more entry i have been tagged by Blogger Unni Anje and Blogger Fuzy also from same award but different question πŸ˜… wish me luck !

P/s : Good luck to 11 lucky blogger i have tag ! You may answer in Malay, no worriesπŸ’•


Wednesday, 15 March 2017

Kong : Skull Island (2017) Review & Sinopsis

Assalammualaikum uols !

Umum tahu filem Hollywood, Kong : skull island 2017 ni adalah sekuel filem King Kong 2005. Namun ada banyak perbezaan yang di bawakan dalam kisah terbaru ni dari segi jalan cerita terutama nya dan harus di puji, grafik yang di tonjolkan sangat berkesan dalam menjayakan filem ni. Tidak mudah di jangka berbanding King Kong 2005, itu yang menarik perhatian Ju semasa menonton wayang ni semalam.

Filem berdurasi selama 2 jam ni mula ni di tayangkan di seluruh negara pada 10 Mac 2017 merupakan hasil produksi Legendary Picture & Tencent Pictures ini telah menelan belanja 185 juta US Dollar. Convert kepada Rm ? 😨 phewww tapi yes berbaloi.

Bergenrekan sains fiksyen, fantasi, pengembaraan dan aksi, filem ini sesuai ditonton pelbagai peringkat umur. Ju kongsikan dengan korang sedikit olahan sinopsis filem ni dari pandangan Ju

Kong : Skull Island Review & Sinopsis ||Berlatarbelakangkan tahun 1944, sekitar berlaku nya perang dingin antara US dan Jepun, 2 perajurit yang mana seorang US, Marlow (John C reily) dan seorang Jepun  telah terdampar di sebuah pulau terasing selepas pesawat masing-masing di tembak jatuh. Terselamat dari nahas tersebut, mereka yang enggan menyerah antara satu sama lain, berlawan sesama sendiri sehingga ke tengah hutan dan tanpa sengaja terserempak dengan gorilla gergasi, Kong, setinggi 30 meter.

28 tahun selepas itu sekitar 1973, satu agensi yang di namakan sebagai Monarch di terajui oleh Bill Randa (John Goodman) di bantu oleh Brooks (Corey Hawkins) menemui pulau yang tidak di petakan dan beranggapan penemuan tersebut merupakan penemuan paling penting dalam sejarah. Bercadang untuk menjelajah pulau tersebut, Randa mengumpul sepasukan ahli biologi, pakar penjejak bekas tentera British, James Conrad (Tom Hiddleton), jurugambar dan ahli keamanan, Mason Weaver (Brie Larson) dengan bantuan sepasukan tentera di ketuai oleh Preston Packard (Samuel L.Jackson) untuk mengiringi kumpulan ekspedisi Randa ke pulau yang di gelar sebagai pulau tengkorak berdasarkan imej satelit yang seakan-akan bentuk tengkorak.

Setibanya di pulau Tengkorak, pasukan tentera dengan arahan dari pasukan biologi Randa, telah menjatuhkan bom seismik bagi mengetahui keadaan tanah di pulau tersebut. Insiden tersebut menyebabkan kemunculan Kong. Marah dengan perbuatan pasukan Randa, Kong telah menjatuhkan 9 pesawat pasukan Packard dengan kelebihan fizikal nya melebihi 30 meter tinggi. Hal tersebut mengorbankan beberapa anggota Packard dan baki terselamat tercedera namun terpisah di antara satu sama lain. Packard mula berdendam dengan Kong atas insiden tersebut.

Dalam usaha mencari ahli yang terselamat, kumpulan ekspedisi, Randa bersama Packard terpisah dengan kumpulan Conrad menemui pelbagai jenis hidupan yang berada di Pulau Tengkorak. Jauh berbeza dengan binatang dunia luar dari segi fizikal begitu juga jenis habitat hidupan tersebut. Terjumpa dengan perkampungan orang asli di bahagian timur pulau tengkorak dan seorang perajurit US yang terperangkap dari perang dunia kedua, Marlow  (John C Reily) memberi nafas baharu kepada kumpulan Conrad untuk keluar dari pulau tersebut.

Di perkampungan asli tersebut, Conrad dan kumpulan nya mendapat tahu bahawa Kong bukan lah binatang yang jahat melainkan Kong ialah Raja di pulau tersebut. Menjaga orang asli dan hidupan lain dari bahaya dunia luar dan menjadi pemangsa oleh haiwan bawah tanah iaitu Skull Crawler. Berabad lama nya, keluarga Kong melindungi pulau tersebut dan dalam pertempuran dengan ketua Skull Crawler telah mengorbankan ibu bapa Kong dan menjadikan Kong yatim piatu  serta tanggungjawab menjaga pulau berpindah kepada nya. Orang asli sangat menghormati Kong sehingga ada tempat beribadat di dirikan sebagai satu penghargaan kepada Kong.

Packard bersama anggota tentera lain bersama Randa dalam perjalanan ke barat pulau tengkorak dalam usaha menyelamatkan Chapman serta bercadang mengambil bekalan senjata untuk menumbangkan Kong atas kematian ahli pasukan nya yang lain. Bertemu dengan kumpulan Conrad semasa menyebarangi sungai untuk ke titik selamat seperti yang di rancangkan untuk keluar dari pulau, Packard enggan pulang dengan alasan untuk menyelamatkan Chapman. Tegahan Marlow kepada kumpulan Packard untuk berkunjung ke barat tidak di endahkan. Mereka bertemu dengan Skull Crawler dan pertempuran serta merta berlaku. Randa, Chapman dan beberapa ahli terkorban dalam insiden tersebut. Setelah mendapat bekalan senjata yang di inginkan, Packard merancang untuk mengumpan keluar Kong dengan bom seismik. Tercedera dalam rancangan Packard, KOng yang di bakar dalam tasik api mula rebah. Conrad bertindak menghalang perbuatan Packard dari terus mencederakan Kong dan pada masa sama, ketua Skull Crawler beranggaran 30-40 meter besar muncul dan menyerang kumpulan ekspedisi yang terselamat. Dengan baki kekuatan yang masih ada, Kong bangkit untuk bertempur.


Image result for kong skull island
kredit : Google Image


Image result for kong skull island
kredit : Google Image


Image result for kong skull island
kredit : Google Image


Image result for kong island 2017
kredit : Google Image

Selamat kah Kong dalam pertempuran dengan Skull Crawler ? Berjayakah kumpulan ekspedisi Monarch keluar dari Pulau Tengkorak ? 

..........................................

Jom ke panggung terdekat dengan anda ! 
Ju bagi 8/10 bintang untuk filem arahan Joe Cornish ni 😏

Jom baca ini juga : Logan Review & Sinopsis

Sunday, 12 March 2017

Keputusan SPM 2016

Putrayajaya : Keputusan peperiksaan Sjil Pelajaran Malaysia 2016 akan di keluarkan Khamis minggu hadapan bersamaan 16 Mac 2016, kata Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Calon boleh mendapatkan keputusan daripada sekolah masing-masing selepas jam 10 pagi. Manakala bagi keputusan calon persendirian akan di maklumakan menerusi pos atau mereka boleh menghubungi Jabatan Pendidikan Negeri tempat mereka mendaftar peperiksaan dahulu. 

Calon juga boleh mendapatkan keputusan melalui mySMS 15888 yang akan di aktifkan bermula 10 pagi pada 16 Mac dan akan di tamatkan pada 6 petang 22 Mac.
Seramai 434,535 calon berdaftar menduduki SPM 2016 di 3,732 pusat peperiksaan seluruh negara.

Berita Penuh : Harian Ekspress
Kredit Sumber : Harian Ekspress, Tarikh 11 Mac 2017

Friday, 10 March 2017

Wednesday, 8 March 2017

Logan Review & Sinopsis

Assalammualaikum uols !

Alhamdulillah, entri review filem Hollywood ke - 3 untuk kali ni.Berkesempatan menonton wayang ni ahad lepas, Ju kongsikan sedikit sebanyak sinopsis filem Logan dengan korang.

Logan Review & Sinopsis || Berlatar belakangkan tahun 2024, pada waktu ini di gambarkan golongan mutan sudah tidak bermutasi bertahun lama nya. Malah anggota X-men juga telah mati kesan dari kegagalan Charles Xavier mengawal kuasa nya. Diburu kerana mengakibatkan kematian orang awam, Charles Xavier di sembunyikan oleh Logan demi keselamatan nya.

Watak Logan yang di pegang oleh Hugh Jackman di waktu ini di paparkan sebagai seorang yang semakin lemah dari segi fizikal dek penyakit mutan yang enggan di kongsikan beliau dengan Caliban, seorang mutan yang memiliki fizikal seperti albino sangat sensitif terhadap cahaya di pertanggungjawabkan oleh Logan untuk menjaga Charles Xavier yang sudah lanjut usia dan lumpuh serta bergantung dengan ubat-ubatan untuk mengawal kuasa dan sawan beliau.

Menghabiskan sisa waktu yang tinggal, Logan bekerja sebagai pemandu kereta sewa mewah dalam usaha untuk mengumpul wang dan merancang membawa Charles Xavier berpindah dari kawasan tempat tinggal kini (sempadan Mexico) ke tempat baru yang lebih selamat. Dalam usaha tersebut, beliau telah terserempak dengan Gabriella yang mahu mengupah perkhidmatan beliau untuk menghantar Gabriella dan anak nya, Laura ke satu lokasi rahsia untuk keselamatan anak nya.

Dalam misi tersebut, Gabriella telah di bunuh oleh Donald Pierce, anggota keselamatan yang di upah oleh kesatuan rahsia Transigen . Setelah itu, Logan mendapat tahu Laura ialah anak nya sendiri yang terhasil dari DNA mutan beliau. Transigen menjalankan eksperimen mutasi gen mutan secara rahsia terhadap kanak-kanak yang di lahirkan menerusi tabung uji mutan terdahulu dalam usaha mencipta mutan yang lebih agresif dan kuat.

Eksperimen tersebut telah berjaya menghasilkan mutan X-24  dan menyebabkan kanak-kanak mutan lain perlu di hapuskan sebagai langkah keselamatan. Beberapa kanak-kanak yang berjaya melarikan diri telah merancang untuk melarikan diri ke sempadan demi keselamatan yang lebih terjamin dari pihak Transigen.

Menghampiri klimaks, dalam usaha memastikan Laura selamat sampai ke destinasi, Charles Xavier telah di bunuh oleh X-24. Apabila bersemuka dengan subjek X-24, Logan seolah-olah bertempur dengan diri nya sendiri. Di mana X-24 juga merupakan mutan yang di hasilkan dari admantium dan fizikal serta wajah adalah sama seperti Logan namun berkali ganda lebih kuat dari Logan.


Image result for logan 2017


Dapatkah Logan mengalahkan X-24 dan mampukah beliau memastikan Laura sampai ke lokasi bersama saki baki rakannya yang di buru?


...................................................

Jom ke panggung terdekat anda sekarang ! 😁
Ju bagi 8/10 bintang untuk filem Marvel Production ni. Selamat menonton πŸ’•

Kredit Gambar : Google Image
Jom baca ini juga : Sleepless Review & Sinopsis

Monday, 6 March 2017

Kenapa perlu Minum 100 Plus bila Cirit birit ?

Assalammualaikum uols !

Minggu pertama Mac 2017 ? Kesibukan kali ni sangat di luar jangkaan Ju di tambah lagi dengan keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan πŸ˜“ Kebiasaan Ju akan siapkan draft auto publish tapi minggu akhir Februari tu memang dah tak sempat nak buat draft. Tapi alhamdulillah, kesibukan dunia dah berlalu dan kesihatan pun dah stabil balik dengan izin Allah swtπŸ’•

Ini pakej, mula nya Ju kena cirit birit dulu kemudian Mr H. Maka tak sudah bergilir masuk ke tandasπŸ˜„ Bila rujuk ke klinik dan terangkan keadaan Diarrhoea atau cirit birit yang Ju alami. Doktor bagi deskripsi ubat dan sarankan minuman isotonik 100 plus sebagai salah satu kaedah rawatan sekira nya ubat masih tidak membantu. 

Kenapa perlu minum 100 Plus bila Cirit birit ? || Doktor terangkan bila kita mengalami diarrhoea, badan akan mengalami hidrasi iaitu kehilangan air yang banyak sekali gus menyebabkan tubuh badan menjadi lemah. Minuman isotonik 100 Plus sebagai alternatif kerana mengandungi kombinasi air, gula terkawal dan elektrolit yang sesuai untuk penghidratan tubuh badan. Pendek kata, minuman 100 Plus membantu menambah air dalam badan yang hilang ketika pesakit mengalami cirit birit. 

Hanya 100 plus sahaja tau, bukan nya Coca cola, Pepsi atau 7 up πŸ˜„ Jadi, lepas ni sekiranya cirit birit boleh lah cuba dulu dengan minuman 100 plus. Tapi kalau masih berpanjangan, rujuk cepat dengan doktor di klinik berdekatan anda tau. 

P/s : Terima kasih yang datang melawat blog http://www.jun-zie.com/ masa Ju off 😍