Tuesday, 31 January 2017

Pinjaman yang paling Sempurna

Assalammualaikum uols !




"Jagalah ibu bapa mu, nescaya anak-anak mu akan menjaga mu" - Saidina Ali bin Abi Talib

P/s : selamat bekerja bagi yang dah start keja ari ni  & selamat bercuti bagi yang masih holiday mood๐Ÿ’•
Kredit : penmerahdotcom_ig picture

Saturday, 28 January 2017

Kenapa Bukan dari 15 Tahun yang lalu ?

Assalammualaikum uols !

Kenapa bukan dari 15 tahun yang lalu ? || Saya selalu perhatikan seorang Cikgu wanita yang sama sekolah dengan saya. Setiap kali suami dia hantar, si suami akan bukakan pintu seperti sudah menjadi rutin begitu lah setiap pagi. Dalam hati terdetik juga, "bagus nya suami dia". Oleh kerana dah begitu lama saya perhatikan, saya bertanya kepada Cikgu wanita tersebut :

Saya : "Cikgu dah berapa lama kawin?"
Cikgu : "Dah 15 tahun.."
Saya : "Memang suami macam tu ke selalu bukakan pintu kereta?"
Cikgu : "yep, memang begitu lah sejak 4 tahun yang lalu.." 
Saya : "Kenapa bukan dari 15 tahun yang lalu??" ๐Ÿ˜ฎ
Cikgu : "Sejak pintu kereta rosak..tak boleh bukak dari dalam" ๐Ÿ˜



Reaksi Ju bila habis baca ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
Salam Jumaat & Selamat Menyambut Chinese New Year bagi yang meraikan๐Ÿ’•
Credit : Google Image

Thursday, 26 January 2017

Teknik lukisan ini pasti buat korang rasa WOW !

Assalammualaikum uols !

Teknik lukisan ini pasti buat korang rasa WOW ! ||Lukisan ini di hasilkan oleh Cindy Lane dikongsikan menerusi akaun instagram beliau di mana alam semula jadi menjadi inspirasi dalam menghasilkan setiap karya seni. Korang boleh follow akaun instagram @Cindylaneart untuk lihat pelbagai hasil lain atau pun menerusi facebook, korang cuma perlu taip "Cindy Lane Art" ๐Ÿ˜š




Ju repeat 3x tengok video teknik lukisan dari Cindy Lane ni, corak warna tu bergerak buat mata tenang tengok sampai siap. Bagi Ju memang WOW ! ๐Ÿ˜… Selamat mencuci mata dengan teknik lukisan dari Cindy Lane๐Ÿ’•

Wednesday, 25 January 2017

Pakej 2018 : Mendaki Gunung Kinabalu

Assalammualaikum uols !

Tiba-tiba Mr H suarakan hasrat nak naik gunung Kinabalu semalam. Terkejut hampir tersedak Ju dengar ๐Ÿ˜Œ Ju terus teringat tahun lepas masa Ju hiking bukit di Pulau Sapi, rasa nak fengsan sepanjang mendaki apatah lagi nak daki Gunung Kinabalu yang berukuran 13,455 kaki dari aras laut ๐Ÿ˜“ Ju tolak mentah-mentah haha. So, Mr H cadang nak daki dengan kawan-kawan sekerja dan minta Ju carikan pakej yang sesuai.

Pakej 2018 : Mendaki Gunung Kinabalu || Ju tanya seorang kawan Ju yang nampak nya dah 2x naik Gunung Kinabalu. So, dia cadangkan Ju untuk survey harga pakej mendaki gunung dengan Encik Razif. Kebetulan, En Razif tengah membuka pendaftaran untuk tahun 2018 di mana beliau menyediakan 2 jenis pakej iaitu :

Pakej A - Sabahan Pakej (Minimum 3 orang per Group)

  • Pakej 2 hari 1 malam/RM 280 seorang
  • Untuk Booking : sediakan salinan kad pengenalan & deposit RM150 untuk semua pendaki
  • Maklumkan tarikh cadangan kepada beliau : kekosongan tahun 2018 (January - Jun)
  • Pakej termasuk Penginapan, Guide, Climbing Permit, Insurans, Makanan (5x makan) & bayaran masuk ke Kinabalu Park

Pakej B - Malaysian Pakej (Minimum 3 orang per Group)
  • Pakej 2 hari 1 malam/RM480 seorang
  • Untuk Booking : sediakan salinan kad pengenalan & deposit RM280 untuk semua pendaki 
  • Maklumkan tarikh cadangan kepada beliau : kekosongan tahun 2017 masih di buka untuk bulan November - December)
  • Pakej termasuk Penginapan, Guide, Climbing Permit, Insurans, Makanan (3x makan) & bayaran masuk ke Kinabalu Park



Menurut beliau, pendaki di galakkan untuk menempah tarikh mendaki seawal 10 atau 11 bulan sebelum tarikh hendak mendaki kerana kuota pendaki untuk satu malam bagi pendaki Sabahan hanya 10 pendaki untuk satu tarikh manakala untuk Malaysian cuma 25 pendaki satu malam.

Menarik kan ? Bagi korang yang ada rancangan mahu menawan Gunung Kinabalu, boleh lah hubungi En.Razif di nombor +6013 8365 651. Pendaftaran 2018 dah di buka, boleh rancang awal-awal perjalanan korang, manatau sama trip dengan suami Ju ๐Ÿ˜

Tuesday, 24 January 2017

YOU ARE WHAT YOU EAT

Assalammualaikum uols !

You are what you eat || Indeed ! Apa pun jenis makanan yang kita makan akan menjadi sebahagian daripada diri kita sama ada dalaman atau luaran. Tubuh badan yang sihat dan kulit yang cantik bukan lah bergantung 100% kepada jenis skincare  yang kita guna atau ubat-ubatan yang tidak di ketahui kesan nya di kemudian hari tetapi kulit yang cantik dan tubuh badan yang sihat bergantung kepada pengambilan makanan kita pada hari ini. Percaya tak ? ๐Ÿ˜

Namun, dek cuaca & persekitaran masa kini yang sangat merbahaya kepada kulit kita, memang perlu untuk kita gunakan kosmetik yang mengandungi bahan perlindungan untuk luaran kita contoh seperti losyen/sunblock/kosmetik yang mengandungi SPF mengekang sinaran matahari. Itu memang Ju tak nafikan. Tapi bagaimana penjagaan dalaman kita ? ๐Ÿ˜š

Lihat gambar di bawah yang Ju dapat dari Google, jenis buah-buahan yang hampir sama dengan organ dalaman manusia & sememang nya membawa khasiat tertentu kepada tubuh badan menerusi jenis buah yang di perlihatkan.




"The healthier the foods are that you consume, the better your skin will look. The less attention we pay to what goes in our mouth, the more problems we may see cropping up with our skin." 
~ Samantha Heller (clinical nutritionist at Medical Center in New York City)

Rahsia kulit cantik & dalaman yang sihat bermula dari cara pemakanan kita kemudian gaya hidup kita pada hari ini. Korang makan apa hari ni ?๐Ÿ˜

Monday, 23 January 2017

Konsert Batal : Anuar Zain Tidak Dibenarkan Bercakap 3 Minggu


Kuala Lumpur: Penyanyi Anuar Zain dilaporkan masih belum pulih selepas kehilangan suara hingga terpaksa membatalkan konsert Anuar Zain & You - By The Lake di Panggung Anniversari, di sini, malam tadi.
Pengurusnya, Nana Ahmad berkata, doktor tidak membenarkan Anuar, 47, bercakap sekurang-kurang bagi tempoh tiga minggu untuk mengembalikan semula suaranya.
Nana berkata, Anuar mula mengadu mengalami masalah suara sejak pagi Jumaat lalu ketika sesi temu-bual di stesen radio.
"Ketika sesi terakhir latihan dijalankan pada Rabu lalu, dia tidak mengalami sebarang masalah sehinggalah pada pagi Jumaat dia mengadu suaranya mula serak dan berasa tiada selesa. Kami fikir ia hanya simptom biasa apabila bangun awal pagi tetapi keadaannya bertambah teruk pada sebelah petang.
"Saya membawanya bertemu dua doktor pakar dan mereka memaklumkan kotak suaranya tidak mengalami sebarang pendarahan cuma dia kehilangan suara.
"Disebabkan itu, doktor terpaksa mengeluarkan surat rasmi meminta Anuar untuk berehat dan tidak melakukan sebarang aktiviti kerana bimbang suaranya akan bertambah teruk.
"Justeru atas nasihat doktor, saya dan pihak penganjur Yonder Music terpaksa membuat keputusan drastik untuk membatalkan konsert berkenaan disebabkan keadaan kesihatannya yang tidak mengizinkan," katanya.

Image result for anuar zain terkini 2017

Nana berkata, buat masa ini doktor menyarankan penyanyi itu untuk berehat selain tidak dibenarkan bercakap.
“Anuar kini dalam pemantauan doktor. Dia tidak dibenarkan bercakap dengan sesiapa buat masa ini kerana apabila dia mengeluarkan suara dia terpaksa meneran.
"Anuar memang bimbang dengan keadaannya kini tetapi dia berterima kasih kepada peminat dan orang ramai yang tidak putus mendoakan kesihatannya di laman sosial sehingga ada yang sanggup menghantar bunga dan buah-buahan," katanya.
Ditanya adakah konsert berkenaan akan ditunda ke tarikh lain atau dibatalkan, Nana enggan mengulas.
"Sebenarnya berita ini sangat mengejutkan bagi kedua-dua pihak kerana kami tidak menyangka perkara ini akan berlaku. Bagaimanapun apa yang berlaku di luar kuasa kami.
"Justeru, segala keputusan terletak kepada pihak penganjur. Namun bagi pihak Anuar Zain Network fokus utama kami adalah memastikan keadaan kesihatan Anuar beransur pulih. Jadi kami tidak mahu memberikan sebarang kenyataan mengenai konsert.
"Namun apa yang boleh saya katakan, kita tunggu sahaja keputusan selepas kami duduk berbincang dengan pihak penaja," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 22 January 2017 @ 2:36 PM
Kredit : www.hmetro.com.my

Nota Jejari "Semoga Anuar Zain cepat sembuh, antara salah satu penyanyi lelaki Malaysia yang Ju minat huhu"๐Ÿ’•

Sunday, 22 January 2017

Pesan Abah Pagi Ini

Assalammualaikum uols !

Hampir 3 minggu berkampung di rumah abah & bonda Ju di sebabkan jadual kerja Mr H yang padat dengan outstation, bimbang tinggal seorangan di rumah waktu malam, Mr H decide hantar Ju balik untuk tinggal sementara dengan parent Ju ๐Ÿ˜€

Al kisah nya Jumaat lepas : Pesan Abah Pagi Ini || Macam biasa 06:40 am Ju akan gerak untuk ke tempat kerja & masa salam abah, abah direct cakap "Suda suda lah diet tu, makan nasik, kurus sangat sudah ni, lain macam abah tengok anak abah ni. Banyak makanan dekat rumah ni, makan aja lah."

Dan Ju tsentap ! ngrrrrrrr ๐Ÿ˜Œ Ju senyum & iya kan kemudian jalan HAHA.

Thursday, 19 January 2017

Sabah : Amaran Angin Kencang & Laut Bergelora Sehingga 23 Januari 2017

Assalammualaikum uols !


Dikeluarkan pada pukul 03:40PM, 19 Januari 2017
 
AMARAN KATEGORI PERTAMA
AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA


SEKSYEN A: UNTUK PERKAPALAN
I) AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI PERTAMA)-KEMASKINI
Angin kencang Timur Laut dengan kelajuan 40-50 kmsj dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter (11 kaki) dijangka berlaku di kawasan perairan Samui, Condore, Layang-Layang, Reef North, Labuan, Palawan dan Sulu sehingga Isnin, 23 Januari 2017.
Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut.

II) AMARAN RIBUT PETIR MENYELURUH - Kemaskini
Ribut petir di perairan Phuket, Samui, Condore, Reef North, Layang-Layang, Palawan, Sulu dan Labuan dijangka berterusan sehingga awal malam, Khamis, 19 Januari 2017.
Keadaan ini boleh menyebabkan angin kencang sehingga 50 kmsj dan laut bergelora dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter (11 kaki) dan berbahaya kepada bot-bot kecil.

SEKSYEN B: UNTUK PERAIRAN MALAYSIA


I) ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI PERTAMA)-KEMASKINI
Angin kencang Timur Laut dengan kelajuan 40-50 kmsj dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter (11 kaki) dijangka berlaku di kawasan perairan Kelantan, Terengganu, Sabah (Pedalaman, Kudat, Pantai Barat dan Sandakan) dan WP Labuan sehingga Isnin, 23 Januari 2017.
Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut.

II) AMARAN RIBUT PETIR MENYELURUH - Kemaskini
Ribut petir di perairan Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan, Terengganu, Sabah (Pedalaman, Pantai Barat, Kudat dan Sandakan) dijangka berterusan sehingga awal malam, Khamis, 19 Januari 2017.
Keadaan ini boleh menyebabkan angin kencang sehingga 50 kmsj dan laut bergelora dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter (11 kaki) dan berbahaya kepada bot-bot kecil.
Dikemaskini pada 19 Januari 2017, jam 03:40PM 

Image result for amaran angin kencang sabah terkini 2017
 



P/s : Mohon tingkatkan keselamatan masing2 bagi kawasan yang terlibat & elakkan untuk berada di pesisiran pantai sepanjang tempoh jangkaan angin kencang bagi mgurangkan sebarang perkara yang tidak di ingini, semoga kita dalam lindungan Allah swt selalu. Insyallah๐Ÿ’•

Wednesday, 18 January 2017

Junzie Tips : Cara Kendali 26 Group Whatsapp

Assalammualaikum uols !

26 group Whatsapp ! Yes uols, Ju ada 26 group whatsapp, actually bukan smua pun wajib ada tapi rasa smua pun penting ๐Ÿ˜Ž  Group Whtsapp Ju terdiri dari :

  • 3 Group Whatsapp FAMILY
  • 1 Group Bisnes
  • 1 Group Makanan
  • 2 Group Mak Mak
  • 5 Group Kerjaya Ju
  • 4 Group BFF/kawan2
  • 10 Group Jual Beli Barang Baru/Preloved

Group family pun smpai 3 uols, al maklum lah kalo keluarga besar ni hoho. Tapi secara peribadi bagi Ju, group yg smemang ny wajib ada dalam  phone Ju harus lah group FAMILY, BFF & COD Food ๐Ÿ˜˜ Bagaimana Ju boleh stay dlm group dgn chat yg xbhenti stiap hari tu ? Phone xjem ?? Xpenat clear history chat setiap hari ??

Cara Kendali 26 Group Whatsapp || Ju adjust setting group Whtsapp dalam bentuk MUTE utk tidak mggu kerja seharian Ju. Bagi mgelakkan handphone korang tenat dgn media/chat yang xpenting dr group, Ju set (di bahagian setting Whtsapp)
  • Network Usage >> scroll bahagian bawah sekali & Reset Statistic 
  • Data Usage >> off media auto download (mobile data + Wifi + When roaming)
  • Data Usage >> tick Low Data Usage
  • DONE !
Ju cuma visit group yang lain bila perlu shja, tp xsggup nak left sb kadang2 ada sesetengah brg tu Ju lebih senang cari melalui group Whtsapp. Selain tu, bila ada masa biasa ny sebelah malam Ju akan clear chat history group setiap hari sb sehari bribu riban chat dalam group. Bila da join byk group , kena la rajinkan jari tu clear history, mna da istilah penat. Kan kmudahan "CLEAR CHAT HISTORY" dah ada, korg tinggal tekan sj pun, mna da susah ๐Ÿ˜…

Related image

korang ada brapa group whtsapp ? ๐Ÿ’•
Credit Picture : Google Image

Monday, 16 January 2017

Give Away by ASTraveler - 6 Jan 2017- 6 Feb 2017

Assalammualaikum uols !




3 sebab Kenapa korang perlu Join GA ni :

3x Topup RM10 untuk 3 pemenang
3x Topup RM5 untuk 3 pemenang
SYARAT sangat MUDAH 


Terima kasih Blogger Shikin tag Ju 
Klik Banner & Join Bjemaah uols ! ๐Ÿ’•

Saturday, 14 January 2017

Menilai Tahap Kesihatan Anda Melalui Warna Lidah

Assalammualaikum uols !

Tahu tak, kdudukan jerawat di muka menunjukkan anggota dalaman yang xsehat ? ATAU warna Haid menunjukkan tahap kesihatan korang *bagi Hawa*  ๐Ÿ˜€ Kalo da tau Alhamdulillah, yg xtau jom baca di sini :


Umum dua info ni Ju tau sb benda ni dah lama jadi topik & mungkin korang pun pernah up kedua topik ni dalam blog masing2 ๐Ÿ˜ Tapi yg Ju baru tau ialah menilai tahap kesihatan kita dari warna lidah. Macam ni pun boleh uols ! Yang dah lama tau, TAHNIAH  sb  anda up to date ! kepada yg baru tau mcm Ju kita geng haha.

Biar gambar berbicara. Jom baca bjemaah :


Gambar Rajah 1

Gambar Rajah 2

Gambar Rajah 3

Gambar Rajah 4

Gambar Rajah 5

Gambar Rajah 6


Gambar Rajah 7

Gambar Rajah 8

Gambar Rajah 9

Gambar Rajah 10


Belum abis scroll pict, laju smua cari cermin tgk warna lidah ๐Ÿ˜… Da kenal mana satu warna lidah ? Alhamdulilh skira ny normal, jika sebalik ny, cari cara untuk mengubati bermula dengan jaga pemakanan korang ATAU korang boleh refer pakar untuk dapatkn info lanjut tahap kesihatan korang. ๐Ÿ˜‰

Mencegah lebih baik dari Mengubati ๐Ÿ’•

Credit Picture : MeddyBear.net

Thursday, 12 January 2017

Kursus Bahasa Percuma AMC Collage Kota Kinabalu : Tajaan Penuh Kerajaan

Assalammualaikum uols !

Weehuu ! Mulai 14th January 2017 ni Ju dah start masuk kelas bahasa Mandarin yg mna  Ju daftar 6 bulan lepas dgn AMC Collage Kota Kinabalu. Kelas ni PERCUMA shja & Ju pilih utk attend setiap hujung minggu mmandangkan Ju bekerja. Alhamdulillah dekat dengan tempat kerja so abis keja setiap sabtu, ju direct ke kelas bahasa.

Tidak terikat kepada Mandarin, kursus bahasa yg di tawarkan juga terdiri dari bahasa English/Japanese & Korean. Kenapa pilih Mandarin ? Bagi Ju untuk mnambahbaik komunikasi & kebolehan kita berbahasa ! ๐Ÿ˜‚ Lain bahasa mungkin next plan, utamakan mna yg Ju rasa bguna dlu untuk diri Ju pada masa ni


See ! Laju reply HAHA


Selain kursus Bahasa, AMC Collage juga myediakan kursus ICT. Perlu korang tau, AMC Collages - The School of Bussiness di lantik oleh Kementerian Pembangunan Sumber & Kemajuan Teknologi Maklumat sebagai penyedia latihan ICT secara PERCUMA kepada komuniti Malaysia khusus nya di Sabah. Senarai lengkap 70 Kursus ICT Percuma di AMC Collage Kota Kinabalu

Cara daftar sangat mudah menerusi :

  • Laman Web AMC Colllage - The School of Bussines 
  • Klik STUDY board & pilih kursus apa korang nak join
  • Daftar info diri & pilih waktu kelas yang bsesuaian dengan jadual korang 
  • Tunggu pgesahan dari pihak AMC Collage
  • PERCUMA Pendaftran & Makan Minum di sediakan sepenuh nya semasa tempoh pembelajaran ๐Ÿ˜š


Wewee! Rasa mcm pegi skolah balik HAHA๐Ÿ’•

Tuesday, 10 January 2017

GIVEAWAY NIYAZ 1ST YEAR BIRTHDAY BY DEARIESCOUPLE

Assalammualaikum uols !



Klik Banner & join bjemaah uols ! ๐Ÿ’•
Expired Date : 09 February 2017

Sunday, 8 January 2017

Pengguna Deeja Cosmetic ? Kita GENG !

Assalammualaikum uols !!

Sebelum ni mmg Ju guna skincare juga since Dec 2015 dah lama xpakai make up kecuali lipstick/Mascara/Eyebrow pencil ๐Ÿ˜ Ter tarik utk  try Skincare Deeja Cosmetic bila tgk  review blogger Lyssa Faizureen, Blogger Emas Putih & blogger yg lain jugak. Siapa pengguna Deeja Cosmetic ?? Kita geng !

Kenapa btukar ? Harga Deeja lbh mampu milik ! HAHAHA. Sebelum bertukar kpd Deeja, Ju research mendalam dlu produk ni dr segi kandungan kemudian harga. Tekstur lbh kurg sma dgn skincare Ju sblm ni so Ju berani untuk cuba. Ju bhenti sminggu guna skincare lama sblm apply Deeja.

Kandungan Deeja ? Alhamdulillah berasaskan bahan semula jadi sb tu juga highly recommended kpd korang yg masih tercari2 skincare yg ssuai untuk kulit wajah korang. Apa pun skincare yg korang guna make sure bdaftar dgn KKM & pastikan seller yg korang brurusan mrupakan agen sah Deeja Cosmetic yep ๐Ÿ˜š


1 Set terdiri dari 5 item

Tips Jimat : Facial soap  ๐Ÿ˜…


Harga Pasaran 

RM 85.00 exclude postage
(Rm 6 SM & Rm 10 Sbh/Srwk)


Selamat Berhujung minggu uolls๐Ÿ’•

Friday, 6 January 2017

Terima Kasih Blogger Cik Zue

Assalammualaikum uols !!

Nightmare ever ! Biarkan blog tnpa post lebih dr 5 hari bukan dlm plan Ju arrgh ! Lately sgt sbuk dgn kerjaya & etc ๐Ÿ˜€ yg sudi singgah & tinggalkn nota jejari trima kasih sgt2 korang, Ju akan BW bjemaah lepas ni okies. Promise !

Guess what?! Blog Ju masuk dalam bloglist Blogger Cik Zue , thnk u so much dear ! Camana dapat tu ?? Ju mjoinkan diri dalam Segmen Pencarian Bloglist 2017 Bloglist Cik Zue bulan Dec 2016 tu. Done letak blog Cik Zue dlm list Jejajri Runcing Ju ๐Ÿ’•

Tahniah juga kpd smua yg terpilih selain Ju ๐Ÿ˜˜ lated wish dr Ju ๐Ÿ˜€
Check out sini :
SENARAI PENUH BLOGGER TERPILIH SEGMEN BLOGLIST CIK ZUE 2017


Sunday, 1 January 2017

Dari Sabtu 2016 ke Ahad 2017

Assalammualaikum uols !

Hujung mggu yg sma tp tahun berbeza ? ๐Ÿ˜„ Alhamdulillah, xmharap byk untuk 2017, cukup lah di beri kesihatan & rezeki yang baik kpd little family Ju terutama suami Ju, ibu ayah Ju & parent in law. Semoga sentiasa di berikan peluang untuk gembirakan hati kedua org tua kami utk 2017 ni.

Wishlist da siap buat, try catch up spnjg 2017 ni nnti. Insyallah semoga di permudahkn ๐Ÿ’“



Semoga apa yang korang plan utk 2017 ni pun tercapai jg, insyallah. Selamat bholiday uols ๐Ÿ’•