The Signature Food Fest 4th Year Edition Awards Night 2017 @ Grandis Hotel, Kota Kinabalu

Assalammualaikum💕

Elevanth Avenue Media Marketing sekali lagi telah menjayakan acara " The Signature Food Fest 2017 " edisi ke - 4 baru baru ini dengan pembukaan secara rasmi digedung Suria Sabah Shopping Mall pada 29 - 30 September dan 1 Oktober 2017.
Ju berpeluang menghadiri The Signature Food 4th Year Edition Awards Night 2017 pada 31 Oktober lalu bersama beberapa rakan blogger Sabah, yang mana acara ini turut dihadiri oleh tetamu kehormat Y.B Datuk Seri Panglima Masidi Manjun, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Persekitaran Sabah.

The Signature Food Fest 4th Year Edition Awards Night 2017 @ Grandis Hotel, Kota Kinabalu

The Signature Food Fest 2017 menampilkan 12 restoran termasuk hotel dari serata Kota Kinabalu dengan memperkenalkan hidangan utama restoran mereka sebagai "Signature Menu" untuk dinilai dan bersaing antara satu sama lain.

Antara 12 restoran yang mengambil bahagian untuk edisi ke - 4 ini ialah :
  • Borneo Fried Chicken
  • BTC Restaurant
  • Dart Bistro
  • Ebizou Japanese Restaurant
  • Hard Rock Cafe - Kota Kinabalu
  • Little Melaka
  • Mosaic - Hyatt Regency Kinabalu
  • Rosea Cafe - Grandis Hotels & Resorts
  • Sakagura Japanese Restaurant
  • Shoney's Dining & Bar
  • Tanjung Ria Kitchen - Hyatt Regency Kinabalu
  • The Glass Grill & Bar 
Bagi pendapat Ju dari apa yang Ju lihat pada malam anugerah ni, The Signature Food Fest ini diadakan tidak lain dan tidak bukan untuk memaparkan kepelbagaian menu yang terdapat di Kota Kinabalu, Sabah sekali gus melihatkan kebolehan yang terdapat pada para peserta yang terlibat dengan acara The Signature Food Fest. Bukan hanya perisa menu yang diadili malah barisan juri juga mengetengahkan kreativiti dan usaha yang di curahkan untuk restoran dan  menu yang dipertandingkan. 






The Signature Food Fest juga memperkenalkan "Dine, Win & Vote" dimana pelanggan yang berkunjung dan memesan hidangan Signature boleh memilih untuk "Undi & Menang" bagi restoran kegemaran mereka. Pelbagai hadiah menarik disediakan untuk pelanggan bertuah yang mana cabutan dibuat pada hari terakhir, malam penganugerahan iaitu 31 Oktober yang mana hadiah utama merupakan penginapan percuma tajaan Phoenix Hotel Forest City - Johor Bahru

Acara The Signature Food Fest 4th Year Edition Awards Night 2017 mengetengahkan 8 anugerah pada malam tersebut dan senarai penerima anugerah ialah
  • Best Signature Menu - Sakagura Japanese Restaurant
  • Best Ambiance - Tanjung Ria Kitchen
  • Best Customer Service - Sakagura Japanese Restaurant
  • Outstanding Chef 
  1. Shoney's Dining & Bar
  2. Tanjung Ria Kitchen, Hyatt Regency Kinabalu 
  • Facebook Most Popular 
  1. Rosea Cafe, Grandis Hotels & Resorts
  2. Shoney's Dining & Bar
  3. Little Melaka
  • Blogger's Choice Award
  1. Borenos Fried Chicken
  2. Little Melaka
  3. Sakagura Japanese Restaurant
  • Best Plate Presentation - BTC Restaurant
  • Morefun Best Award - Grandis Hotels & Resorts

Selain daripada kategori anugerah yang diketengahkan, pihak penganjur juga turut memberikan anugerah penghargaan kepada barisan juri terlibat dan pihak penaja dimana turut disampaikan oleh tetamu kehormat, Y.B Datuk Seri Panglima Masidi Manjun, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Persekitaraan Sabah

Menu-menu restoran yang bersaing telahpun dicuba dan dinilai oleh hakim jemputan iaitu Datuk Gordon Leong sebagai ketua hakim diikuti Encik Rory Ricardson, Pengarah Urusan The English Tea House (Sandakan) yang memiliki pengalaman yang luas dalam bidang pemakanan dan pengurusan makanan. Juri seterusnya ialah Cik Evon Foo, berpengalaman selama 20 tahun dalam pengurusan hotel termasuk hotel 5 bintang. Kategori pilihan blogger pula dinilai oleh Encik Joehairi dan Lan dari www.curiostraveller.com. Manakala, penganjur utama acara ini ialah Encik Alfred Allen Ginsos - "Food Blogger" dari www.mejarasakk.blogspot.com yang telah berkecimpung dalam penulisan blog selama 6 tahun

Sesi Kehadiran Para Media, Tetamu Jemputan, Peserta, Penaja & Tetamu Kehormat | 31 Oktober 2017 | The Signature Food Fest 4th Year Edition Awards Night 2017
Kredit dan sumber gambar FB : The Signature Food Fest 2017


Kiri dalam gambar : Mr Alfred Allen Ginsos


"Kota Kinabalu is a city filled with so many interesting attaractions. It is the heart of a state that is home to so many cultures and religions yet everyone lives in complete HARMONY. Its my hope that The Signature Food Fest will grow and eventually become of Sabah's Signature annual events, something that will appeal to foreign visitors as much as it will appeal to the people of Kota Kinabalu"

By : Alfred Allen Ginsos
Event Creator | Blogger | Editor


Barisan Tetamu Kehormat/Penaja dan Juri | 31 Oktober 2017 | The Signature Food Fest 4th Year Edition Awards Night 2017
Kredit dan sumber gambar FB : The Signature Food Fest 2017





Organised by : 11th Eleventh Avenue | Official Venue : Suria Sabah Shopping Mall | Official Apps : More Fun | Official Photographer : Manch Photography | Official Printing : JC Printer

"Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tiada siapa yang tahu" sesuai dengan pepatah, TAHNIAH sekali lagi blogger dan Founder Le Zaara, terpilih menjadi salah satu pengunjung bertuah memperoleh tajaan percutian 3 hari 2 malam ke Forest City Country Garden, Johor Bahru bernilai RM 1500 sekali gus tanpa disangka terselit juga rezeki kami turut sama peroleh peluang tersebut. Dari apa yang Ju difahamkan, voucher penginapan dan pengangkutan selama berada di sana nanti ditaja sepenuhnya dan kita orang cuma perlu sediakan tiket kapal sendiri dan perbelanjaan. Tarikh yang disediakan pula terbahagi kepada bulan November dan Disember, kita orang diberi peluang untuk memilih tarikh yang disediakan oleh pihak Phoenix Hotel Forest City. So kalau serius nak join kena godek-godek tiket kapal dari sekarang !!

Selain dari tajaan penginapan dan pengangkutan, pihak Forest City juga menyediakan jadual kepada kita orang selama 3 hari berada disana, so kira ekstravaganza berbaloi lah kan. Berada disana bukan sahaja untuk merehatkan mata dan minda malah padat dengan aktiviti yang disediakan

Ju tak tahu lagi dapat turut serta atau tidak percutian ni sebab Ju dah apply cuti tahunan untuk bulan November dan baki 3 hari lagi untuk tarik ke tahun baru. Ju cuba check up tiket penerbangan ke Johor Bahru untuk persediaan tapi semuanya harga melambung naik. Yelah dah hujung tahun kan, lagi-lagi dengan musim cuti sekolah dan perayaan. Semestinya harga tiket tu mereput mata. Google mengenai forest City ni memang kawasan yang high standard dan kiranya ini peluang sekali seumur hidup kot untuk jejak kaki ke sana siap dengan tajaan ! Tapi yela Ju nak sangat pergi cuma situasi dan tarikh tu tak bersesuaian. Insyallah jika ada peluang lain kali dan bersesusaian dengan masa, pasti tak lepaskan peluang untuk turut serta.


Kau orang yang berada di sekitar Kota Kinabalu atau bercadang ke Kota Kinabalu, Sabah. Ju cadangkan kau orang rasai dan alami sendiri menu-menu yang dihidangkan oleh para peserta The Signature Food Fest 4th Year Edition 2017 kali ini dengan menggunakan aplikasi  MoreFun untuk memudahkan kau orang cari restoran diatas dengan lebih pantas dan tepat.  Aplikasi "MoreFun" ni kau orang boleh muat turun melalui playstore secara percuma. Bukan sahaja pencarian menerusi aplikasi MoreFun ni menjimatkan masa malah juga terdapat pelbagai informasi platform gaya hidup dan travel yang kau orang boleh rujuk.

Organised by : 11th Eleventh Avenue | Official Venue : Suria Sabah Shopping Mall | Official Apps : More Fun | Official Photographer : Manch Photography | Official Printing : JC Printer

Hard Rock Cafe, Kota Kinabalu - Penaja Rasmi sidang akhbar | Grandis Hotels & Resorts - Penaja Penutupan

12 comments

  1. Suda check tiket flight td petang .. mmg mahal gila bah jun. Mcm inda lah ni jd pigi huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kak miaa !!! Tsedak dan tbatuk tingukk harga 😭😭

      Delete
  2. Bestnyaaaa. Siap dpt voucher lagi tu. Tp masa tu 2-2 bulan cuti sek so tiket flight mmg mahal. Melainkan ada final call. Kena check selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan sis ! memang nak pegi tapi tarikh yang diberi tu memang tak dapat fit dengan jadual Ju huhu

      Delete
  3. forest city memang best kalau bercuti area situ. moga ada rezeki nti ye

    ReplyDelete
  4. insyallah amin ya rabb dear.. semoga ada lagi kan huhu

    ReplyDelete
  5. wah..mesti semua sedap² tu kan Jun

    ReplyDelete
  6. superb way of explaining, and great blog to get wonderful information.
    hotel room booking sites

    ReplyDelete
    Replies
    1. really appreciate ur comment & thnk you for visiting me here ! =D

      Delete
  7. biler lerr nk smpai sabah lg. nk pegi kundasang :) tiket mahal skang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah dipermudahkan urusan awak dear =D trima kasih tau singgah blog Ju =D

      Delete