Menarik di Sabah : Arnab Village, Ranau

Assalammualaikum 

Yeayy ! Masuk hari ke 3 berada di sini dengan keluarga Ju. Kami bertolak ke Arnab Village pada sebelah pagi, masa ni Arnab Village tengah hot viral di laman sosial dengan kecomelan arnab yang terdapat disini. So Ju pun taknak lepaskan peluang bawa keluarga melihat sendiri dengan lebih dekat arnab yang dipelihara dekat sini. 

Menarik di Sabah : Arnab Village, Ranau || Terletak 103 kilometer dari Kota Kinabalu jika kau orang bertolak dari bandar tapi jika kau orang berada di Kundasang, lokasi Arnab Village cuma terletak 11.6 kilometer dari pekan dan mengambil masa kira-kira 20 minit untuk sampai. Memandangkan pertama kali ke sini, kami bergantung dengan rujukan waze sepenuhnya ! Yes sampai tersesat jauh ke hulu kampung hahaha. 

Pengalaman sesat berjemaah dengan keluarga, demi arnab gebus kami redhakan 😄 apa tak sesatnya, mata asyik tengok ke depan, tak tengok signboard yang disediakan. Masa ni signboard memang ada tapi kecik sangat dah tu cat papan lagi warna coklat ditambah dengan kehijauan warna alam semulajadi, papan tanda tu tak kelihatan sangat. 


Facebook : Arnab Village Ranau
Instagram : @Arnab Village Ranau


Fakta mengenai Arnab Village, Ranau
  • Perusahaan keluarga yang dimiliki oleh Jubair Juhinin, graduan Sains Akuakultur UMS 2013
  • Memiliki 200 ekor arnab dengan 8 spesies berbeza dan dibiarkan bebas dikawasan berpagar
  • Kawasan berpagar yang disediakan untuk arnab-arnab ini ialah seluas 100 meter persegi
  • 0.4 hektar tanah terlibat dalam usaha menaiktaraf Arnab Village dengan kemudahan tempat letak kereta, restoran, homestay dan kaunter pendaftaran 

Waktu Operasi dan Yuran 

Beroperasi setiap hari dari jam 09:00 pagi hingga ke 05:00 petang. Manakala yuran yang dikenakan kepada pengunjung ialah 
  • Dewasa : RM 3 
  • Kanak-Kanak : RM 2
  • Makanan arnab : RM 2 (Baja)







Instagram : @Arnab Village Ranau













Gebu gebas kan arnab-arnab dekat sini, perbelanjaan makanan arnab dekat sini Ju tak pasti berapa tapi dengan kuantiti arnab yang semakin banyak ni mesti perlukan kos yang tinggi untuk pengurusan tempat tinggal arnab ni demi menjamin kesihatan yang berpanjangan. Sekitar Ogos 2016 sahaja direkodkan seramai 6,000 pengunjung datang ke sini untuk melihat lebih dekat arnab-arnab disini. Hebakan kuasa viral ! Insyallah semoga terus sukses perniagaan keluarga Jubair Juhinin ni.



Facebook : Arnab Village Ranau
Instagram : @Arnab Village Ranau

Kredit Google Map untuk rujukan lokasi Arnab Village 

2 comments

  1. Jinaknya arnab2 tu. Ana dulu penah setahun bela arnab sampai beranak pinak. Last sekalo bg ke orang sebab tak larat nak jaga. Hehe

    ReplyDelete
  2. bestnya, blm tpigi lagi disni ni, nnt ja singgah sini hihi

    ReplyDelete