Merdekakah Kita Dari Jajahan ?

Assalammualaikum πŸ’–

Acap kali menjelang bulan kemerdekaan, soalan ini membelenggu fikiran Ju. Sejauh mana kemerdekaan yang kita capai pada hari ini ? Cukupkah dengan mengibar bendera dan pertukaran tema setiap tahun, menunjukkan kita merdeka ? 

Merdekakah Kita Dari Jajahan ? || Tanah Kami bebas dari jajahan kuasa luar. Tanah kami berdirinya bangunan tersergam indah melambangkan kemajuan. Tanah Kami mengamalkan sistem demokrasi. Ya kita merdeka ! 

Jajahan pada era ini bukan lagi berbentuk fizikal tapi jajahan hari ini berbentuk jajahan moden menyerang pemikiran masyarakat. Minda kita diratah dengan liberalisasi dalam teknologi komunikasi, begitu longgar dalam mengawal kebanjiran maklumat menerusi media elektronik. Inilah yang dikatakan jajahan budaya dalam bentuk moden. 

Begitu mudah berkongsi maklumat tanpa menekankan fakta yang betul. Penyebaran maklumat palsu, fitnah, caci maki dan penentangan terhadap indvidu tertentu berlaku secara membuta tuli tanpa usul periksa. Tiada tapisan dalam menyalurkan maklumat, media massa serba sedikit menyumbang kepada terhakisnya adat ketimuran kita lalu berubah kepada budaya barat.

Tepuk dada tanya selera, sejauh mana kemerdekaan diri kita kecapi masa ini. Melihat dari perspektif hari ini, kita dijajah dalam bentuk kegembiraan yang melalaikan. Ya, kita sedar tapi kita menafikan. Adakah ini statement berani mati ? Oh tidak. Ini kenyataan yang anda sendiri pendamkan tanpa berani soalkan kepada diri sendiri. Kenapa ? Bukankah kita duduk di tanah yang merdeka ? Kerana dalaman kita dijajah, kerana itu kita berdiam. 




"Selamat Hari Kemerdekaan Malaysia ke 60 tahun & Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha 1438H"

Negaraku Sehati sejiwa
πŸ’–JunzieπŸ’–

Menarik di Sabah : Tagal Sungai Moroli, Kampung Luanti, Ranau

Assalammualaikum πŸ’•

Hari kedua berada di Kundasang, Ju dan suami bawa ahli keluarga ke Tagal Sungai Moroli iaitu antara perkampungan di Sabah yang mengamalkan sistem tagal untuk menjaga ekosistem sungai sekaligus menjadi lokasi wajib singgah jika kau orang berada di Sabah untuk bercuti πŸ’–


Menarik di Sabah : Tagal Sungai Moroli, Kampung Luanti, Ranau || Juga dikenali sebagai "Tagal Sungai Moroli Fish Spa" terletak kira-kira 30 kilometer dari pekan Kundasang dan mengambil masa 1 jam atau lebih ikut keadaan lalu lintas  untuk sampai ke destinasi, kami bertolak dari Green Villa Homestay sekitar jam 9 pagi selepas semua bekalan makanan disiapkan seawal 04:00 pagi. Cuaca kelihatan sangat mendung hampir mematikan niat kami untuk ke Tagal, Kampung Luanti. Namun, kuatkan hati sebab datang untuk bercuti bawa keluarga jalan-jalan bukan bercuti stay 24 jam dalam homestay ! πŸ˜‚ 


Waktu Operasi :
  • Buka setiap hari (08:30 AM - 05:00 PM)

Yuran Masuk Pengunjung :
  • Dewasa & Pakej Rendam Kaki - RM 5.00 (30 minit)
  • Kanak-kanak & Pakej Rendam Kaki - RM 2.00 (30 minit)
  • Pakej Mandi bersama Ikan - RM 10.00

Yuran Baja Ikan :
  • 1 pek - RM 2.00

"Tagal Sungai Moroli Fish Spa" atau ikan terapi yang terdapat disini terdiri dari pelbagai jenis dan berbeza saiz namun tidak membahayakan pengunjungIkan terapi tersebut akan memakan sel kulit mati yang ada, menjadikan tubuh badan anda lebih bersih, terasa lebih halus dan dipercaya dapat mengubati penyakit kulit tertentu seperti eksem kering dan psoriasis.















Selain dari tarikan spa ikan yang disediakan disini, pengunjung juga boleh merasakan pengalaman menaiki jambatan gantung yang tersedia. Jambatan gantung menyelusuri sungai Moroli takda cas dikenakan. Dari jambatan, kau orang akan nampak pemandangan lebih cantik tapi Ju tak berani nak lalu memandangkan keadaan kayu lapis jambatan ni nampak uzur. Ini adalah situasi yang Ju hadapi pada December 2016, insyallah pada hari ini mungkin kekurangan tersebut telah dibaiki oleh pihak pengurusan Tagal Sungai Moroli.

Deretan kedai jajan juga disediakan kepada pengunjung di kawasan terapi ikan Tagal ni. Harga pun masih ekonomik untuk makanan dan minuman yang disediakan. Dari jenis kuih muih bergoreng hingga ke jenis jeruk pun ada disediakan.

Hanya meluangkan masa sekitar 30 minit - 40 minit di sini kerana cuaca yang tidak mengizinkan, gerimis masa bagi makan dekat ikan-ikan ni dan bimbang dengan anak-anak buah Ju, kami bergerak untuk ke lokasi seterusnya. Di mana tu ?? Nantikan entri Ju berikutnya tau ! 😘


Kredit Google Map untuk rujukan lokasi Tagal Sungai Moroli, Kg Luanti, Ranau

Green Villa Homestay, Kundasang

Assalammualaikum πŸ’•

Bulan kemerdekaan dan bakal menyambut bulan September dengan Hari Raya Haji, terasa banyak cuti untuk dirayakan kali ni berbanding bulan yang sudah. Timbul tenggelam dengan penulisan blog, Ju kongsikan dengan kau orang percutian keluarga Ju pada December tahun lepas. Semoga menjadi rujukan bagi kau orang yang bercadang untuk ke negeri dibawah bayu, Sabah πŸ’–

Percutian keluarga yang melibatkan lebih dari 10 orang memang perlu perancangan rapi terutama tempat tinggal. Tarikh yang dipersetujui ahli keluarga untuk laksanakan percutian keluarga yang julung kali diadakan ni ialah pada December 23 - December 26. Kena lagi dengan hujung tahun dan cuti sekolah, bayangkan Ju cari homestay 5 bulan sebelum tarikh kami bertolak, semuanya FULL HOUSE ! πŸ˜“

Tak putus asa, Ju teruskan pencarian dan jumpa Green Villa Homestay ni menerusi blog dan facebook menerusi review yang Ju lihat di Google.

Kebetulan kosong tanpa tempahan bersesuaian dengan tarikh percutian kami sekeluarga. Ju teruskan tempahan. Terus terang Ju katakan peruntukan untuk tempat tinggal, Ju TER over bajet ! Bagi kau orang yang biasa dengan homestay bajet disekitar Kundasang, pasti tahu purata harga yang ditawarkan iaitu sekitar RM 150 - 250 sehari. Musim cuti dan permintaan yang tinggi untuk homestay pada masa cuti tidak mustahil pihak homestay mengenakan harga yang tinggi untuk sebuah bilik atau rumah. 

Kerana terdesak dan pada masa yang sama mengharapkan keselesaan untuk keluarga Ju. Ju sewa Green Villa Homestay dengan harga yang ditawarkan iaitu RM 350 semalaman untuk 4 hari 3 malam dimana jumlah keseluruhan RM1, 050. Ju selesaikan deposit dan kemudian lunaskan baki pada 23 December semasa tiba di homestay tersebut.

Green Villa Homestay, Kundasang || Terletak 10 - 15 minit sahaja dari Pekan Kundasang dan berada betul-betul di tepi jalan, merupakan rumah 2 tingkat dengan memiliki sebuah bilik ditingkat bawah (master room) bersama kemudahan tandas, televisyen, 3 buah set katil, pemanas air dan kelengkapan dapur termasuk set BBQ yang berada di ruang terbuka namun memiliki bumbung. Manakala tingkat atas mempunyai ruang tamu juga dengan ruang terbuka, peti sejuk, 3 buah bilik juga dilengkapkan dengan katil, tandas, pemanas air dan televisyen. Sangat sesuai dengan keluarga besar dan Ju masa tu rasa, hati terubat juga bila terpaksa bayar mahal tapi berbaloi bila dapat apa yang kita harapkan. Yeay boleh cuti senang hati ! πŸ˜„
Facebook : Green Villa Homestay
Facebook : Green Villa Homestay
Ju kongsikan beberapa keping gambar sekitar Green Villa Homestay, takda snap gambar untuk 3 bilik di tingkat atas. Namun, semoga dapat menjadi rujukan bagi kau orang yang mencari homestay untuk keselesaan ahli keluarga yang ramai.

Bahagian tingkat bawah : Dapur dengan ruang terbuka dan kelengkapan BBQ


 Green Villa Homestay : Dari tingkat atas


Green Villa Homestay : View dari tepi jalan


Green Villa Homestay : Bilik Master Room dengan kelengkapan tandas & 3 katil


Green Villa Homestay : Tingkat atas dengan kelengkapan ruang tamu terbuka, 2 meja makan, 3 bilik tidur & peti sejuk


Green Villa Homestay : Tingkat atas dengan kelengkapan ruang tamu terbuka, 2 meja makan. 3 bilik tidur & peti sejuk


Oleh kerana seterika dengan papan seterika tak disediakan oleh pihak pengurus rumah atas sebab isu penyewa sebelum ni rosakkan, Ju bawa sedia untuk kemudahan ahli keluarga Ju. Ok, tu Ju boleh terima sebab Ju dah siap double check dengan pengurus rumah seminggu sebelum berangkat. Umum tahu cuaca dekat Kundasang boleh cecah paras 15 darjah celcius. Sebab tu penting adanya heater. 

Tanya pengurus rumah mengenai heater (pemanas air dalam tandas) ada juga ke, pengurus rumah kata ada. Ok set, bahan-bahan makanan basah dan kering cukup untuk 3 hari termasuk pinggan mangkuk, kira apa yang tak ada dekat sana, kami dah siap bawa. Dapat bayangkan tak bila kau orang nak mandi tapi keadaan air yang sejuk sampai kepala paip pun meruap  boleh nampak sangat sejuk air tu, kemudian heater tak berfungsi ???!! kesian dekat mak dan abah lagi-lagi anak-anak buah Ju yang berumur 7 tahun hingga ke 12 tahun, mandi dengan air yang sejuk amat. Ada cerek tapi saiz kecil, kena tunggu 2-3x masak untuk kuantiti seorang mandi. Peuww ! 

Malam tu juga Ju hubungi pengurus rumah mengenai masalah heater. Pengurus kata, bekalan elektrik tak kuat sebab tu heater tak jalan sebelah malam. Berbeza pula dengan sebelah pagi, heater berfungsi dengan baik. Bulan ni semua homestay penuh, ramai pengunjung sebab tu bekalan eletrik tak kuat. Dan kami pun bertabah dengan alasan yang diberikan πŸ˜… Hari berikutnya, bila nak mandi menjelang petang, mak dia orang terpaksalah masak air dekat cerek tak pun Ju minta anak-anak buah mandi awal sebelum maghrib untuk elakkan rasa sejuk menjelang malam. 

Isu ni Ju hadapi December 2016. Insyallah, mungkin tahun ni dah tak ada masalah kurang bekalan elektrik. Pasti ada jalan penyelesaian untuk masalah seperti  ni oleh pihak pengurusan dalam menambah baik perkhidmatan yang disediakan bersesuaian dengan bayaran yang dikenakan kepada pelanggan. 

Ke mana destinasi kami selama 4 hari 3 malam ni ? Stay tuned ! πŸ’–

Kredit Google Map untuk rujukan lokasi Green Villa Homestay

Kes Tipu Online

Assalammualaikum πŸ’•


Sekadar Gambar Hiasan

DIALOG SUAMI ISTERI

Suami : Kena beringat sayang, sekarang ni banyak kes tipu online. Kalau ada yang minta nombor akaun bank, nombor kad pengenalan atau nombor telefon. Jangan bagi suka hati tahu. πŸ˜”

Isteri : Ya bang, sayang tahu juga. Semalam pun masa sayang topup, cina tu tanya nombor telefon sayang, terus sayang tipu tu cina, sayang bagi nombor orang lain. Dia fikir sayang kampungan betul senang kena tipu kali πŸ˜†

LAKI : Hahhhh ??😱


Kredit Sumber : Group WhatsappπŸ˜‚