Assalammualaikum uols !!

Hujung tahun ni memang Ju dan suami merancang untuk ambil cuti merehatkan minda disamping tu meluangkan masa bersama-sama. Pendek kata, honeymoon ! πŸ˜… Memandangkan selalu bercuti di kawasan bandar atau berdekatan bandar sahaja. Kali ni Ju plan untuk mencari lokasi yang lebih sesuai dengan aktiviti yang boleh dilakukan bersama-sama. Jadi taklah bosan sangat sekiranya ada aktiviti kan 😌 tergerak hati taip pakej honeymoon dekat google dan woaahh ! Ju jumpa satu carian Pakej Honeymoon di Pulau Perhentian. Search punya search Ju tertarik dengan pakej 3 hari 2 malam Pulau Perhentian yang disediakan oleh Perhentian Kravers.

Tambah menarik bila Ju tengok pemandangan laut biru yang terbentang luas di Pulau Perhentian menerusi beberapa keping gambar yang dikongsikan dari PerhentianKravers menerusi laman instagram mereka begitu juga dengan pakej bajet Perhentian 2017 yang tengah hot dikeluarkan oleh pihak PerhentianKravers. Oleh kerana Ju rasa pakej yang disediakan sangat menarik, Ju kongsikan dengan korang bersama apa yang menarik dengan PerhentianKravers ni.

Bercuti di Pulau Perhentian dengan Pakej Murah dari PerhentianKravers || Tawaran bercuti untuk orang ramai terutamanya kepada pelancong dari dalam negara kini terbuka kepada setiap individu, keluarga mahupun badan korporat di Pulau Perhentian, Terengganu, Malaysia dan dibawakan khas oleh pakar pengendali percutian di Pulau Perhentian iaitu PerhentianKravers Travel & Tours Sdn. Bhd.

Pakej Murah 3 Hari 2 Malam bersama PerhentianKravers


Destinasi percutian yang ditawarkan akan meliputi Pulau Perhentian Kecil dan Pulau Perhentian Besar.
Pakej percutian murah yang ditawarkan oleh Perhentiankravers akan pastinya menjadi sebuah kenangan manis yang tidak mungkin dapat dilupakan oleh para pengunjung setelah berseronok menikmati keindahan alam serta ketenangan laut Cina Selatan yang terbentang luas dan aman serta di penuhi dengan pelbagai hidupan laut yang berwarna-warni serta pemandangan yang memukau di sepanjang percutian mereka.

Perhentiankravers juga telah berusaha dengan jayanya dalam mengatur tentatif program yang menarik serta bersesuaian kepada para pengunjung yang hadir. Ini bagi memastikan percutian para pengunjung tidak disia-siakan dan dimanfaatkan dengan sebaiknya bermula dari langkah pertama pengunjung memijakkan kaki mereka di pantai berpasir putih dan lembut di Pulau Perhentian.

Bagi keselesaan dan ketenangan para pengunjung dalam merancang percutian mereka, Perhentiankravers telah menyediakan beberapa jenis pakej yang mana para pengunjung boleh membuat pilihan mengikut kepada cita rasa, kesesuaian dan “budget”masing-masing kerana pada Perhentiankravers, semua orang mampu untuk merasai percutian idaman mereka.

Disamping itu juga, Perhentiankravers juga boleh mengaturkan sebarang percutian atau program yang perlu di “taylor-made” mengikut kepada kehendak dan kesesuaian pengunjung.

Bersama Perhentiankravers, para pengunjung akan di layani dengan baik dari proses tempahan sehingga lah pengunjung tiba di Jeti Kuala Besut untuk menaiki bot untuk memulakan perjalanan ke Pulau Perhentian.

Bot Laju PerhentianKravers
Bot laju PerhentianKravers

Untuk makluman umum, bahawasanya bot laju Perhentiankravers adalah satu-satunya bot di Pulau Perhentian yang di cat dan dihias sebegini. Sudah pasti para pengunjung berasa begitu teruja sebaik sahaja melihat bot jerung ini datang menghampiri Jeti Kuala Besut untuk mengambil mereka dan membawa para pengunjung ke Pulau Perhentian. Dengan kekuatan enjin 250 kuasa kuda, para pengunjung akan meluncur laju membelah lautan dan akan tiba di Pulau Perhentian dalam tempoh masa 20 – 30 minit sahaja. 

Setibanya para pengunjung tiba di Pulau Perhentian, pengunjung akan dibantu oleh “crew” Perhentiankravers bagi proses check-in dan penyimpanan barang sementara menunggu waktu check-in di resort mahupun chalet mengikut kepada jenis pakej yang diambil.

Mendaki Kincir Angin

Khusus kepada para pengunjung yang dari lapisan anak muda dan belia, pada hari pertama Perhentiankravers telah mengisi tentatif program dengan menuju ke salah sebuah destinasi popular di Pulau Perhentian iaitu mendaki ke kincir angin. Pendakian ini akan mengambil masa sekitar 40 minit untuk ke puncak dan 40 minit untuk menuruni bukit. Perhentiankravers juga menyediakan khidmat “guide” iaitu sebagai penunjuk arah dan juga bagi membantu sebarang kesulitan atau masalah sekiranya berlaku. 

Perhentiankravers begitu menitik beratkan keselamatan para pengunjung sewaktu melakukan sebarang aktiviti yang mana bagi pendakian ini Perhentiankravers menyediakan set “first aid kit” yang lengkap beserta dengan “walkie-talkie” bagi memudahkan komunikasi antara pengunjung dengan “guide” sekiranya berlaku sebarang kesulitan yang tidak diingini. 

Aktiviti ini menggunakan sedikit kekuatan fizikal dan mental namun, sebaik sahaja para pengunjung tiba di puncak, segala penat dan lelah pasti akan hilang begitu sahaja dek kerana pemandangan yang begitu indah serta kenikmatan dibuai angin bayu pada ketinggian 150 meter dari paras laut. Berikut adalah beberapa pemandangan dari lokasi kincir angin.


Pemandangan 150 meter dari paras laut kincir angin

Pemandangan sekitar lokasi kincir angin

Aktiviti bebas selepas Pendakian 

Selepas dari mengikuti pendakian ke kincir angin yang berakhir sekitar jam 4.00 petang, para pengunjung bebas untuk melakukan sebarang aktiviti lain seperti mandi pantai, berkayak dan lain-lain lagi.


Aktiviti Snorkelling Pulau Perhentian Kecil & Besar

Hari kedua berada di Pulau Perhentian adalah hari yang sangat dinanti-nantikan oleh kebanyakan para pengunjung yang datang bercuti bersama Perhentiankravers. Ini kerana hari kedua adalah hari para pengunjung akan di bawa untuk bersnorkeling di 5 tempat snorkelling di sekitar Pulau Perhentian Kecil dan Besar. 

Ya, sudah pasti nya para pengunjung berasa sangat teruja untuk bersnorkeling di salah satu lautan terbuka yang penuh misteri dengan keindahan alam yang mungkin tidak pernah mereka lihat atau saksikan sebelum ini. Aktiviti snorkelling ini bermula dari jam 10.30 pagi hingga ke pukul 5.00 petang yang mana Perhentiankravers juga telah menyediakan hidangan makan tengahari buat para pelanggan ketika berehat sebentar di Kampung Nelayan. 

Di dalam keterujaan untuk bermandi-manda di laut, Perhentiankravers begitu menitik beratkan soal keselamatan para pengunjung. Para pengunjung akan disediakan dan diberikan dengan kelengkapan snorkelling yang selengkapnya supaya keselamatan pengunjung terjamin disamping dapat menikmati keseronokan snorkelling pada tahap yang semaksima mungkin.

Pengunjung dan kelengkapan Snorkelling


Perkhidmatan Snorkelling Guide

Disamping itu, Perhentiankravers juga menyediakan perkhidmatan “snorkelling guide” profesional yang akan memantau serta melayani para pengunjung sepanjang trip. “Snorkelling guide” yang bertugas juga merupakan “underwater photographer” yang mana mereka akan merakam kenangan-kenangan para pengunjung ketika snorkelling di Pulau Perhentian.

Antara tempat snorkelling yang bakal dikunjungi oleh para pengunjung adalah seperti berikut :
1. Turtle Beach atau Tiga Ruang
2. Turtle Point
3. Shark Point
4. Kg Nelayan (rehat/solat/makan tengahari)
5. Lighthouse
6. Romantic Beach


1.)Fish feeding di Turtle Beach

2.)Berenang secara dekat dengan penyu di Turtle Point

3.)Aksi mendebarkan "Snorkelling Guide" berhadapan dengan jerung di Shark Point

4.)Pengunjung akan di bawa ke Kampung Nelayan untuk berehat dan makan tengahari

5.)Lompatan dari ketinggian 10 meter di Lighthouse bagi pengunjung yang inginkan aktiviti ekstrim. Kawasan ini juga merupakan salah satu tempat 'coral' tercantik di Pulau Perhentian

6.)Romantic Beach iaitu tempat snorkelling terakhir dimana pengunjung dapat berehat dan bermandi manda dengan sukatan air di paras pinggang serta keadaan laut yang tenang

Romantic Beach juga merupakan salah satu kawasan habitat bagi spesies ikan Nemo dan Baby Stingray. Jadi keberangkalian pengunjung untuk bertemu dan bergambar dengan spesies ini sangat tinggi !

Image result for baby stingray perhentian kravers
Baby Stingray

Image result for nemo perhentian kravers
Hi Nemo !

Pemandangan Matahari Terbenam di Pantai Coral Bay


Selesai sahaja dari aktiviti snorkelling, keseronokan serta pengalaman indah para pengunjung tidak terhenti di situ sahaja, malah para pengunjung juga boleh mengambil kesempatan untuk menikmati pemandangan matahari terbenam yang sungguh mendamaikan berlatar belakangkan langit dan lautan seluas saujana membiru kekuningan emas.


Pemandangan dari Pantai Coral Bay

Mengikut kepada pakej yang diambil oleh para pengunjung, Perhentiankravers juga ada menyediakan hidangan Barbeque sebagai juadah istimewa makan malam di Pulau Perhentian.


Night Life & Beach Party, LongBeach di Pulau Perhentian

Setelah selesai makan malam, bagi para pengunjung yang masih merasakan masih awal untuk pulang tidur berehat dan inginkan suasana malam yang lebih meriah boleh lah berjalan ke Longbeach dimana terdapat pelbagai hiburan musik dan persembahan api yang di adakan di sana. Hal ini kerana Longbeach begitu terkenal sebagai satu-satu nya “Night Life & Beach Party” di Pulau Perhentian.

Hidangan menu segar disediakan kepada pengunjung

Image result for perhentian kravers night life and beach party
Antara Persembahan menarik di Long Beach


Pada hari ke tiga pula kebiasaannya para pengunjung sudah bersiap sedia untuk meninggalkan Pulau Perhentian dan pulang menuju ke destinasi masing-masing. Pada pengunjung yang berhasrat untuk menambah hari percutian mereka dan ingin mencuba aktiviti-aktiviti lain yang ada seperti “scuba diving”, Perhentiankravers juga boleh mengaturkan jadual  mengikut kehendak pelanggan. Perhentiankravers menyediakan 3 kali dalam sehari bagi perjalanan bot penumpang dari Pulau Perhentian ke Jeti Kuala Besut. Waktu perjalanan bot penumpang adalah pada :

 • 8.00 pagi
 • 12.00 tengahari
 • 4.00 petang

Setibanya kembali di Jeti Kuala Besut, para pengunjung berkesempatan untuk membeli-belah barangan cenderamata yang dijual di sepanjang jeti. Bagi pengunjung yang pulang menaiki bas, Perhentiankravers menyediakan kawasan rehat atau “lounge” di ruang pejabat Perhentiankravers yang terletak berhampiran dengan jeti sementara menunggu ketibaan bas.


Antara ole-ole (T-shirt) yang boleh didapati di Pulau PerhentianSecara keseluruhannya, Perhentiankravers menjanjikan sesuatu yang tidak dapat dilupakan oleh para pengunjung apabila bercuti di Pulau Perhentian iaitu pengalaman yang begitu menakjubkan. Rata-rata pengunjung memberikan maklum balas yang mengujakan seperti mereka tidak terbayang akan keindahan Pulau Perhentian menandingi mana-mana keindahan destinasi perlancongan di luar negara terutamanya negara kejiranan. Perhentiankravers menjanjikan “value for money” kepada para pengunjung yang disayangi. 

Musim percutian di Pulau Perhentian bermula pada bulan Februari hingga Oktober dan selebihnya ditutup kerana angin monsoon yang melanda pulau setiap hujung tahun. Oleh kerana operasi di Pulau Perhentian adalah terhad, Perhentiankravers menasihatkan kepada bakal pengunjung untuk membuat tempahan seawal mungkin bagi mengelakkan dari kekecewaan akibat dari bilik penginapan penuh. 

Menarik kan??? Insyallah sekiranya tiada aral melintang Pulau Perhentian menjadi lokasi untuk Ju dan suami kelak.

Untuk maklumat lanjut dan berita terkini mengenai Perhentiankravers, jom usha berjemaah😚

Facebook : Perhentiankravers
Instagram : @PerhentianKravers
Youtube  : Trip Best ke Pulau Perhentian Kravers

Sebarang tempahan boleh lah hubungi :
019-9100986 (Pejabat Perhentiankravers)

Emelkan tempahan anda ke :
hai.perhentiankravers@gmail.com

"Best bagitau member, tak best bagitau #PerhentianKravers" gituuu !πŸ˜„  

14 ulasan:

 1. perhhh bestnya!!!!! selamat bercuti jun.. hujung tahun ni nk jelajah sabah utk part 3 ..hahahahah

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kan kan.. insyallah kalo xda aral mlintang smpai la ke sna niπŸ˜™πŸ˜™

   Trima kasih unii dtg mlwat akak d sni❤

   Padam
 2. Perhentian Best. Cantik jugak.. Tapi yang kuss semangat naik boat kat sana. Angin kuat. Melambung lambung πŸ˜‚ πŸ˜‚..

  Btw musim cantik bulan 3-10, bulan lain semua hujan. Bulan 11-2.. Selamat bercuti!

  BalasPadam
  Balasan
  1. Yeke ?? Hope tak tmuntah2 laa ju. Xperna lagi naik bot laju hahahha

   Padam
 3. Teringin g sini. Tapi x taw bile dpt.huhu

  BalasPadam
  Balasan
  1. Insyallah smoga dipermudahkn rncgn. Mntau musim cuti nnti bole arrange masa kan πŸ˜™πŸ˜™

   Padam
 4. salah satu tempat holiday utk tahun ni,Insha Allah..Akan sampai sana

  BalasPadam
  Balasan
  1. Insyallah. harap ju pun xda aral mlintang ke sna nnti =D

   Padam
 5. Perhentian memang cantik. Resort di pulau2 tutup bila masuk akhir bulan Oktober hingga Mac selewat2nya sebab tengkujuh..tak disyorkan untuk ke pulau sebab dilarang sebab ombak kuat..selamat bercuti Jun

  BalasPadam
  Balasan
  1. kan sis.. insyallah mmg nak check cuti dlu bila bole dapat ni. kalo kena selepas Oktober, mampu bhuhu shja la Ju dan suami =D

   Padam
 6. jemput singgah ke blog saya
  https://thisisme-38.blogspot.my

  BalasPadam
  Balasan
  1. sure ! will get to u shortly ! =D trima kasih bkunjung ke blog ju =)

   Padam
 7. hi!salam kenal!gee pernah sekali pergi perhentian..nama je hometown!memang best!dan kena repeat lagi!

  BalasPadam