Makan-Makan : Mee Tauhu Sedap, Jalan Politeknik

Assalammualaikum💕

Beberapa kali ke sini bersama suami atau pun family, Ju kongsikan dengn kau orang mee tauhu sedap yang ditawarkan dekat barisan restoran yang terdapat di Jalan Politeknik Kota Kinabalu ni. Jika kau orang follow entri Ju dekat sini Makan-Makan : Sedapnya Ngiu Chap ! @ Kedai Kopi Nyuk Pau Baru 2, Manggatal lokasi sama sahaja dengan Restoran Mee Tauhu Sedap ni cuma berbeza blok.


Bagi kau orang yang tak tahu, mee tauhu ni bagai satu kewajipan sebagai menu sarapan bagi masyarakat Tawau, Sabah dan dipercayai menu ni juga bermula dari sana dan mula menular ke kawasan Kota Kinabalu menerusi masyarakat Tawau yang duduk dengan sini kemudian dijadikan salah satu sumber rezeki bagi sesetengah restoran yang terdapat di Kota Kinabalu ni. Nampak menu ringkas tapi bukan semua restoran di Kota Kinabalu menawarkan menu ni tau.

Makan-Makan : Mee Tauhu Sedap, Jalan Politeknik

Bersesuaian dengan nama Restoran Mee Tauhu Sedap, menu ringan yang sesuai untuk sarapan pagi ni sememangnya sedap ! Seperti kau orang boleh nampak bahan yang digunakan cuma mee goreng, tauhu bersama kuah dan sambal dimana bagi Ju paling penting untuk menonjol ialah kuah tauhu. Jika kuah tauhu tu tak sedap, maka cacatlah rasa keseluruhan menu ni. Itu bagi pendapat Ju, tak tahulah bagi penggemar mee tauhu yang lain 😉 

Restoran Mee Tauhu Sedap dekat sini menawarkan 5 jenis menu mee tauhu dengan harga berbeza iaitu
  • Mee Tauhu Biasa (Tauhu Sumbat + Tauhu Putih) RM 5.00
  • Mee Tauhu Luar Biasa (2 tauhu sumbat) RM 5.50
  • Mee + 1 Tauhu Putih RM 3.00
  • Mee + 2 Tauhu Putih RM 4.50
  • Mee + 1 Tauhu Sumbat RM 3.50


Mee Tauhu Biasa (Tauhu Sumbat + Tauhu Putih RM 5.00
Mee Tauhu Luar Biasa (2 Tauhu Sumbat) RM 5.50
Tekstur dalam tauhu sumbat


Pilihan suami seperti biasa cuma Mee Tauhu biasa dengan minuman air bandung manakala Ju pula memilih Mee tauhu luar biasa dengan lemon suam. Berbaloi tak hidangan makanan dekat sini dengan harga ? Yes ! Kau orang pun mesti singgah tau 😀 Bagi kau orang yang tak mahu makan mee tauhu, menu lain pun  ada juga dekat sini dari jenis bergoreng hingga ke jenis menu nasi campur.

Jika kau orang rancang bawa family atau rakan-rakan dalam kuantiti ramai, jangan risau. Ruang meja dan kerusi dekat sini banyak pilihan untuk kau orang pilih. Dengan ruang makan yang selesa dan makanan yang sedap, memang rasa berbaloi untuk cuba sendiri dekat sini. 

Mee Tauhu Biasa (Tauhu Sumbat + Tauhu Putih) RM 5.00
Mee Tauhu Luar Biasa (2 tauhu sumbat) RM 5.50
Bandung Sejuk RM 2.00
Lemon Suam RM 2.50

Jumlah : RM 15.00

Dream World Resort, Kundasang

Assalammualaikum 💕

Masih melekat dengan sambungan entri sebelum ini. Selesai dari Fish Spa Bombon Kg Marakau, Ranau , kita orang berempat bergerak menuju ke Dream World Resort untuk check in. Tempahan dekat sini dibuat menerusi aplikasi Agoda yang menawarkan pelbagai jenis resort seluruh Malaysia dengan perbandingan harga yang berpatutan, tapi pilihan resort ni bukanlah Ju yang pilih sebab Ju dan suami cuma follow saja Mr Haziq & Mrs Nonie punya plan 😁 

Dream World Resort, Kundasang

Jika kau orang tengok rate Dream World Resort ni dekat mana-mana apps, paling murah pun RM 300 ++ semalam dimana harga asal ialah sekitar RM 400 ++ ikut jenis chalet yang kau orang tempah. Memandangkan kita orang tak pernah ke sini dan cuma bergantung pada feedback orang ramai mengenai kecantikan sekitar view resort ni, kita orang pun nak juga lalui sendiri perasan menginap ala-ala oversea tu 😁 Sekitar jam 12 lebih  tengahari dah terpacak dekat kaunter untuk check in lepas sesat jauh setengah jam dari lokasi asal. 

Chalet dekat sini terdiri dari lima jenis iaitu Ixora, Rosa, Canna, Mimosa dan Lantana. Kita orang stay dekat chalet Lantana yang mana rate harga adalah RM 380 semalam. Keistimewaan paling ketara berada di Dream World Resort ialah resort ni terletak 4101 meter dari kaki gunung Kinabalu menjadikannya pilihan pengunjung untuk ke sini terutama bagi mereka yang mencari lokasi sesuai untuk melihat keindahan Gunung Kinabalu.  Kekayaan alam semulajadi tak dapat dinafikan dekat sini, bagi kau orang yang mencari tempat untuk rehat dan mendambakan keindahan alam, Dream World Resort menanti kau orang. 





Lantana Chalet : View balkoni


Dream World Resort 
Jalan Mesilau Golf Club 89308, Kundasang
088 - 888 333

Lantana Chalet : View dari balkoni


Lantana Chalet : 1 tandas

Lantana Chalet 

Lantana Chalet No.10 

Meja dan kerusi dekat balkoni tu kita orang alih dari dalam chalet yang disediakan sebab rasa tersepit nak lalu ke balkoni dengan keadaan asal tempat letak meja kerusi tu. Memandangkan kita orang ni jenis suka BBQ agak kecewa jugalah sebab dekat sini tak dibenarkan untuk sebarang aktiviti BBQ tu sebab bimbang kejadian yang tak diingini dengan keadaan chalet yang rapat-rapat dan kelajuan angin yang sukar dijangka.

Jam 5 - 6 petang kita orang plan nak jalan-jalan sekitar resort untuk tengok kemudahan yang disediakan tapi sebaliknya pula bila gerimis menjadi hujan lebat. Sudahnya bermalam dekat sini asyik terperuk dekat bilik, kempunan Ju nak keluar tengok view petang dan malam sekitar resort. Tapi dari balkoni jelas nampak Pekan Kundasang dihiasi dengan sinaran lampu kediaman yang masih berjaga. Subhannallah, cantik dan tenang mata memandang.

Kemudahan yang ada dekat Dream World Resort ni dari apa yang Ju Google sebab tak banyak masa nak meronda kawasan sekitar iaitu Sky Room, Kundasang Restaurant, Buffet & Karaoke, Dream Gallery khusus penjualan cenderamata dan resort ni juga menawarkan kawasan ni sebagai lokasi yang sesuai untuk fotografi perkahwinan, aktiviti luar dan aktiviti kebudayaan kerana keluasan kawasannya. 

Dream World Resort 
Jalan Mesilau Golf Club 89308, Kundasang
088 - 888 333

Lantana chalet : View dari luar 

Lantana chalet : View seawal 07:00 pagi cuaca agak berkabus 

Dream World Resort : View disekitar tempat letak kenderaan

Kawasan parking lot dan restoran

Sepatutnya view gunung Kinabalu dah boleh nampak jelas dekat belakang Ju tu tapi cuaca pagi yang tak berapa baik, lebih banyak kabus menutupi view gunung. Agak kecewa namun Ju masih berpuas hati dapat lihat view keindahan alam semulajadi dekat sini. Apa yang Ju dapat kongsikan dengan kau orang yang plan nak menginap dekat sini ialah, parking lot jangan risau sebab memang luas disediakan. Sekiranya kau orang plan nak bergambar ala-ala oversea macam Ju dekat atas ni, bolehlah bangun seawal 7 - 8pagi untuk jejak gambar berkabus, giteww. Insyallah jika cuaca memihak kepada kau orang, seawal 8 pagi dan ke atas pun dah boleh nampak keindahan Gunung Kinabalu. Jika kau orang jenis bajet macam kita orang bolehlah sedia pack makanan sendiri dari luar tapi jika kau orang jenis tak kisah, bolehlah menjamu selera di Kundasang Restaurant milik Dream World Resort ni. Bagi kau orang yang serupa dengan Ju pantang sejuk sikit lebih baik bawa sweater lebih, baju tebal dan stokin lebih sebab suhu dekat sini berupaya mencecah 15 - 16 darjah celcius ! Mungkin berpotensi boleh cecah kurang daripada itu kot ?? Mungkin.

Berbaloi tak bayaran RM 380 semalam dengan view dan kemudahan yang disediakan ? Bagi Ju, YES kerana keindahan view dan TIDAK untuk maintenance chalet 😣 Ada beberapa complain mengenai keadaan chalet yang mana Ju tak berpuas hati dan kerana itu rasa tak berbaloi bayar untuk menginap dekat sini. Ketidakpuasan hati Ju tu telahpun Ju hantar bersiap beberapa attachment untuk rujukan pihak resort, harap pihak dia orang ambil berat memandangkan bukan Ju seorang sahaja yang complain jika dirujuk dekat beberapa laman tempahan resort ni. 


Kredit Google Map untuk rujukan lokasi Dream World Resort, Kundasang
Dream World Resort 
Jalan Mesilau Golf Club 89308, Kundasang
088 - 888 333

Ohsem Giveaway by Mrs Pip

Bismillahirramanirrahim💕

Perasan atau tidak, bulan November - Disember ni ramai blogger anjurkan giveaway. Mungkin sebab musim cuti hujung tahun lagi-lagi dengan perayaan yang bakal tiba iaitu Krismas. Mrs Pip antara salah satu blogger yang Ju kenal menerusi group Komuniti Sabahan Blogger juga menganjurkan giveaway hujung tahun dengan tema Krismas. Menariknya Ju tengok Giveaway dari Mrs Pip, bukan sekadar giveaway biasa bagi Ju tapi berkongsi pengalaman kau orang melalui detik-detik krismas jika ada. Kalau tak ada, jangan risau kau orang di beri pilihan untuk huraikan sebab mengikut kreativiti kau orang kenapa nak jadi salah satu pemenang Ohsem Giveaway by Mrs Pip

Ohsem Giveaway by Mrs Pip

"Pengalaman menarik saya sewaktu krismas ialah kejar anak ngongok (khinzir) peliharaan mendiang nenek keliling rumah. HAHA. Mendiang ada satu kawasan kandang dekat belakang rumah, dari saiz anak sampai besar gedebak pun ada khinzir tu. Salah satu sumber pendapatan mendiang lagi-lagi musim krismas. Kebiasaan kita orang sampai sehari sebelum krismas, banyak persediaan nenek buat, Ju masa tu kecil lagi taktau nak buat apa, seingat Ju sekitar umur 9 - 10 tahun. Memang anak-anak ngongok tu la Ju kerjakan, kejar dan buat bunyi "ngok ngok" HAHAHAH
Aduhai 🤣"

"Kasih sayang sama rata, kebiasaan bertolak balik KK seawal jam 4 pagi dari kampung selepas merayakan krismas, mendiang nenek selalu tapaukan 3 - 4 botol coklat untuk kita orang adik beradik makan masa perjalanan balik. 
Rindunya saat tu"
-Rest in peace Nenek-

22 November - 06 Disember 2017  | Ohsem Giveaway by Mrs Pip


Ju pilih untuk berkongsi pengalaman semasa krismas sebab Ju ada memori tu 💕Babah selalu bawa balik ke kampung untuk bersama-sama merayakan krismas dengan nenek yang beragama Kristian Katolik. Babah Ju convert Muslim semasa berkahwin dengan bonda, alhamdulillah keluarga nenek ok dan kebanyakan anak-anak buah babah juga convert sebab berkahwin dengan pasangan muslim. 

Sempena Ohsem Giveaway Mrs Pip ni, sis Pip menawarkan hadiah menarik yang beliau pilih dari www.simplyOhsem.com sempena Xmas "Shop & Win" Gift Campaign malah sis Pip sendiri pun ada hadiah special untuk kau orang tau !! Peluang untuk menang juga tinggi jika penyertaan mencecah 50 peserta, sebab Mrs Pip akan tambah senarai pemenang tau 😍Tunggu apa lagi, jom sokong dan menang Ohsem Giveaway Mrs Pip 😘

22 November - 06 Disember 2017  | Ohsem Giveaway by Mrs Pip

Menarik di Sabah : Fish Spa Bombon Kampung Marakau, Ranau

Assalammualaikum 💕

Check out dari Homestay Muhibah Lembah Permai sekitar 10:00 pagi, short trip Pengantin Lama membawa kita orang ke Fish Spa, Bombon Kampung Marakau dimana kali pertama Ju jejak kaki ke sini dan agak teruja sebab dari pondok daftar dah nampak sekumpulan ikan koi berenang ditepian sungai seolah-olah menyambut kedatangan kita orang !😍


Menarik di Sabah : Fish Spa Bombon Kampung Marakau, Ranau

Terletak 10 minit dari Pekan Ranau dan mengambil masa lebih kurang setengah jam untuk kita orang sampai sebab bertolak dari Pekan Kundasang. Keadaan jalan raya dan cuaca yang terik juga salah satu faktor perjalanan kita orang lancar dan tiba awal dekat sini, alhamdulillah. Usai parking kereta, suami ke pondok kaunter untuk bayar yuran masuk di mana cas yang dikenakan ialah

Yuran Masuk :

  • Dewasa RM 3
  • Kanak-kanak RM 2

Waktu Operasi :
  • Buka setiap hari (07:30 pagi - 06:30 petang)

Baja Ikan
  • PERCUMA 1 pek seorang semasa daftar
  • RM 1 setiap satu pek untuk tambahan

Sedap mata memandang bila tengok persekitaran yang bersih dekat sini. Masa kita orang sampai, suasana agak lengang mungkin sebab cuaca terik dekat waktu tengahari. Kita orang pula semangat datang dekat sini sementara tunggu masa nak check in jam 12:00 tengahari ke Dream World Resort. Selepas bayar masuk, dapatlah seorang 1 pek baja percuma. Jika kau orang nak lagi baja ikan tu, second purchase kena cas RM 1 untuk se pek. 

Kebanyakan ikan dekat sini yang Ju nampak lebih kepada jenis ikan koi yang berwarna, kelebihan air sungai yang jernih menampakkan keindahan dan kuantiti ikan-ikan tu. Saiz pun kebanyakannya agak besar ! Sebelum masuk ke sungai, kau orang kena tukar dulu kasut/sandal kau orang dengan selipar yang disediakan. Masa nak masuk tu, seorang guide ajar kita orang camana cara yang betul untuk beri ikan tu makan iaitu dengan genggam kuat baja ikan kemudian baru masukkan tangan kau orang tu dalam air. Ikan akan sedut baja tu melalui celahan genggaman kau orang. Serius Ju tak berani ! Try buat, terasa mulut ikan tu nak makan terus genggaman tangan Ju HAHA. Dah nampak saiz ikan yang besar, tentulah mulut-mulut ikan tu pun besar. Tapi kau orang jangan risau, ikan-ikan koi ni TAK ADA GIGI. Tak sakit sebenarnya cuma geli ! Guide maklumkan juga, semakin besar saiz ikan tu, semakin lembutlah mulut seekor ikan tu.

Menurut guide juga, cara nak kenal jantina ikan koi ni ada 2 cara. Kenalpasti melalui jenis sisik iaitu kau orang usap badan ikan tu. Jika terasa kasar, ikan tu jenis jantan dan jika sebaliknya pula adalah betina. Sekiranya dengan cara usapan masih tak dapat kenalpasti jantina ikan, bolehlah rujuk dekat "bawah" ikan tu 😁

Facebook @BombonKgMarakau
Encik Hamdan | 013 856 1101
Buka Setiap Hari | 07:30 AM - 06:30 PM

Pondok Kaunter

Suasana Fish Spa Bombon Kg Marakau

Baja Ikan RM 1 se pek

Guna selipar yang disediakan 




Facebook @BombonKgMarakau
Encik Hamdan | 013 856 1101
Buka Setiap Hari | 07:30 AM - 06:30 PM

Pelbagai saiz ikan koi

Antara saiz terbesar ikan koi dekat sini




Fish Spa Bombon Kg Marakau VS Tagal Sungai Moroli, Kg Luanti

Jika kau orang baca entri Ju dekat sini Menarik di Sabah : Tagal Sungai Moroli, Kampung Luanti, Ranau terdapat tawaran mandi dengan harga tertentu. Fish Spa Bombon pula tidak menyediakan pakej sedemikian memandangkan anak sungai kampung Bombon ni tak dalam berbanding Tagal Luanti. So, dekat sini kau orang cuma boleh duduk dekat tepian tu siap disediakan tempat duduk dan bagi makan dekat ikan koi yang datang.  Ikan koi bukan jenis ikan yang makan kulit-kulit mati kau orang, perbezaan ketara dekat situ berbanding ikan terapi yang ada dekat Tagal Luanti.

Selain itu, berbanding dengan Tagal Luanti, Ranau yang terletak satu jam perjalanan dari Pekan Kundasang. Dapat Ju lihat juga  harga dekat sini lebih murah berbanding Tagal Luanti, malah TIADA HAD MASA ditetapkan kepada pengunjung untuk berada disini. Jika kau orang pernah ke Tagal Luanti pasti kau orang tahu kan pihak pengurusan dekat situ menekankan masa setiap 30 minit sahaja untuk setiap pengunjung berada disungai bersama ikan-ikan tersebut. Ada baiknya juga terhad masa yang diberi memandangkan Tagal Luanti merupakan salah satu lokasi tumpuan untuk pengunjung singgah. Dengan jumlah pengunjung yang sukar dijangka, tidak mustahil kesesakan untuk masuk tu akan berlaku.

Facebook @BombonKgMarakau
Encik Hamdan | 013 856 1101
Buka Setiap Hari | 07:30 AM - 06:30 PM


Tarikan Labi-labi Gergasi, Adira si Pelanduk & Kucing Hutan - Fish Spa Bombon Kg Marakau, Ranau

Merentasi seberang sungai menggunakan titi buluh yang disediakan, Fish Spa Bombon Kampung Marakau juga menyediakan tarikan labi-labi, pelanduk, dan kucing hutan. Masa kita orang datang tengok kawasan labi-labi tu tak kelihatan labi-labi gergasi. Mungkin faktor cuaca, labi-labi tak naik dipermukaan. Kecuali seekor dua anak labi-labi bersaiz kecil

Disini juga kau orang boleh nampak laluan air sungai kecil yang siap dibahagikan dengan jaring disediakan untuk anak-anak ikan koi membesar. Bila saiz dan umur sesuai dengan tempoh matang, anak-anak ikan koi akan dilepaskan. Dalam satu sangkar pula, Ju lihat seekor kucing hutan yang sedang lena tidur dan bila Ju tengok lebih dekat, fizikal kucing ni menyerupai spesies kucing bakau dimana kebiasaan habitat kucing jenis ni berada dipinggiran sungai dengan menjadikan ikan, katak atau ular sebagai makanan. 


Kawasan labi-labi gergasi
Tempat pembiakan anak-anak ikan koi
Kucing Bakau


Paling mencuit hati Ju berada di Fish Spa Bombon Kg Marakau ni ialah tarikan seekor pelanduk atau payau dalam bahasa komuniti Sabah yang diberi gelaran "ADIRA". Automatik terimbas "ADIRA AF" tu ! 😂 Dari nama, boleh agak dah "Adira" ni betina.  Kita orang try bagi  makan sayur kangkung kegemaran "Adira" yang dijual dengan harga RM 1 untuk seikat. Bila turn suami, cuba pula tinggikan jarak bagi makanan tu sebagai cara nak tengok "Adira" berdiri dengan dua kaki belakang. Yeayy, "Adira" sporting bagi kita nampak kelebihan dia ! 💕

Jika kau orang tertarik nak ke sini, bolehlah rujuk Google Map yang Ju dah attach dekat bawah ni untuk memudahkan perjalanan kau orang. Selamat bercuti !

Adira si Pelanduk


Kredit Google Map untuk rujukan lokasi Bombon Kg Marakau


Facebook @BombonKgMarakau
Encik Hamdan | 013 856 1101
Buka Setiap Hari | 07:30 AM - 06:30 PM

Homestay Muhibah Lembah Permai, Kundasang

Assalammualaikum 💕

HAPPY ANNIVERSARY MR HAZIQ & MRS NONIE 💕 Insyallah berkekalan hingga ke syurga. Pendek kata, short trip pengantin lama gitu ! 😂 Hari pertama kita orang gerak sekitar 3 petang pada 24 November dari Kota Kinabalu dan tiba sekitar jam 6 petang di Kundasang. Pilihan homestay ni last minute tau masa sampai Pekan Kundasang sebab kita orang nak acah-acah backpackers gitu kononnya. Nasib minggu ni bukan pilihan ramai pengunjung bercuti ke Kundasang, kalau tak confirm mereput cari homestay. Oleh kerana kita orang dah biasa dengan lokasi homestay dekat Kundasang ni, suami bawa pusing dulu ke homestay yang dia orang biasa menginap waktu outstation. Alhamdulillah dipermudahkan jumpa homestay yang bajet dan view cantik sesuai dengan kita orang berempat yang nak back to the nature 😎

Homestay Muhibah Lembah Permai, Kundasang

Bagai cendawan tumbuh selepas hujan,  mata kau orang akan dihidangkan dengan pelbagai jenis homestay dan papan tanda homestay di kiri dan kanan sepanjang jalan menuju ke Pekan Kundasang. Pelbagai pilihan homestay dekat sini bersesuaian dengan berapa pack kau orang datang. Juga salah satu sumber pendapatan bagi penduduk Kundasang selain dari berbakti kepada tanah dengan bercucuk tanam. Umum tahu persekitaran suhu Kundasang berupaya  mencecah 18 darjah celcius dengan keindahan pemandangan semula jadi menjadikan Kundasang salah satu lokasi tumpuan bercuti di Sabah. Apatah lagi dengan wujudnya beberapa tarikan pelancongan dekat sini, kiranya kewujudan homestay oleh penduduk tempatan sangat sesuai bagi para pengunjung yang nak suasana bagai berada dirumah sendiri. 

Dengan harga RM 200 semalam menerusi homestay milik Encik Hazim ni, rasa lengkap dengan  pemandangan menghadap Gunung Kinabalu dan tanaman sayur-sayuran, kemudahan 2 bilik, kelengkapan dapur, tandas, ruang tamu dan BBQ stand sangat sesuailah untuk kita orang berempat bermalam dekat sini. Nasib kita orang baik juga masa ni sebab cuaca sangat elok dan memudahkan perjalanan, Ju pun sempat juga tangkap gambar gunung kinabalu depan homestay Encik Hazim ni waktu senja tu.

Homestay Muhibah Lembah Permai, Kundasang || Encik Hazim || 014 5607 983

Pemandangan depan Homestay

Pemandangan sekitar Homestay


Homestay Muhibah Lembah Permai, Kundasang

Seperti yang kau orang boleh lihat dari gambar Ju kongsikan ni, terdapat 2 pilihan rumah homestay disediakan oleh Encik Hazim kepada kita orang. Lepas tengok dekat dalam, kami berpuas hati untuk pilih homestay No. 4 dekat hujung tu. Kemudahan kedua-dua buah homestay ni sama cuma berbeza pada keluasan rumah dekat dalam tu. Perbezaan ketara pada ruang tamu dimana rumah no.3 kelihatan sedikit sempit berbanding rumah no.4. Harga semalam untuk Homestay No.3 ialah RM 150, bagi kau orang yang nak bajet dan tak berkira dengan keluasan ruang tapi nak rumah dengan 2 bilik dan kelengkapan seperti yang Ju tunjukkan dekat bawah ni, kau orang bolehlah pilih homestay no. 3 tu.

Menurut Encik Hazim, kedua buah homestay ni baru sahaja siap dan dibuka kepada pengunjung. Selain homestay ni,beliau juga memiliki beberapa buah  homestay yang dibuka disekitar kediaman milik beliau dimana salah satu homestay beliau tu, suami pernah tempah dengan rakan-rakan sekerja masa outstation sebelum ni dan memang berpuas hati.


Kemudahan Homestay Muhibah Lembah Permai, Encik Hazim

Bila holiday ni, antara benda yang membimbangkan Ju ialah seterika ! HAHA. Bukan semua homestay menyediakan seterika kepada pengunjung, ini yang Ju alami sebelum ni masa menginap di salah satu tempat penginapan di Kundasang. Nasib masa tu Ju terfikir untuk bawa memandangkan bercuti dengan ahli keluarga ramai, takut tunggu lama nak seterika baju baik bawa lebih. Rupanya memang pihak penginapan takda sediakan kemudahan seterika masa tu. Berbeza dengan homestay Encik Hazim ni, masa Ju checking bilik dah nampak berdiri gagah papan seterika dengan seterika sekali. Alhamdulillah hilang satu kebimbangan.

Dari apa yang kami dapat tahu dari Encik Hazim, homestay beliau lebih mengutamakan pengunjung beragama Muslim bagi mengelakkan isu penggunaan makanan tak halal. Ini juga salah satu kebimbangan kami bila nak guna set BBQ, rasa ragu-ragu nak guna sebab risau pengunjung sebelum ni ada memanggang makanan tak halal. Tapi bila dengar penjelasan dari Encik Hazim, alhamdulillah kita orang senang hati nak guna peralatan dapur dan BBQ stand pihak homestay. Selain tu,  Ju dapat lihat disetiap bilik juga terdapat sejadah dan telekung disediakan kepada pengunjung homestay. Bagi
kau orang yang takda install apps penunjuk arah kiblat, jangan risau. Homestay Encik Hazim ni ada sediakan penunjuk arah kiblat, boleh rujuk dekat siling tu.

Saiz katil Queen dan kelengkapan selimut, bantal, kipas, meja mekap, cermin tersedia di bilik masing-masing. Bagi bahagian dapur pula, Ju boleh katakan sesuai untuk pengunjung gunakan kerana tersedia tempat masak, rice cooker, pemanas air, pinggan mangkuk, kuali, peti sejuk dan lain-lain. Kau orang cuma perlu beli barang masakan kau orang dan masak macam dekat rumah sendiri. Gitu ! 😍 Homestay dekat Kundasang WAJIB ADA HEATER. Homestay Encik Hazim bagi pendapat Ju memang lengkap. Heater berfungsi dengan baik walau pada mulanya tu Ju confuse camana nak guna 😅


Homestay Muhibah Lembah Permai, Kundasang || Encik Hazim || 014 5607 983

Ruang Tamu

Ruang Tamu
Bilik 1

Bilik 2

Arah Kiblat

Dapur 

Tandas

Antara Kemudahan Yang disediakan


Aktiviti Waktu Malam - BBQ Homestay Muhibah Lembah Permai, Kundasang

Sekitar jam 8 malam, Pekan Kundasang akan mulai lengang dan kebanyakan kedai tutup seawal jam 06:30 - 07:00 malam. Lepas check in homestay tadi, kita orang bergerak ke Pekan untuk beli beberapa barang masakan untuk sebelah malam. Aktiviti malam tak banyak dekat sini kalau kau orang nak jalan-jalan. So, kita orang buat barbeku pada sebelah malam sambil panaskan badan dekat bara api tu. Suhu masa ni dah mencecah 22 darjah celcius pada jam 08:30 malam dan semakin menurun menjelang tengah malam.

Tertarik dengan BBQ stand homestay Encik Hazim ni, bahagian bakar diletakkan kuali sebagai tempat bakar, rasa lawak dekat situ tapi pada masa yang sama kreatif juga dia orang ni 😅

Ju dah mula pakai stokin 3 lapis dengan sweater tapi masih rasa sejuk tu ! Apatah lagi bila cuci pinggan mangkuk dekat sinki, nampak meruap kepala paip tu sebab air sejuk sangat. Rasa beku jari jemari Ju nak cuci. Fuh ! Berbeza dengan suami, boleh pula pakai seluar pendek denga Tshirt nipis dengan keadaan sejuk masa ni ! 😂 


Kelengkapan BBQ

Aktiviti Malam

Pondok Rehat dihadapan Homestay

Ke mana kita orang lepas ni ? Follow entri Ju selanjutnya tau ! 💕

Homestay Muhibah Lembah Permai, Kundasang || Encik Hazim || 014 5607 983
Homestay Muhibah Lembah Permai, Kundasang || Encik Hazim || 014 5607 983

DUCK GIVEAWAY BY BLOG NADIAIZZATY.NIA

Bismillahirrahmanirrahim 💕




DUCK GIVEAWAY BY BLOG NADIAIZZATY.NIA
25 November - 25 December 2017

Hadiah Menarik
Brand New Duck Scarves Satin Silk | Brand New Duck Whenever Planner (Pink Colour) + Tadabbur Book 

GIVEAWAY PHOTO POLAROID AZHAFIZAH.COM

Bismillahirrahmanirrahim💕

Sempena buka kedai Print Photo Polaroid, Fiza nak buat satu "Giveaway Photo Polaroid azhafizah.com" untuk semua blogger. Syarat-syarat mudah sangat. Tak perlu nak tekan follow atau like dan sebagainya. Hanya perlu buat satu entri copy paste dan letakkan link entri dalam kotak komen. Senang kan? jomlah beramai-ramai meriahkan Giveaway yang mudah lagi simple ni.


Hadiah
20pcs photo polaroid saiz 3R x 1 pemenenang.
20pcs photo polaroid saiz 2R x 1 pemenenang.

Tarikh Tamat
30 November 2017, 23:59

Note : Pemilihan pemenang secara random.


Berminat untuk print photo polaroid murah, boleh terus email : azhafizahmdnor@gmail.com atau whatsapp terus >> http://azhafizah.wasap.my/
Read more: http://www.azhafizah.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html#ixzz4zDAzs5mb

" Prof Hariz Internet Marketing by PolicyStreet "

Bismillahirrahmanirrahim💕



Prof Hariz Internet Marketing Malaysia


Ridhauddin Hariz  ialah salah satu Internet Marketing Malaysia yang dikenali sebagai Prof Hariz dikalangan rakan-rakannya. Beliau  berasal dari Permatang Pauh Pulau Pinang. Beliau meruapakan anak sulung daripada tiga adik beradik. Beliau adalah anak sulung yang sangat tabah kerana telah kehilangan ayah tercinta ketika umur beliau 3 bulan. 

Prof Hariz merupakan pemegang Diploma Sistem Komputer dari Kolej ADTEC Melaka dan semenjak itulah beliau menceburkan diri dalam bidang komputer dan Internet. Prof Hariz seterusnya melangkah ke alam pekerjaan di dalam bidang online marketing dan pemasaran secara atas talian. Bermula daripada tahun 2014, Prof Hariz menubuhkan syarikat sendiri iaitu PH ProjectBase Resources dan dari situ beliau berkecimpung dengan kaedah pemasaran secara atas talian menggunakan media sosial, strategi pemasaran menggunakan email, Google Analytics, Search Engine Optimization atau SEO, rekabentuk laman web dan juga pemasaran melalui konsep funnel marketing. Sejak dari itu, beliau telah membantu ramai peniaga serta syarikat-syarikat dalam menambahbaik strategi pemasaran diatas talian.

Pengalaman beliau yang mendalam dalam SEO membuatkan Prof Hariz dilamar oleh syarikat Exabytes Group Sendirian Berhad pada dua tahun lalu dan dipertanggungjawab untuk  menjana idea-idea baru serta menerokai strategi-strategi pemasaran yang inovatif menggunakan teknologi internet yang terkini, seperti penghasilan laman web, blog, komuniti media sosial dan juga kaedah-kaedah komunikasi yang lain. 

Selepas berhempas pulas bersama Exabytes, tahun ini pada tahun 2017 beliau sekali lagi dimurahkan rezeki beliau untuk menjawat jawatan yang lebih tinggi di syarikat As White Global Sdn Bhd sebagai Penasihat SEO. Prof Hariz kali ini memegang jawatan dan tanggngjawab yang besar hinggalah melibatkan diri dengan klien-klien dari Australia, US , UK , Singapore dan Germany. Sebagai Penasihat SEO yang terkemuka di Malaysia, beliau dipertanggungjawab untuk menyediakan perkhidmatan SEO kepada klien-klien tidak kira di Malaysia mahupun di luar negara.

Prof Hariz, Online Marketing Specialist atau pakar dalam SEO dan pemasaran atas talian adalah gelaran yang diberikan oleh rakan-rakan serta kenalan kerana pencapaian beliau telah mencapai ke tahap yang sangat membanggakan.  Kini beliau dikenali sebagai Prof Hariz ataupun Tuan Hariz.

Untuk yang tidak mengenali lagi siapa Prof Hariz, berikut adalah pencapaian beliau sepanjang beliau berada di dalam bidang Internet Marketing.


Pencapaian Prof Hariz
  • Menganjurkan program diet bersama Utusan Malaysia pada bulan Ogos 2014 dengan program “Prof Hariz Kongsi Tips Kurus” yang melibatkan seramai 500 peserta di seluruh Malaysia secara online
  • Mendapat pengiktirafan sebagai Top 3 Affiliate Malaysia oleh Infokerjaya pada bulan Disember 2014 kerana beliau telah berjaya menjana jualan sehingga RM100,000 dalam masa 5 bulan melalui penjualan ebook kerjaya, serta membantu calon-calon menduduki peperiksaan online dan temuduga SPA
  • Menganjurkan seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog di Karangkraf pada Disember 2014 di mana beliau berkongsi pengalaman beliau menjejaki dunia perniagaan secara affiliate di mana beliau dapat menjana puluhan ribu ringgit dalam tempoh masa yang singkat
  • Menganjukan pelbagai bengkel-bengkel dan seminar-seminar, antaranya:
          -  Bengkel / Seminar bertajuk: Buat Duit Dengan Blog di Politeknik Seberang Perai, pada                        Mac 2015
          -   Bengkel Affiliate Ninja pada April 2015
          -   Bengkel Email Marketing pada Jun 2015
          -   Private group coaching bersama Shaklee Malaysia pada Disember 2015, untuk membuat                       strategi penjualan sebanyak RM10 juta pada tahun 2016

  • Bekerjasama dengan Irfan Khairi pada Februari 2016 dalam seminar khusus bagi peniaga-peniaga dalam membuat penjualan dengan blog
  • Menganjurkan Private Coaching Group 365 - Bagaimana Jana Pendapatan 4 Angka Dengan Blog pada Ogos 2016 bersama 40 orang suri rumah, hasil daripada itu program ini berjaya membantu 10 orang suri rumah untuk menjana pendapatan sekitar RM10,000 sebulan secara konsisten
  • Ditemuramah oleh Astro Awani pada Disember 2016 dengan memberikan pandangan beliau berkenaan dengan Potensi Digital Ekonomi untuk negara Malaysia pada masa yang sama Jack Ma (pengasas dan tuan punya syarikat gergasi Alibaba Group of Companies) telah dilantik sebagai Penasihat Ekonomi Digital Kerajaan Malaysia.
Servis Yang Ditawarkan Oleh Prof Hariz Sebagai Internet Markting Malaysia

Prof Hariz  menawarkan servis SEO yang mana membantu para usahawan dalam dunia perniagaan terutama membuat servis SEO untuk perniagaan secara atas talian. Bukan itu sahaja, Prof Hariz menawarkan servis review di blog beliau www.profhariz.com kepada usahawan yang ingin memperkenalkan produk mereka kepada orang ramai. Artikel review itu adalah artikel yang mempunyai unsur-unsur SEO yang mana dapat meningkatkan jualan anda kepada double dan triplle daripada biasa.
  • Marketing di Google
  • Personal coaching Zero Marketing to Hero
  • Funnel Marketing
  • Review
Bagi siapa yang baru sahaja memulakan perniagaan atau sudah lama berkecimpung di dalam dunia perniagaan tetapi tidak tahu untuk membuat marketing, anda oleh menghubungi Prof Hariz sebaga penasihat anda melalui info dibawah.

Info Mengenai Prof Hariz
Whatsapp : 6012-5336713

Prof Hariz Internet Marketing Malaysia by PolicyStreet

Kini beliau berkerja di salah sebuah syarikat Insurans , PolicyStreet . Prof Hariz dilantik dan dipertanggungjawabkan untuk menjadi Pengurus Internet Marketing disyarikat itu. 


PolicyStreet

PolicyStreet adalah insurans yang mudah, senang dan mampu bayar. PolicyStreet lebih menumpukan kepada mereka yang memerlukan insurans seperti syarikat , universiti, usahawan , kelab kesihatan, dan macam-macam lagi kumpulan.

PolicyStreet merupakan syarikat insurans yang menawarkan pelbagai jenis insurans mengikut keperluan seperti berikut :
  • Insurans Perubatan
  • Diabetes
  • Kanser
  • Kehidupan yang mampu
  • Tulang belakang
  • Bantuan jalan raya jangka pendek
  • Peralatan musik
  • Perbehentian kerja
Apa yang lebih membanggakan adalah, PolicyStreet menawarkan servis insurans untuk produk-produk yang lebih kecil antaranya ialah :
  • Keracunan makanan
  • Kerosakan rambut
  • Sewaan
  • Berbasikal
  • Keracunan alkohol
  • Menonton
  • Mendaki
  • Penyewa
  • Perlawanan bolasepak
  • Cinta
  • Peralatan musik
  • Perkahwinan
  • Majlis pengebumian
Sesiapa yang inginkan insurans, boleh hubungi PolicyStreet , syarikat insurans yang mengambil berat tentang keperluan anda. Bersama-samalah mencipta masa depan bersama PolicyStreet.


Info Mengenai PolicyStreet