Tuesday, 27 December 2016

Junzie Tips : Hey Ladies ! 3 Cara Mudah Cegah Dysmenorhoea

Assalammualaikum uols !

Lagi tips yg Ju sdiri amalkan utk di kongsi bsama 😁 Benda baik jan simpan sorang tau πŸ˜‰
Dysmenorhoea merujuk kepada istilah perubatan bagi senggugut. Ju kongsikan 3 tips mudah mencegah  senggugut & sekirany korang amalkn, Insyallah sekaligus korang BEBAS untuk melalui ny setiap bulan. Malah bukan itu shja, bg yg bmasalah period xmnentu, Insyallah dpt jg mbantu korang πŸ’•



Period Cramp Simulator test by Men

Kurangkan Minuman Kafein/Gas/Sejuk

  • Ju mula berhenti mengambil minuman berkafein,bergas & sejuk sejak awal tahun 2016 Januari 28th. Ju baca dlm satu artikel, better way cegah senggugut adalah kaji smula lifestyle kita iaitu dari cara makan. Permulaan, mmg ada rompang tp alhamdulillah perlahan2 tekak & badan dapat myesuaikn diri tanpa kehadiran kafein, minuman bgas & sejuk. 
  • Pastikan di awal mdisiplinkan diri, kena ada Cheat day juga at least 2minggu sekali sbg reward. Tp klo korang nak teruskn drastik tnpa 3 jenis minuman ni, teruskn ikut kselesaan diri anda πŸ˜‰

Amalkan Drinking Water/Air Suam
  • Jumlah air yang di perlukan tubuh badan berbeza ikut berat korang, so korang kena check dlu brapa berat korg skrg then bru adjust brapa liter korang perlu untuk minum dalam sehari sb lebih air dalam tubuh badan sgt bahaya

"wu ji bi fan - too much of something is bad"😁

  • Ju mrajinkan diri mengambil air suam mgikut kperluan badan dgn pastikan bawa botol minuman 1.5 liter stiap hari walau ke mna pun Ju pergi even dalam bilik tidur pun sedia 750 ml botol air

Amalkan Surah Ah-Nahl 
  • Semasa haid jg, Ju amalkan surah Ah-Nahl ayat 69 + alfatihah + Qursi, minta Mr H sediakan ke atas air mineral & cmpurkan dgn madu lebah, alhamdulillah smemang ny Ju lgsg xmgalami senggugut. Kalo xda madu, xpa tp lg better dgn madu lebahπŸ˜‰
  • Selain tu, spnjg haid jg bykn selawat smbil pegang perut, insyallah mbantu mcegah dr senggugut😊
Mencegah lebih baik dari MengubatiπŸ’•
Copyright © 2015 Junzie || Life is a Beautiful Struggle
| Distributed By Gooyaabi Templates