27 Dec 2016

Junzie Tips : Hey Ladies ! 3 Cara Mudah Cegah Dysmenorhoea

Assalammualaikum uols !

Lagi tips yg Ju sdiri amalkan utk di kongsi bsama 😁 Benda baik jan simpan sorang tau 😉
Dysmenorhoea merujuk kepada istilah perubatan bagi senggugut. Ju kongsikan 3 tips mudah mencegah  senggugut & sekirany korang amalkn, Insyallah sekaligus korang BEBAS untuk melalui ny setiap bulan. Malah bukan itu shja, bg yg bmasalah period xmnentu, Insyallah dpt jg mbantu korang 💕



Period Cramp Simulator test by Men

Kurangkan Minuman Kafein/Gas/Sejuk

  • Ju mula berhenti mengambil minuman berkafein,bergas & sejuk sejak awal tahun 2016 Januari 28th. Ju baca dlm satu artikel, better way cegah senggugut adalah kaji smula lifestyle kita iaitu dari cara makan. Permulaan, mmg ada rompang tp alhamdulillah perlahan2 tekak & badan dapat myesuaikn diri tanpa kehadiran kafein, minuman bgas & sejuk. 
  • Pastikan di awal mdisiplinkan diri, kena ada Cheat day juga at least 2minggu sekali sbg reward. Tp klo korang nak teruskn drastik tnpa 3 jenis minuman ni, teruskn ikut kselesaan diri anda 😉

Amalkan Drinking Water/Air Suam
  • Jumlah air yang di perlukan tubuh badan berbeza ikut berat korang, so korang kena check dlu brapa berat korg skrg then bru adjust brapa liter korang perlu untuk minum dalam sehari sb lebih air dalam tubuh badan sgt bahaya

"wu ji bi fan - too much of something is bad"😁

  • Ju mrajinkan diri mengambil air suam mgikut kperluan badan dgn pastikan bawa botol minuman 1.5 liter stiap hari walau ke mna pun Ju pergi even dalam bilik tidur pun sedia 750 ml botol air

Amalkan Surah Ah-Nahl 
  • Semasa haid jg, Ju amalkan surah Ah-Nahl ayat 69 + alfatihah + Qursi, minta Mr H sediakan ke atas air mineral & cmpurkan dgn madu lebah, alhamdulillah smemang ny Ju lgsg xmgalami senggugut. Kalo xda madu, xpa tp lg better dgn madu lebah😉
  • Selain tu, spnjg haid jg bykn selawat smbil pegang perut, insyallah mbantu mcegah dr senggugut😊
Mencegah lebih baik dari Mengubati💕
Location: Sabah, Malaysia

17 comments:

  1. Perkongsian yang baik..Nasib baik la sy tak pernah kena senggugut...mungkin pernah kut tp tak la mcm ex staff tu sampai berguling2 katanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best ny xperna sgugut ! alhamdulillah =)
      Haa mmg ada jg yg smpai mcm tu skali siap ada jg yg muka smpai pucat nak pengsan tuu huhu. Nasib Ju xperna alami hgg ke tahap itu .. alhamdulillah

      Delete
  2. Selalu tgk roomate yg berguling kesakitan, Alhamdulillah sendiri tak pernah lg diuji sakit begini... perkongsian yg berguna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa teruk sgt tu. mmg perlu di rawat huhu. nasib Ju xperna lg smpai mcm tu. alhamdulillah skrg mmg lgsg da xda sgugut

      Delete
  3. Yg Part air suam /panas tu memang menjadi.. Sha pernah cuba..

    ReplyDelete
  4. Orang lelaki kalau kena baru tahu penderitaan seorang isteri kan? Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. xjuga, cuma mharap suami fhm keadaan isteri msa mlalui masa ni =)

      Delete
  5. nice sharing..bab coffee payah sikit
    kategori addicted juga...haha

    ReplyDelete
  6. Aduiii..coffee tu paling ssh sekali nk kurangkan.. sehari tak dpt, tak senang dok dibuatnya...hehehe..btw good tips dear..😉

    ReplyDelete
  7. wow perkongsian yang tesangat osem...nak kopipes la tips ni nak simpan pastu nak share ngan yang lain..tenkiu taw

    ReplyDelete
  8. Bab air sejuk tu yang payah nak tahan diri. Huhu

    ReplyDelete
  9. saya ada amalkan produk, so alhamdulillah kurang sengugut..

    ReplyDelete
  10. Zaman belajar teruk kena senggugut..tpi bila dah masuk alam kerja, tiba-tiba tak sakit dah setiap kali period..maybe sebab pemakanan dah jaga sedikit kot..

    ReplyDelete