Breaking

23 Dec 2016

Junzie Tips : 3 Cara Elakkan Anda Menjadi Mangsa Tipu Barangan Online

Assalammualaikum uols !

Dengan kekangan masa yang xmenentu skrg, Ju salah sorang dari beribu pengguna laman sosial yg mmilih untuk menggunakan kedai online untuk shopping. Bukan slalu sb Ju pun bukan ny kaki tgn shopping 😁 Tapi alhamdulillah setakat ni, seller yg brurusan dgn Ju smua nya trusted seller. Camana Ju elakkan diri dr mjadi mgsa tipu online ?? Ni haa yg Ju lakukan :


Testimoni Pengguna
  • Sebelum proceed next step, korang tgk dlu feedback pelanggan sebelum ni dalam laman sesawang si penjual. Check brg tersebut smpai atau tidak ke tgn pembeli & ada tak si penjual keep update status brg dgn si pembeli πŸ˜‰
  • Cuba berhubung dengan pelanggan sblm ini & tanya mereka mgenai tahap perkhidmatan yang di sediakn oleh si penjual. Malu btanya sesat jalan tau 😊

Kaji Laman Sesawang Penjual
  • Butiran Lengkap si penjual - Pastikan korang ada makluat lengkap mgenai seller spt Nama penuh/No akaun bank bdaftar atas nama seller/No.Hp terkini/Alamat/Fb/Insta πŸ˜‰
  • Selidik alamat si penjual, sekira ny tertera alamat & nama syarikat. Korang try google, tentu ada lebih info yang di kongsikan. Luangkan masa korang selidik setiap attachment yg di kongsikn oleh si penjual sama ada sering di kemas kini atau pun tidak πŸ˜•

Bukti Pembayaran
  • Pastikan resit transaksi/perbualan mesej di simpan sehingga korang memperoleh barang. Ini sebagai langkah keselamatan sekira nya anda di tipu boleh di jadikan rujukan pihak bkuasa kelak. Peluang untuk peroleh semula duit korang mungkin tipis tp bila ada bukti, seller ni akan ada rekod dalam senarai pihak bkuasa & jg akan di senarai hitamkan

Image result for TEA & COMPUTER

Jika si penjual bdekatan dgn korang, better ajak bjumpa. Atur masa & lokasi utk korang face to face. Lebih senang brurusan kan ? πŸ˜‰

Semoga kita smua dijauhkan dari perkara2 yang tidak di ingini, aminπŸ’•
Credit: Google Images

15 comments:

  1. Fiza pun risau kalau nk beli barang dengan org perseorangan. takut kene tipu.. tq for the info..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena bhati2 slalu, zamn skrg ni mcm2 cara org nak mnipu utk dptkn duit dgn jln mudah =)

      Delete
  2. Betul..yang no.3 tu paling selalu saya buat kalau beli online..no.1 tu kadang ada seller baru je menjual so testimoni pun tak de lagi..no.2 tu, kalau saya tengok ig/fb dia dah lama tak kemaskini, memang pangkah awal-awal...

    ReplyDelete
  3. betullah tu, nak beli barang online ni kena selidik dulu
    biasanya pemjual sehabis mungkin dok tayang hak baik aje

    ReplyDelete
  4. btl tu..tp unni ni jenis malas nk kaji2..hahaahah jln tbaik tak payah beli online... mals sgt kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha certain brg tpksa bli online sb jarang dpt kluar, kbykn masa ulang alik ke tmpt keja huhu

      Delete
  5. done follow
    hati2 dengan pencuri hati

    ReplyDelete
  6. Biasa siqah suka tengok review orang mengenai sesetengah online shop. Kalau rasa percaya, baru beli. Tapi biasanya beli je. Haha. Suka sangat shopping online. Lagi senang cuma itulah, takut barang yang dapat tak seperti yang diimpikan.

    Salam perkenalan zie. First time singgah sini dan follow :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa !!! sgt sokong ! sbg pbeli mmg kena hati2, zaman skrg ni mcm2 ble jadi.
      Trima kasih sgh sni =)

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Sha pun suka beli online..
    Memang selalu buat tiga perkara nie.. tapi tu la.. kenkadang terkena gak.. hehehe

    ReplyDelete
  9. sebab takut kena tipu la saya tak beli barang online. kalau beli pun beli dengan syarikat yang boleh dipercayai sahaja macam lazada atau zalora. huhu

    ReplyDelete