Junzie Review : Hand Therapy dari Atomy

Assalammualaikum uols !

Produk ni 100% made from Korea begitu jg dgn syarikat Atomy ni. Bukan setakat hand therapy shja, Atomy juga myediakan 150 produk lain yang berasaskan kegunaan seharian pengguna tau, iaitu :
  • Health Care
  • Skincare
  • Personal Care
  • Home Care
  • Cosmetics
  • Food
Bole lawat sini Atomy Home Care utk check kandungan/jenis/gambar produk yg di nyatakan

Ju bkesempatan mencuba Hand therapy dr Atomy ni yg terdiri dari 4 jenis wangian berbeza dengan mengekalkn fungsi yang sma iaitu memberi kelembapan & mengurangkan kedutan pada tangan kita. Akak TER jatuh πŸ’“ tanpa sengaja dengan Citrus Lemon bila hidu tester hand therapy ni πŸ˜ƒ 

See ! Comel kan packaging Hand Therapy dari Atomy ni ! Plus, mudah dibawa ke mna shj uols sb size kecik 30ml tp kandungan padat 😏


Image result for atomy hand therapy



 Kandungan Atomy Hand therapy :

  • Phellinus Linteus Extract, Arctium Lappa Root Extract, Piper Leaf/Root/Stem Extract, Portulaca Oleracea Extract, Pueraria Thunbergiana Root Extract
Harga :
  • Rm 70 per set exclude postage
Sekira ny korang bminat, boleh la direct mdaftar Window shopping dgn Atomy web di sini Daftar Atomy Member Pendaftaran free shja uols ! 😎

Selamat berhujung minggu πŸ’•

Penaja Segmen/Giveaway

Assalammualaikum uols !

Nak roger kepada smua kawan2 blogger, sekiranya korang ada niat nak anjurkan sebarang segmen/giveaway & tengah plan nak cari sponsorship  boleh lah berhubung terus dengan beta.

Promo penaja ni utk tempoh singkat ?? Xla.. ni untuk bila2 masa shja anda perlukan penaja untuk segmen/giveaway korang yg bakal blangsung tu. Ju lebih tumpukan sponsor wang tunai (Minima RM 50) atau topup bergantung kepada jenis segmen/giveaway tersebut. Segmen/Giveaway lama lagi ? Anda bakal penganjur ? takpa, anytime pun boleh contact 😏

Lengkapkan maklumat di bawah :
  • Nama :
  • Email : 
  • Blog :
  • Segmen/Giveaway :
  • Tempoh :
  • Syarat Para Penaja/Peserta :

Hantar Email menerusi :  MrsHafizie@gmail.com

Salam Maulidur Rasul πŸ’•


Segmen Pencarian Bloglist 2017 Blog Cik Zue

Assalammualaikum uols !




Klik Banner & Join bjemaah uols ! πŸ’•
Expired Date : 31 December 2016

Junzie Tips : Hey Ladies ! 3 Cara Mudah Cegah Dysmenorhoea

Assalammualaikum uols !

Lagi tips yg Ju sdiri amalkan utk di kongsi bsama 😁 Benda baik jan simpan sorang tau πŸ˜‰
Dysmenorhoea merujuk kepada istilah perubatan bagi senggugut. Ju kongsikan 3 tips mudah mencegah  senggugut & sekirany korang amalkn, Insyallah sekaligus korang BEBAS untuk melalui ny setiap bulan. Malah bukan itu shja, bg yg bmasalah period xmnentu, Insyallah dpt jg mbantu korang πŸ’•



Period Cramp Simulator test by Men

Kurangkan Minuman Kafein/Gas/Sejuk

  • Ju mula berhenti mengambil minuman berkafein,bergas & sejuk sejak awal tahun 2016 Januari 28th. Ju baca dlm satu artikel, better way cegah senggugut adalah kaji smula lifestyle kita iaitu dari cara makan. Permulaan, mmg ada rompang tp alhamdulillah perlahan2 tekak & badan dapat myesuaikn diri tanpa kehadiran kafein, minuman bgas & sejuk. 
  • Pastikan di awal mdisiplinkan diri, kena ada Cheat day juga at least 2minggu sekali sbg reward. Tp klo korang nak teruskn drastik tnpa 3 jenis minuman ni, teruskn ikut kselesaan diri anda πŸ˜‰

Amalkan Drinking Water/Air Suam
  • Jumlah air yang di perlukan tubuh badan berbeza ikut berat korang, so korang kena check dlu brapa berat korg skrg then bru adjust brapa liter korang perlu untuk minum dalam sehari sb lebih air dalam tubuh badan sgt bahaya

"wu ji bi fan - too much of something is bad"😁

  • Ju mrajinkan diri mengambil air suam mgikut kperluan badan dgn pastikan bawa botol minuman 1.5 liter stiap hari walau ke mna pun Ju pergi even dalam bilik tidur pun sedia 750 ml botol air

Amalkan Surah Ah-Nahl 
  • Semasa haid jg, Ju amalkan surah Ah-Nahl ayat 69 + alfatihah + Qursi, minta Mr H sediakan ke atas air mineral & cmpurkan dgn madu lebah, alhamdulillah smemang ny Ju lgsg xmgalami senggugut. Kalo xda madu, xpa tp lg better dgn madu lebahπŸ˜‰
  • Selain tu, spnjg haid jg bykn selawat smbil pegang perut, insyallah mbantu mcegah dr senggugut😊
Mencegah lebih baik dari MengubatiπŸ’•

Dalam Beg Ada Apa ?

Assalammualaikum uols !

Ju cuma ada 2 beg shja untuk kegunaan seharian. Beg ke tempat kerja Ju gunakan Tote Bag berharga Rm 10.90, baru beli last week 😁 Kalo keluar weekend, Ju guna sling bag yg dah berusia 4 tahun lebih (ada dalam setiap gmbr Ju dekat insta πŸ˜€) So apa yg Ju bawa dlm beg kbiasaan ny ialah :




  1. Dompet 
  2. Uncang syiling : HAHAHA ni WAJIB ada sb senang nak beli brg bila mlibatkn pbayaran sen
  3. Kunci rumah/Kereta 
  4. Pemotong kuku : WAJIB 😁
  5. Cozuma Lipstick by Hai O Product + Pensel Bibiran 😁
  6. Deeja Cosmetic Day Cream : Opss tkantoi rahsia wajah Ju 😎
  7. Wet tissue : Bagi Ju lebih penting dr tisu kering even Mr H salah beli ari tu masa xsihat, teruskan sj guna dari mbazir HAHA
  8. Powerbank + USB cabel + Notebook : SANGAT WAJIB ada dlm beg
  9. Woods + Actifast : Harus ada sbg langkah psediaan
  10. Poliklinik Medicine 

Dalam beg korang ada pa ?? πŸ’•

Junzie Tips : 3 Cara Elakkan Anda Menjadi Mangsa Tipu Barangan Online

Assalammualaikum uols !

Dengan kekangan masa yang xmenentu skrg, Ju salah sorang dari beribu pengguna laman sosial yg mmilih untuk menggunakan kedai online untuk shopping. Bukan slalu sb Ju pun bukan ny kaki tgn shopping 😁 Tapi alhamdulillah setakat ni, seller yg brurusan dgn Ju smua nya trusted seller. Camana Ju elakkan diri dr mjadi mgsa tipu online ?? Ni haa yg Ju lakukan :


Testimoni Pengguna
  • Sebelum proceed next step, korang tgk dlu feedback pelanggan sebelum ni dalam laman sesawang si penjual. Check brg tersebut smpai atau tidak ke tgn pembeli & ada tak si penjual keep update status brg dgn si pembeli πŸ˜‰
  • Cuba berhubung dengan pelanggan sblm ini & tanya mereka mgenai tahap perkhidmatan yang di sediakn oleh si penjual. Malu btanya sesat jalan tau 😊

Kaji Laman Sesawang Penjual
  • Butiran Lengkap si penjual - Pastikan korang ada makluat lengkap mgenai seller spt Nama penuh/No akaun bank bdaftar atas nama seller/No.Hp terkini/Alamat/Fb/Insta πŸ˜‰
  • Selidik alamat si penjual, sekira ny tertera alamat & nama syarikat. Korang try google, tentu ada lebih info yang di kongsikan. Luangkan masa korang selidik setiap attachment yg di kongsikn oleh si penjual sama ada sering di kemas kini atau pun tidak πŸ˜•

Bukti Pembayaran
  • Pastikan resit transaksi/perbualan mesej di simpan sehingga korang memperoleh barang. Ini sebagai langkah keselamatan sekira nya anda di tipu boleh di jadikan rujukan pihak bkuasa kelak. Peluang untuk peroleh semula duit korang mungkin tipis tp bila ada bukti, seller ni akan ada rekod dalam senarai pihak bkuasa & jg akan di senarai hitamkan

Image result for TEA & COMPUTER

Jika si penjual bdekatan dgn korang, better ajak bjumpa. Atur masa & lokasi utk korang face to face. Lebih senang brurusan kan ? πŸ˜‰

Semoga kita smua dijauhkan dari perkara2 yang tidak di ingini, aminπŸ’•
Credit: Google Images

Notis Majikan

Assalammualaikum uols !

"In conjuction with the Christmas celebrations, please be informed that M.............
will be closed on : 24th December 2016 (Saturday)

We will work as usual on 27th December 2016 (Tuesday)"

cc: Developer

Cuti kuli2 ofis di awalkan sehari. The best notice ever kami receive semalam.  Weweee ! Counting the days for family trip this holiday, excited extravaganza. Insyallah semoga di permudahkan 😁

Image result for morning view quotes

Plan korang holiday ni ?? 😎

365 Days Daily Planner Giveaway by Luqman Zakaria

Assalammualaikum uols !





Klik Banner & Join bjemaah uols ! πŸ’•

Menarik di Kota Kinabalu : Muzium Sabah - Kampung Warisan

Assalammualaikum uols !

Perhentian seterus ny adalah ke Kampung Warisan yg memakan masa 10-15 minit jalan kaki dari Bangunan Utama. Dengan panas terik kami gagahi sebab excited ! πŸ˜‚

Menarik di Kampung Warisan adalah pameran lebih dari 10 buah Rumah Tradisional mewakili suku kaum etnik di Sabah. Setiap pintu masuk rumah, pelawat di sajikan info serba sedikit setiap rumah yang di lawati beserta jenis rumah tersebut. 

Selain itu, terdapat juga jualan Cenderahati  di sesetengah rumah tradisional di mana harga yg di letakkan amat mampu milik. Ju xdpt round semua lokasi rumah tradisional sb keadaan panas terik mlambatkn pjalann kami, Baby A pun di buai lena. So terpaksa tundakan niat untuk habiskan lawatan secepat mungkin dari yg di rancangkan. Insyallah lain hari ada lagi sebab Muzium Islam/Taman Botani/Galeri Sains & Pendidikan xsempat pegi ! 😁

















Series itu tengkorak ! 

See ! Baby A xdapat menahan keempukan tangan Babah πŸ˜‚


Yeayy ! Insyallah 2nd round ke Muzium Sabah nnti kami akan round abis & pergi lebih awal untuk elakkan cuaca terik πŸ˜€

Muzium Sabah - Bangunan Utama Part 1
Muzium Sabah - Galeri Keretapi Part 2

Menarik di Kota Kinabalu : Muzium Sabah - Galeri Keretapi (Part 2)

Assalammualaikum uols !

Seperti yg Ju katakan dalam entri sebelum ini :

"Bangunan Utama Muzium Sabah sahaja terdiri dari beberapa Galeri seperti Etnografi Pameran Arkeologi, Galeri Budaya, Galeri Tembikar, Galeri Senjata Tradisional & Busana, Galeri Sejarah, Galeri Zoologi & pelbagai lagi"

Ini tidak termasuk kawasan Pusat Sains & Pendidikan, Kampung Budaya, Taman Botani, Galeri Seni Lukis Sabah & Muzium Tamadun Islam ! Besar uols, camana nak abiskan sehari pusing muzium ni 😁

Selepas memanaskan badan di Bangunan Utama, kami ke Galeri Keretapi bsebelahan Bangunan Utama. Apa yang menarik di sini ialah sejarah lengkap keretapi yang merupakan pengangkutan penting selepas pembinaan sekitar 1896 di mana landasan pertama  adalah sepanjang 32 km dari Utara Beaufort ke Selatan Pelabuhan Western. Kemudian di panjangkan sbanyak 48 km ke Tenom sekitar 1903 & 16 km ke Melalap pada tahun 1906.

Turut di catatkan 14 stesen keretapi di Sabah menerusi Sembulan ke Tenom selepas kerja baikpulih di lakukan sekitar tahun 2007 serta beberapa alatan ganti keretapi & telefon lama turut di pamerkan di Galeri ini.











Keep follow up dgn Ju mgenai Muzium Sabah πŸ˜‰
Next Entri : Muzium Sabah - Kampung Warisan (Last Part)

Masa lawatan/Caj Masuk boleh refer sini : 

Menarik di Kota Kinabalu : Muzium Sabah - Bangunan Utama (Part 1)

Assalammualaikum uols ! 

Ahad lepas (11 Dec 16') Ju decide bawa little family ke Muzium Sabah yg tletak di bandar Kota Kinabalu. Rasa ny last pergi masa umur sekitar 12 tahun dgn adik beradik. Plan nak bawa family J tp masing2 ada planning, so kami bawa Family AA plus memang rindu extravaganza dgn Baby A😁

Masa Operasi : 09:00 am - 05:00 pm
Harga Tiket :

  • Warganegara - RM 2
  • Pelancong - RM 15

Percuma :

  • Kanak-kanak bawah 12 tahun
  • Warga emas
  • Orang kurang upaya
  • Pemandu teksi
Bangunan Utama Muzium Sabah sahaja terdiri dari beberapa Galeri seperti Etnografi Pameran Arkeologi, Galeri Budaya, Galeri Tembikar, Galeri Senjata Tradisional & Busana, Galeri Sejarah, Galeri Zoologi & pelbagai lagi.

Gambar smemang ny byk Ju ambil masa berada di Bangunan Utama tapi xterang sebab lighting dalam tu ala suram2 gitu untuk naikkan mood sejarah. Cuma xbkesempatan ambil gambar di Galeri Tembikar & Senjata So, Ju cuma upload mana yang terang shja buat masa ni 😁

Image result for muzium sabah
Bangunan Utama, Muzium Sabah

Rangka Paus Bryde : 18.6 Meter Panjang / 20 tan Berat

Galeri Zoologi

1# Galeri Budaya

2# Galeri Budaya

3# Galeri Budaya 

Galeri Sejarah

Koleksi Kereta Antik Di luar Perkarangan Bangunan Utama

Ok kereta sorang satu 😰
Dah abis ?? Belum lagi uols 😎
Next Entri : Muzium Sabah - Galeri Keretapi (Part 2)
Credit Google Picture : Bangunan Utama Sabah

20 Jenis Fobia Jarang Di ketahui Umum !

Assalammualaikum uols !

Kebiasaan fobia atau takut pada ketinggian/laut/naik kapal/bunyi petir atau guruh/kegelapan merupakan sesuatu yang sering kita dengari malah kita sendiri mengalami ny kan ?? Yes ! Beta fobia pada ketinggian. Lebih dari 4 tingkat ke atas, lutut suda start vibrate hingga ke tulang sumsum ! πŸ˜€

Tahukah ANDA ? Fobia mrupakan salah satu penyakit mental di mana pyakit mental terbahagi kepada dua jenis iaitu kemurungan & keresahan 😞
Fobia tergolong dalam penyakit keresahan namun bukan lah seserius yg perlu anda bimbangkan namun cukup untuk menarik perhatian kan ?? πŸ˜…




Tapi apa yng umum xketahui ialah, jenis fobia sebenaar ny SANGAT BANYAK ! Ini pun Ju singkatkan shja kepada 20 jenis di mana bagi Ju sendiri, lgsg xpernah dengar & xpernah jangkakan.

  1. Anglophobia : Fobia pada England, lelaki English, budaya English dll
  2. Alliumphobia : Fobia pada bawang putih
  3. Aurophobia : Fobia pada emas
  4. Automatonophobia : Fobia pada patung yang seakan manusia
  5. Ancraophobia/Anemophobia : Fobia pada angin
  1. Bancophobia : Fobia pada Bank
  2. Belonephobia : Fobia pada pin dan jarum
  3. Bibliophobia : Fobia pada buku
  4. Botanophobia : Fobia pada pokok
  5. Briophobia : Takut dengan tapak kaki manusia
  1. Cacophobia : Fobia pada kehodohan
  2. Carnophobia : Fobia pada daging
  3. Chirophobia : Fobia pada tangan
  4. Chrometophobia/Chrematophobia : Fobia pada wang atau duit
  5. Chronomentrophobia : Fobia pada jam
  1. Domatophobia : Takut dengan rumah atau berada dalam rumah.(Eicophobia/Oikophobia)
  2. Dikephobia : Takut dengan keadilan
  3. Deipnophobia : Fobia atau takut makan malam
  4. Heliophobia : Fobia pada Matahari
  5. Ichthyophobia : Fobia pada ikan

Haa kan ??? fobia duit tu seakan xbleh trima ! πŸ˜‚ Pelik benar beta rasa 😐

Credit Phobia Source 1: Senarai Penuh Jenis Fobia A-Z
Credit Phobia Source 2: Definisi/Simptom/Penyebab/Langkah Mengubati Fobia

Mega Giveaway By Blogger's Family 2016

Assalammualaikum uols !




My Instagram @Jun.zie
Expired Date : 10 December 2016

Series korang perlu join Giveaway ni sb pelbagai hadiah di tawarkan uols ! Keberangkalian 15-16 peserta boleh di pilih sbg pemenang 😲 Cepat2 sebelum expired ! 


Klik Banner & Jom Join bjemaah uols ! πŸ’•

Day 5 - Cabaran 5 Hari Blogging : B.F.F

Assalammualaikum uols !




πŸ’•''Best Friend is hard to find because the very best one is already mine" Cia Cia CiaπŸ’• 
  • My super awesome Best Friend Forever is Mr H πŸ’‘πŸ˜


πŸ’–"Friendship isn't about whom you have known the longest. 
         Its about who came & never left you side"πŸ’–


Yehuu ! done cabaran 5 hari entry tanpa henti πŸ’ƒπŸ’‹
Korang jom BW ! 😁

Day 4 - Cabaran 5 Hari Blogging : Family/Parent/Sibling

Assalammualaikum uols !




Family 
  • "Every family has a story to tell, Welcome to ours" πŸ’•
  • Alhamdulillah, di kurniakan 2 buah keluarga iaitu Family J (sebelah beta sdiri) & Family AA (sebelah suami Mr H)
  • Family J terdiri dari 8 ahli keluarga + cucu seramai 6 orang = 14 ahli setakat 2016 (Insyallah akan bertambah dgn ahli baru)
  • Family AA terdiri dari  20 ahli keluarga +  cucu seramai 14 orang = 34 ahli setakat 2016 (Insyallah akan bertambah ahli baru)

Parent
  • Encik J turn to 58 yrs old & Puan R turn to 51 yrs old tahun hadapan 2017, insyallah
  • Encik AA (abah in law) also turn 58 yrs old while Puan AA (mama in law) turn 57 nxt year, insyallah
  • Tulang blakang family : tanpa mereka, siapalah kami ? 😣

Sibling
  • Family J terdiri dari 4 orang adik beradik : 2 lelaki + 2 perempuan (Ju anak ke 3#)
  • Family AA terdiri dari 9 orang adik beradik : 5 lelaki + 4 perempuan (Mr H anak ke 7#)
Meriah rumah bila semua bkumpul uols ! πŸ‘ͺ😍
P/s: Tinggalkan link anda utk BW & follow ! 😍

Day 3 - Cabaran 5 Hari Blogging : Favourite Blog

Assalamualaikum uols !





Favourite Blog xda yg spesifik sb semua blogger pun awesome ! Tapi prefer dgn blog yang ringan maksud ny, susunan kata2 senang di fahami/blog kemas smemang ny mpengaruhi si pembaca. Lagi kalo blog padat dgn info terkini, sure lagi nak baca kan ? Sama la kita, Hi 5 please ! πŸ’•

P/s: Tinggalkan link anda utk BW & follow ! 😍

Day 2 - Cabaran 5 Hari Blogging : 5 wishlist 2017

Assalammualaikum uols !




Oh my ! wishlist beta untuk next year 2017 ialah : 😎

  • Semoga kesihatan kedua ibu bapa kami : Family J & Family AA sntiasa bpanjangan,😚 amin
  • Semoga Baby A di kurniakan adik seorang πŸ˜… amin
  • Plan to achieve next level on my carrier πŸ’ͺ amin ! 
  • Terbang ke JB untuk kali ke 2 ! Insyallah 
  • Yicam (ini since awal tahun 2016 xdpt achieve lg, asal nak bli, ada komitmen lain yg lbh penting utk di dahulukan 😁) Insyallah πŸ’ͺ
P/s: Tinggalkn link blog anda untuk di terjah 😘

Day 1 - Cabaran 5 Hari Blogging : Siapa Anda ?

Assalammualaikum uols !





Entry kali ni bukan segmen atau giveaway, korang di alu2kan untuk buat tau ! Satu soalan dalam banner tu adalah untuk entry sehari so ada 5 soalan kan ? 5 entry untuk 5 hari uols ! 😁

Siapa Saya ?

  • A daughter to Family J & Family AA
  • A wife to Mr H
  • Umie to sweet daughter : Baby A 
  • Bukan Kaki tangan fashion 😎
  • Bukan Kaki travel tp if ada rezeki, jan di tolak uols ! πŸ˜…
  • Soon will 27 yrs old sekirany di pnjgkan umur tahun depan, insyallah 😊
  • Laman sesawang : Instagram @jun.zie / Blog www.jun-zie.com SAHAJA 

Giveaway Miniature Photography by waza studios


Assalammualaikum uols !




Due Date : 01 December 2016 at 10 PM 

Hadiah Awesome, syarat simple !
Klik Banner & Join Bjemaah uols πŸ’•