5 Perkara yang Harus Anda lakukan sebelum Usia 30 ++ !

Assalammualaikum uols !

Entri ini lebih kepada pandangan peribadi & apa sebenarnya yg kami berdua  sedang lakukan sebelum masuk era 30 an, itu pun kalo masih di berikan peluang untuk smpai ke tahap itu. InshaAllah. 😁


Miliki Rumah Sendiri
Yep ! Sepa taknak rumah sendiri ?? Jgn pandang rendah tau dengan aset hartanah ni. Setiap tahun aset ini lah yang sering meningkat naik dari nilai kenderaan & lain2. Lagi best kalo miliki tanah sendiri kan? Nak buat banglo pun tak mustahil, yang penting kena mula & set perancangan anda dari skrg!

Hubungan keluarga
Pastikan hubungan kekeluargaan xpernah putus. Rezeki yang baik2 datang ny dari keredhaan ibu bapa. Dah kahwin ? much better! Mengeratkn ikatan 2 buah keluarga. Make sure hubungan kita dengan ibu bapa, adik beradik sentiasa dalam keadaan baik Mana yang dah lama putus hubungan, kita erat2kan semula. Wei nak gaduh smpai bila ?? xke mana pun awk tuu




Menerima & Menghargai
Rutin seharian kita xsama, apatah lagi dugaan. Berbeza dalam setiap individu, Percaya atau tidak untuk kehidupan yang lebih tenang/happy/aman damai. YOU SHOULD LEARN APPRECIATED PEOPLE AROUND YOU. Allah swt berikan ujian seberat2 apa pun, xakan melebih dari keupayaan kita. Percaya lah, Allah swt lebih mengetahui 😊 Apapun rezeki yang kita peroleh hari ini, even sekecil syiling 0.05 sen, bersyukurlah.


Melancong
Nak travel sbnr nya xpayah ready ribu riban baru nak travel. Kita boleh je set lokasi dalam negeri yang boleh jimatkan perjalanan kita. Lain lah kalo nak pegi travel kat luar negara. Make sure travel abis dulu dalam negeri sendiri, sure banyak tempat kita xround lagi kan. Rancang perjalanan ikut budget anda ok! Kewangan xstabil, jan lebih nak overseas pulak 😎


Manjakan diri Anda
Self Reward after seharian penat dgn tugas. Anda pelajar/pekerja/surirumah?? Xkesah uols, yg penting korang HARUS manjakan diri dengan penjagaan kesihatan & kecantikan. Manjakan diri anda dengan spa ke atau gunakan belanja yang di berikan suami untuk membeli keperluan anda sebaik nya. At least, sebulan sekali ! Tambah koleksi mekap/baju/what so ever ikut keperluan anda wahai hawa. Kenapa perlu jaga? Allahu, untuk keyakinan diri lah apatah lagi sbg isteri perlu sentiasa jaga kekemasan untuk tatapan suami 😘




Pendapat korang ? Share Jom! 😎
Credit Picture : Google Source

13 comments

  1. Banyak jugak yg mummy tak achive lagi ni even nak masuk 40.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. trima kasih singgah ! =D
      aloo masih bole buat lg certain thing kan =)

      Delete
  2. Melancong tu suka!! Balas kunjungan..done follow sini.. Salam kenal

    ReplyDelete
  3. Alamak ada 7 tahun lagi je nak cecah 30an tapi masih menganggur, sadisnya hidup saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..xpa, rezeki bukan dr keja saje. Sihat walafiat pun rezeki juga kan =D

      Delete
  4. fuhhh memang kalau boleh nak ada rumah sendiri.. inn shaa ALLAH kalau ade rezeki :D
    follow sini #7

    ReplyDelete
    Replies
    1. thnks awk visit sini =D
      insyallah, xda yg mustahil tau! =)

      Delete
  5. Yup btl tu, tgh cari2 juga ni nak bli rumah, tanah tu da tpi d kg, insyallah da rezki

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin ya rabb darl, semoga d permudahkn =)

      Delete